Јован Вучуровић : Мигранти су безбједносни проблем!

Делегација Одбора за људска права и слободе Скупштине Црне Горе данас је посјетила Центар за прихват на Божају. Поред предсједника Одбора Јована Јола Вучуровића и чланице Одбора Анђеле Војиновић, у посјети су учествовали и заштитник људских права и слобода Црне Горе мр Синиша Бјековић, савјетница УН-а за људска права Ањет Лантинг, представник УНХЦР-а у Црној Гори Жан Ин Бушарди са сарадником, представници Црвеног крста Црне Горе, и други.

На почетку посјете уприличен је састанак са министром унутрашњих послова Данилом Шарановићем са сарадницима

.

Ова активност је реализована у складу са Планом активности Одбора за људска права и слободе за 2024. годину у сусрет предстојећој Деветој сједници коју Одбор планира да организује поводом Међународног дана избјеглица.

Предсједник Одбора за људска права и слободе Јован Јоле Вучуровић је информисао да Одбор, у склопу контролне и надзорне улоге, посвећује посебну пажњу овој области. Подсјетио је да је у новембру 2021. године делегација Одбора посјетила Центар за прихват у Спужу. Свјестан је да су узроци миграција најчешће геополитичка дешавања, али су присутна и економска миграторна кретања.

Вучуровић се посебно интересовао за безбједносни аспект миграција, подсјећајући на јучерашњи протест мјештана Пљеваља, као и на дешавања од прије неколико година у општини Никшић, односно пограничном дијелу према Босни и Херцеговини. Постоје и бројни изазови у таквим ситуацијама, као и инциденти, па га је интересовало да ли Црне Гора може да одговори таквим изазовима. Претпоставља да међу мигрантима постоје и лица која су у одређеним терористичким групама. Такође, интересовао се да ли држава има довољан број службеника за прихват миграната, као и за број миграната у Црној Гори на годишњем нивоу. Закључио је да ће Одбор, у складу са својом надлежношћу, у овој области пружати пуну подршку Министарству унутрашњих послова.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare