Joković: Radili smo do posljednjeg dana kao da ćemo raditi ko zna koliko

15.42 Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je da su danas postavljena neka pitanja koja se nikada ranije nijesu postavljala na konstitutivnim sjednicama Skupštine CG.

Kazao je da se ponosi na sve što je 42. Vlada uradila.

„Radili smo do posljednjeg dana kao da ćemo raditi ko zna koliko“, naveo je on i dodao da niko iz te vlade neće biti procesuiran.

Joković je kazao da će ta partija podržati kandidaturu Mandića za predsjednika Skupštine Crne Gore. 

15.32 Šef poslaničkog Kluba SD-a Boris Mugoša kazao je da je gruba i brutalna neistina da protiv Andrije Mandića imaju nešto samo zato što je Srbin. 

„Mislim da on ne treba da bude predsjednik Skupštine zato što će danas da položi zakletu nad Ustavom za koji je tvrdio da je lažni i nasilnički dokument…. Ne mogu da ga podržim zato što ne navija za crnogorsku reprezentaciju i zato što negira genocid u Srebrenici“, kazao je, između ostalog, Mugoša. 

„I zato je njegov pokušaj u predjsedničkoj kampanji bio izvještačen“, dodao je zbog čega sve neće podržati Manića za predsjednika Skupštine. 

Istakao je da je najvažniji karakter države, a Crna Gora jedino može opstati kao građanska, sekularna i antifašistička Crna Gora.

15.20 Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da je trebalo četiri i po mjeseca da se dođe do nove vlasti i sporazuma, dodajući da današnji sporazum nije dobar za Crnu Goru. 

„Ako smo ovo što gledamo danas čekali četiri i po mjeseca, onda CG nije na dobrom putu“, kazao je Konatar i dodao da sporazum Spajić – Mandić ta partija neće podržati, iz dva razloga: 

„Ovo nije korak ka EU već korak nazad, i zato što je ovaj prijedlog plod trulog kompromisa, i vi to dobro znate, a za to odgovornost ne nosi Andrija Mandić već Milojko Spajić“, dodao je Konatar.

Kazao je da su dostavljenim Sporazumom degradirali Parlament Crne Gore.

„Ako je ovo korak naprijed onda različito vidimo u kojem pravcu treba da ide Crna Gora“, istakao je Konatar.

15.15 Ispred Pokreta Evropa sad  prvi se obratio poslanik Miodrag Laković.

Kazao je da nemaju vremena da se bave porukama prošlosti, već da Parlament bude mjesto gdje će se srijetati ideje, gdje će se praviti nova vrijednost i mjesto gdje će donositi rješenja u korist građana, i iskazao puno povjerenje za izbor Andrije Mandića za izbor predsjednika Skupštine. 

„Vjerujem da će časno braniti Ustav i poslovnik“, dodao je Laković.

14.57 Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da očekuje da će ovaj saziv biti bolji od onih koji su prije bili ovdje. 

„Danas smo ponovo porazili demokratiju, danas se ponovo ponašamo neodgovorno, danas ponovo neslušamo građane CG. I ja sam poražen i ovaj hram demokratije je poražen. Porazili smo ponovo povjerenje koje su nam građani dali 11. juna“, kazao je on.

Kazao je da treba da se upitamo šta nam je poručio taj 11. jun. 

Ibrahimović je kazao da BS neće podržati današnji prijedlog za izbor Mandića za predsjednika Skupštine.

14.55 Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je danas pravi trenutak da se prisjetimo kako je naša država prije više od tri godine doživjrla veličanstveni pohod iz balkanske autokratije u evropsku demokratiju i da se pomjerila sa nulte tačke.

„Danas moj klub ne glasa za pojedinca, već za dijalog, kompromis i dogovor, na kraju krajeva glasamo za Crnu Goru“. 

14.54 Miodrag Laković tražio je od predsjedavajućeg da se svi striktno drže vremena predviđenog za izlaganje. 

14.49 Živković je kazao da nervozu Kneževića potpuno razumije, te da svime što su iznijeli ne mogu da opovrgu izlaganje Živkovića.

Podsjetio je na njihovu izjavu „čak i da se Srbija odrekne Kosova oni to nikad neće uraditi“, dodajući da su to upravo uradili, potpisivajući sporazum oko formiranja nove Vlade. 

„Bitno je ostajete li dosljednji principima i vrijednostima za koje se zalažemo… Danas Mandić treba da postane predsjednik Skupštine koju ne priznaje, ne priznaje CG kao državu, građanski karakter društva. Suština čitave priče je da ste vi sebe podmetnuli u čitavoj političkok igri i predstavili sebe kao navodne evroatlanske partnere a izdali svoju ideologiju.. To je sva suština priče“, dodao je on.

14.44 Knežević je kazao da poslanici DPS-a treba da se obrate svojim glasačima, koji su ih zbog nepovjerenja kaznili na izborima. 

„Milan Roćen je puštio brkove da bi ličio na Molotova, pa vi sada nama elabolirate rusku prošlost“, dodao je on. 

„Ako želite da budete ozbiljan političar morate da se odreknete Đukanovićevog nasljeđa, i dok god ne budete spremni na te iskorake vi ćete od izbora do izbora gubiti podršku, i bićete možda  čovjek koji će posljednji ugasiti svijetlo u DPS-u, a mi vam nudimo ruku za dijalog ali ne dijalog pod vašim ili našim uslovima, već Crne Gore svih građana“, naveo je on. 

14.38 Mandić je kazao da nije zaplakao nijednu bošnjačku ni albansku ni crnogorsku majku, te da razmisli o tome, iako su DPS-u usta puna vrijednosti. 

„Taj prtljag koji ide sa vama vas ograničava da niko neće sa vama… Razmislite o tome…“, kazao je Mandić Živkoviću. 

Dodao je da je koalicija ZBCG napravila pošten sporazum sa predstavnicima političkih partija, te da su odlučili da zajedniči rade, i da niko nije dobio baš onoliko koliko je želio. 

„Znam šta može da prihvati i da prati taj Srbin u CG, i znam da se do određenih ciljeva može ići i različitim putevima.. Mi želimo ravnopravnost i godinama smo se branili nasilnom asilacijom u CG“, naveo je Mandić. 

Kazao je da su glasači DPS-a shvatili da ono što ta partija radi nije dobro, te da su odustali od toga. 

14.35 Živković je kazao da je bio u potpunosti u pravu kada je rekao da je potpuno izblijeđela ona politika koju je Mandić u prethodnom periodu predstavljao, u ideološkom smislu.

14.29 Kandidat za predsjednika Skupštine CG Andrija Mandić reagovao je na izjavu Živkovića, zbog kako je kazao, nekoliko udaraca ispod pojasa.

„Danas CG trebaju neke druge poruke, koje sam spreman lično da nosim, a i vas savjetujem da ne ostane zarobljenik prošlosti… Vi morate da govorite o vrijednostima i budućnosti ove zemlje… Ja ću danas da pošaljem potrebne poruke koje su danas potrebne Crnoj Gori, a u predsjedničkoj kampanji sam rekao da žalim zbog mnogih poruka izrečenih ranije“, kazao je on. 

14.12 V.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković kazao je da je očekivao da danas u Parlamentu bude praznik demokratije, ali da je očigledno da se pokušava pobjeći od rasprave, što od Mandića, dodaje, nije očekivao. 

„Mislim da je važna tema izbor predsjednika Parlamenta… O demokratiji i fer pleju ne mogu govoriti oni koji onemogućavaju opoziciju da govori“, kazao je Živković. 

Poručio je da će ta partija istrajavati i u opoziciji, i gdje god bili, na bazi vrijednosti koje poštuju i koje su utemeljili u CG.

„Nemamo praznik demokratije… Danas za predsjednika Skupštine treba da izaberemo ponosnog četničkog vojvodu, koji to sam za sebe kaže.. Ona ideologija koja je bila saradnička sa okupatorom u antifašističkoj CG…“, naveo je on.

Živković je naveo da Mandićeva ideologija nikada nije priznala nezavisnu Crnu Goru.

Podsjetio je na izjave Mandića o NATO-u i priznanju Kosova…

Zatim je upitao Mandića da li je on „onaj sadašnji ili nekadašnji“, te da li ga je neko oteo, kao i da li će povući prizanje Kosova, da li će tražiti od Vlsde da istupi iz NATO, da li će glasati da se vojnici CG pošalju u NATO mirovne misije i da li će glasati da se pošalju vojnici u misiju KFORA na Kosovu, te da li će uskratiit podršku ovoj vladi ukoliko budemo imali nastavljene sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. 

„Ako je tačno ovo, onda će svaki vaš birač imati legitimno pravo da vas pita zašto ste zbog jedne fotelje Skupštine CG izdali vašu ideologiju i programske principe“, dodao je Živković.

14.12 Knežević: Najbitnija ljudska biografija Andrije Mandića

Knežević je pred poslanicima pročitao biografiju Mandića. On je naveo da je u Crnoj Gori bitnija ljudska biografija Andrije Mandića.

„Osnovna crta Mandića je istrajnost, ljudski kompromis za dobrobit običnih ljudi. I upravo ta istrajnost i spremnost, kada su svi mislili da su pali naši barjaci otpora, je pokazala da imamo sinergije i dovoljno hrabrosti i mudrosti da trasiramo put ravnopravnosti i ponudimo ruku povjerenja“, kazao je on. 

Knežević kaže da je za poštovanje Mandićeva borba. 

„Morate poštovati dvodecenijsku bezkompromisnu borbu opstanak političke ideje i ideoologije“, kazao je on. 

Ističe da je imao prilika da poklekne, ali da Mandić nikada nije bio spreman da trguje ni ideologijom ni imenom i prezimenom svoje porodice. 

14.01 Na predlog poslanika SD-a Nikole Zirojevića, poslanici minutom ćutanja odali su poštu stradalima u Gazi.

14.00 Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je ova kandidatura sporna sa stanovništva zakona, te da jasno ćutanje Mandića to potvrđuje, dodajući da će se zbog ove odluke narednih dana baviti nadležni organi. 

13.58 Slaven Radunović iz koalicije ZBCG odgovorio je da je potpuno jasno da je na sceni pokušaj opstrukcije rada parlamenta.

13.58 Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić konstatovao je da se Parlament oglušio o inicijativu za postavljanje ukrajinske zastave pored zastave CG u Parlamentu. 

„I te tako bi imalo smisla, uprkos što su pojedini poslanici posjetili da je ovdje već revididara osuda ruske agresije na Ukrajinu“, kazao je i dodao je danas jasno kakav je karakter ove parlamentarne većine. 

Kazao je da je nedopustio da poslanici dobiju svega 2,2 minuta da raspravljaju o postavljanju predsjednika Skupštine, dodajući da je to nije u duhu dobre parlamentarne prakse, ističući da je iznenađen od budućeg predsjednika Parlamenta Andrije Mandića što je to dozvolio. 

„Pozivam gospodina Mandića da ovdje pozove parlamentarnu večinu da ovdje pozove da dozvoli da obavimo političku raspravu visokog doma“, naveo je on. 

13.55 Lekić je objasnio proceduru izbora predsjednika Skupštine.

Rekao je da je podnijet jedan predlog za predsjednika Skupštine. Grupa od 18 poslanika predložila je lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića za predsjednika Skupštine.  

13.49 Nastavljena je sjednica Skupštine

13.44 U salu je ušao poslanik GP URA Miloš Konatar.

13.43 Ponovo je data pauza, dok se novim poslanicima ne instaliraju kartice. 

13.40 Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da je potrebno efikasno raditi na utvrđivanju dnevnog reda, i podsjetio da je prošli saziv Parlamenta jasno zauzeo stav po pitanju osude ruske agresije na Ukrajinu. 

Poručio je da su motivi predloga Erakovića jasni, te da se crnogorski Parlament o tome već jednom izjasnio. 

„Tu dilema nema, nije ih bilo, neće ih ni biti“, zaključio je. 

13.39 Eraković je pozvao predsjedavajućeg da stavi na glasanje njegov predlog kako bi vidjeli kako će glasati parlamenta većina. 

13.36 Funkcioner NSD-a Milan Knežević predložio je da se osim zastave Ukrajine doda zastava Palestine, i drugih pogođenih zemalja.

„Što se nas tiče ovdje možete staviti sliku i Mila Đukanovića i Milana Roćena, koji su nam trasirali put, a pored njih Putina i Šojgua“, kazao je Knežević. 

Pozvao je Erakovića da sačeka da se izabere predsjednik Skupštine, pa da onda iznosi predloge. 

13.35 Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković uputio je inicijativu da crnogorski parlament „stane rame uz rame“ sa Evropskim parlamentom, navodeći da je u sali Parlamenta pored crnogorske treba da se nađe zastava EU.

Na taj način će se vidjeti, kako kaže, kakav je odnos parlamenta prema evropskim i transatlanskim vrijednostima.

13.33 Predsjedavajući Milan Lekić je rekao da je Državna izborna komisija dostavila izvještaj i kazao da je započeo poslanički mandat poslanicima: Dejanu Đuroviću, Vasu Obradoviću i Bojani Pićan iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“, Nikoli Zirojeviću (SD) iz koalicije „Zajedno“, Fatmiru Đeki iz Albanske alijanse i Anđeli Vojinović iz Demokrata.

13.32 Nakon pauze nastavljena je sjednica Skupštine.

U salu su ušli i poslanici DPS-a, koji nijesu bili na početku sjednice. U sali sada nema nijednog poslanika GP URA, prenose Vijesti.

Ranije je na sjednicu došao samo poslanik te stranke Miloš Konatar.

12:47 Novi poslanici su: Dejan Đurović, Vaso Obradović i Bojana Pićan iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“, Nikola Zirojević (SD) iz koalicije „Zajedno“, Fatmir Đeka iz Albanske alijanse i Anđela Vojinović iz Demokrata.

12.43 Državna izborna komisija je na elektronskoj sjednici odlučivala o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta.

Sjednica je završena, a u toku je slanje dokumentacije Skupštini, rekao je „Vijestima“ predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

11.38 Na sastanku kod predsjedavajućeg je dogovoreno da rasprava o izboru rukovodstva Skupštine traje tri sata.

Nedovićeva na čelu Administrativnog odbora

Danas se bira Administrativni odbor i prema saznanjima Portala RTCG predsjednica će biti nezavisna poslanica Jelena Nedović.

11.09 Poslanici DPS-a su novinarima saopštili da će doći na sjednicu kad bude nastavljena, prenose Vijesti.

10.51 Data je pauza kako bi se DIK sastao i podnio izvještaj Skupštini o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta.

10.50 Konstatovane su ostavke Gencija Nimanbegua (Forca), Marka Kovačevića (NSD) i Tihomira Dragaša (PES). 

Konstatovana je ostavka Nikole Milovića, poslanika DPS-a, na mjesto člana Savjeta Centralne banke zbog nespojivosti funkcija.

10.47 Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur nijesu sjele sa ostalim poslanicima Pokreta Evropa sad, već sa nalaze blizu opozicije, prenose Vijesti.

U sali nema poslanika i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića i poslanika te stranke Filipa Adžića. U sali je od poslanika te stranke samo Miloš Konatar.

U skupštinskoj sali nema poslanika Demokratske partije socijalista. Prisutni su poslanici Hrvatske građanske inicijative, Socijaldemokrata, Demokratske unije Albanaca.

10.17 U toku Kolegijum predsjednika Skupštine

U toku je Kolegijum predsjednika Skupštine kojim predsjedava Milan Lekić, a kojem prisustvuju predsjednici poslaničkih klubova, prenosi Pobjeda.

Foto: Antena M

10.04 U Skupštinu je došao mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

Foto: RTCG

09.58 Kandidat za predsjednika Skupštine Crne Gore Andrija Mandić stigao je u zgradu parlamenta.

Čelnici 11 političkih partija potpisali su nedavno koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori. Naredni korak je zakazivanje sjednice crnogorskog parlamenta i tada treba da bude izabrano novo rukovodstvo Skupštine a potom i nova vlada.

Sporazum su potpisali lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, te lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, te CIVIS-a Srđan Pavićević.

Sporazum su potpisali i lideri pet albanskih partija, odnosno tri koje čine Albanski forum – Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dvije koje su u koaliciji Albanska alijansa – Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Novi predsjednik Skupštine biće Andrija Mandić, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ daće podršku novoj vladi.

Krajem 2024. godine treba da uslijedi rekonstrukcija kojom će Nova srpska demokratija i DNP ući u Vladu i dobiti potpredsjedničko mjesto i ministarstva.

Predviđeno je da Pokret Evropa sad u novoj vladi ima premijera i deset ministarstava, Demokrate mjesto zamjenika premijera, potpredsjednika Vlade i četiri ministarstva, SNP dva resora, Albanski forum jedno potpredsjedničko mjesto i jedno ministarstvo, CIVIS mjesto potpredsjednika i Albanska alijansa jedan resor.

Aktuelna vlada premijera Dritana Abazovića u tehničkom je mandatu još od avgusta prošle godine.

Naslovna foto: Screenshot Skupština

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare