Još malo i Duško SEPSA će postati Srbin

Glasači DF-a su naši građani, komšije, rođaci, prijatelji i mi to treba da poštujemo. Da poštujemo njihov izbor i opredijeljenje i da pobijedimo sa svojim političkim ciljevima i programima, a ne da ih obilježavamo žutim trakama“, poručio lider SEP-a

Tokom trećeg dana REACT foruma, predsjednik Stranke evropskog progresa i bivši premijer Crne Gore, Duško Marković, kazao je da je aktuelna situacija u Crnoj Gori kompleksna i ne doprinosi stabilnosti, već je fragmentisana a društvo podijeljeno, što dovodi do ekononmske nestabilnosti, nedostatka stranih investicije, migracija i odlaska mladih ljudi. 

Duboke ideološke podjele, hibridne prijetnje, politički haos koji se prenio i na javni prostor, nacionalizam i javašluk su dodatno doprinijeli toliko kompleksnoj situaciji. Zbog toga je, prema njegovim riječima, potrebno povratiti povjerenje građana u institucije, a to ćemo postiči poštovanjem zakona, demokratski se konsolidovati i stvoriti unutrašnju koheziju.

„Crna Gora može opstane kao država naroda, kao građanska država. Samo možemo sve izazove prevazići ukoliko građanin bude u centru našeg suvereniteta. Onda su opasnosti od retrogradnih prijetnji i hibridnog rata, koji su usmjereniprotiv demokratije manji“, poručio je Marković.

Najveću snagu vidi u mladim ljudima, a starije snage su tu, kako je kazao, da mladosti pruže iskustvo i sigurnost.

Prema riječima Markovića, opasnosti su velike, antizapadni sistem je već ušao unutra i vrijeme je da se okrenemo sebi, manje gledamo na druge i vratimo seprijateljima i saveznicima, a ne da im „bacamo so u oči“, kao što smo to uradili sa susjednom komšijskom državom Hrvatskom, koja nam je, prema njegovim riječima, prijatelj na našem putu u EU, a mi smo nerazumnom državnom politikom to ugrozili i zaustavili naš evropski put.

„Do 2020. godine Crna Gora je bila zemlja u koju se dolazilo i bila je uvažena. Kao mala država morate imati državni autoritet da bi imali važne prijatelje. Mi danas imamo veoma malo prijatelja. Nas danas Evropa unosi na ruke u EU, ali mi ispadamo iz tih ruku. Naš evropski put je zaustavljen. Bacali smo so u oči našoj susjednoj državi potpuno nepotrebno da bi odgovorili interesima druge države, Srbije, koja to ona nije uradila, jer je to bilo nepotrebno, neraconalno, iz razloga što Hrvatska odaje pažnju žrtvama tog genocida. To Crnoj Gori nije trebalo. Geopolitički proces nas vodi, ali nas naša unutrašnja politika vuče nazad“, kazao je Marković.

Istakao je da iz DPS-a nije izašao zbog toga što je bio nezadovoljan učinkom i pažnjom, već zbog toga što smatra da politika DPS-a, ali i ostalih partija, nije adekvatna trenutku i potrebama Crne Gore.

Prema njegovim riječima, DPS je dugo bio državotvorna stranka koja je gradila državu i radila u njenom interesu i ponosan je na rezultate koje je u toj partiji postigao, a to je obnova nezavisnosti, ulazak u NATO i put ka EU.

Odgovarajući na pitanje učesnika Foruma koje su to političke partije s kojima će sarađivati i da li veliki broj političkih partija može dovesti do apstinencije glasača, Marković je kazao da je trenutna politika je dovela do aptinencije glasača jer su građani nespokojni, zabrinuti i nezadovoljni i ne znaju kome da vjeruju – partiji koju su glasali ili koaliciji koja se formirala.

„Više nema političkog monopola, a naši politički ciljevi su da država napreduje, da se stvore uslovi da građani bolje žive. Što se tiče eventualnih koalicija ne možemo biti u koaliciji sa onima koji su na crnim listama demokratske Evrope i koji ne žele dobro ovoj državi, već samo sa onima koji žele evropsku, demokratsku, građansku i antifašističku Crnu Goru i koji imaju slične političke ciljeve“, poručio je Marković.

Naglasio je da se na političkom nebu mora razgovarati sa svima i smeta mu kada pojedini kažu kako neće sarađivati sa Demokratskim frontom (DF)

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovaj priča o glasačoma DF-a,pa on je počeo sa kačenjem žutih traka Srpskom narodu i najavom posizbornim traktorskim kolonama,zašto je nastavnik Srpskog jezika za vreme njegove vladavine ostao bez posla i morao da odlazi u Skadar da predaje Srpski jezik a ne u svojoj Crnoj Gori da ostvaruje pravo na rad.