Jakov od Montenegra na sastanku sa antisrbima!

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovao je u Vladinom domu na Cetinju na dijaloškom forumu „Crna Gora između istorijskog revizionizma i evropskog antifašizma“ koji je okupio sve suverenističke vedete koje su pljuvale po Srpskoj pravoslavnoj crkvi a što je Milatović sve prećutao.

On je kazao na početku da je protivnik svakog revizionizma kad je u pitanju Drugi svjetski rat

„Drago mi je što ćemo imati priliku da razgovaramo o antifašizmu. Kao predsjednik želim da dam mostove prema svim ljudima i organizacijama koji ovoj zemlji žele dobro. Kao neko čiji su preci ugradili sebe u temelje današnje Crne Gore kroz učešće u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) želim da budem afirmator antifašističkog pokreta. Protivnik sam svakog revizionizma kad je u pitanju Drugi svjetski rat“, istakao je Milatović.

On je dodao da je danas antifašizam skup vrijednosnih obrazaca.

„To je ideja koja se opravdano suprotstavlja netoleranciji i želji pojedinaca da svoj stav plasiraju kao jedini. Pokušaj revizionizma vidim kao napad na ono što bi danas trebalo da budemo“, rekao je Milatović.

Problematičan dio govora došao je od bivšeg ministra prosvjete Slobodana Backovića koji je kazao da je građanska država i njen sekularni karakter ugrožen od 2020. godine.

„Potreban je zakon o neutralnosti po kom religijske zajednice ne bi imale uticaj na javni prostor, ali i država da se miješa u religijske stvari. Crkva se miješala u državne stvari kad je uticala na formiranje Vlade 2020. godine. Direktor Gradskog saobraćaja je zabranio gradski prevoz zbog Vaskrsa. To sam doživio samo u Jerusalimu na Šabat. Javni servis je prenosio religijske obrede“, istakao je Backović.

On je dodao da su pred državom svi vjernici jednaki, a to znači da vjerska pripadnost ne može nikoga osloboditi od krivične odgovornosti.

„Crkva plaća porez na objekte koje daje u zakup, ali ne na zemljište i stanove sveštenih lica“, kazao je Backović.

Sve ove riječi i najave koje su itekako svojstvene DPS-u je predsjednik države prećutao iako se samo prije par dana u medijima pohvalio kako je posjetio manastir Moraču, a koji su kao i ostale hramove i manastire Srpske pravoslavne crkve pokušali da preuzmu sa državnog nivoa što je izazvalo veliki otpor građana Crne Gore a iz čega su se izrodile veličanstvene litije.

Milatović, koji je nakon izbora 2020. godine i samim tim „miješanjem Crkve“ postao ministar, a sada predsjednik, prećutkuje napade na Srpsku pravoslavnu crkvu od strane DPS-ovih trinaestojulskih prvoboraca, stoga se postavlja pitanje, je li u potpunosti „predsjednik svih građana“ raskrstio sa većinskom Crnom Gorom koja ga je i glasala i svrstao se u redove onih koji su napadali Srpsku pravoslavnu crkvu.

A kako bi se upotpunio ovaj događaj, pobrinula se i uvijek dobro poznata nezvanična liderka NVO sektora, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević. Ona se dodakla činjenice da je nenaučni istorijski revizionizam politički, partijski i ideološki obojen.

„Pozdravljamo forum jer se radi o prvom dijalogu koji je iniciran sa vrha. Današnja Crna Gora je zapravo nastala na temeljima antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu“, kazala je Uljarević.

Ona je kazala da prilikom istraživanja, mali broj studenata nije znao da nabroji tri narodna heroja, još manje tri žene narodne heroine.

„A živimo u državi gdje imena ulica, škola i vrtića nisu mijenjana. Danas na Mamuli postoji ‘all inclusive’ ponuda, a ona briše naše istoriju. To je nepovratno izgubljeno“, rekla je Uljarević.

Psiholog Radoje Cerović kazao je da je nekim državama dozvoljeno da „flertuju“ sa desnicom, ali Crnoj Gori nije.

„To je razaranje njenih psiholoških osnova. Jeste li čuli da se negdje drugo vjerski praznici slave ispod oružja i zastava? To je poruka da su ljudi pod tom zastavom naoružani. Uspostavljanje hijerarhije, vjetar gdje su sve jednake, ali neke jednakije, ulazi u institucije. Desnica na Balkanu postavlja paranoju. Paranoje se uzajamno hrane“, kazao je Cerović

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

И ја би сине…..Ко га је устоличио ,знајући му за поријекло,а и тамо ђе се школовао.

Divna skupa što se okupio i mudrijeh riječi naslušao 🙂 Sreća moja da ne bijah tamo 🙂