Јоковић: Резолуција је штетна! Дајковић: достојанство морамо имати! (ВИДЕО)

Гости Српске РТВ у емисији „Са Српском у центар“ предсједник Социјалистичке народне партије и министар пољопривреде Владимир Јоковић и предсједник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић сагласни су да је данашњи дан веома важан за Црну Гору, те да је неопходно да се окренемо будућности и смиривању тензија.

Коментаришући изјаву предсједника Србије Александра Вучића да подршка Црне Горе Резолуцији о Сребреници није по вољи, али да за разлику од оних који долазе и говоре Црној Гори шта да раде, Србија то неће чинити, Јоковић истиче да никада није чуо да се предсједник Србије икада мијешао у доношење одлука у Црној Гори, Босни или било гдје друго.

„Шта ми добијамо с тим да ми увијек морамо претурати по прошлости да би доносили неке одлуке или да би тиме успоравали и оптерећивали нашу будућност? Ја мислим да је ова изјава сасвим у реду, не мијеша се у политику било које државе и ја то поздрављам“, наводи Јоковић.

Дајковић поручује да му је жао што званична Црна Гора са овом Резолуцијом о Сребреници успоставља матрицу коју је успоставио давно бивши предсједник Мило Ђукановић под неким спином, како је навео, да се не ради о жигосању српског народа него да се ради о некој индивидуалној кривици.

“Управо је предсједник Србије рекао не ради се о индивидуалној кривици јер је индивидуално већ пресуђеноџ 700 година затворске казне су добили српски војници који су учествовали у томе и не само српски, било је тамо и других националности који су чинили злочине у самој Сребреници. Ово јесте једна отровна стрелица према званичном Београду и Србима који живе у региону и мени је јасно да је предсједсједнику Србије веома тежак положај. Њему је тежак положај и данас у Котору, видјели сте да су огромне мјере обезбјеђења у Црној Гори свуда због тога“, казао је Дајковић на Српској РТВ.

Он је сматра да данашњи дан веома важан, те да је кључно шта ће се лидери Западног Балкана договорити иза затворених врата. Нада се да ће све ићи у правцу смиривања тензија и одбијање, како је навео, харанги која се води против српског народа на свјетском нивоу.

Јоковић је такође поручио да је најбитније да се окренемо будућности.

„Дакле, вјерујем у разум свих лидера Западног Балкана, вјерујем у добру вољу и требало би то да буду традиционални састанци макар једном или два пута годишње“, каже Јоковић.

Дајковић је такође додао да морамо знати знати да имамо достојанство и дигнитет па чак и у тим међународним оквирима.
,,Знам да је Црна Гора бројчано мала земља али постоје и друге земље које су мале али имају неко достојанство и имају став. Јесте ова тема наметнута Црној Гори, али треба учинити све да се избјегне запаљивање новог бурета барута, које ће направити неко ново грађанско крвопролиће или неки нови грађански рат. Баш због тога сматрам да је Црна Гора требала да се измакне из тога и да донесе неки мораторијум или неки лекс специјалис по коме ће да осуди све геноциде свуда на свијету и на Балкану и широм свијета и да каже ево све смо осудили , имамо довољно својих унутрашњих проблема, немојте да нас малтретирате сваке године“, поручује он.

Сматра да ће ова Резолуција ако премијер Спајић буде истрајао на њој нанијети штету прије свега њему па онда и званичној Црној Гори посебно имајући у виду да у њој живи преко 30% Срба.

“Спајић ће посебно након данашњег одбијања амандмана ући у озбиљну зону штетности по интересе српског народа”, наводи Дајковић позивајући га уколико већ не може да гласа против резолуције да буде макар уздржан.

Емисију ,,Са Српском у центар” пратите уживо сваког радног дана од 13-15 часова на каналима Српске телевизије, таласима Српског радија, на нашем порталу и ју тјуб каналу.

У репризном термину емисију можете гледати на каналима Српске телевизије од 20: 30 часова као и на таласима Српског радија од 21: 30 а можете је наћи и на нашем порталу као и на ју тјуб страници.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Jokovicu, po koga je taj zločinački čin prvo bio štetan i ubitačan? Za one pobijene, ugušene, kupanevu vrućoj vodi, oko 60 metoda, sve zle do Boga, su Hrvati primenjivati u Jasenovcu. Ako imaš časti, to nije za tebe štetno, već za one koji su usled toga izgubili zivote…