Izjave Mandića i Dodika o Republici Srpskoj i Srbima u Crnoj Gori!

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što je danas ugostio predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

“Želimo da Crna Gora stvara najbolje odnose sa susjedima, ako nemate istančan osjećaj i za njihove potrebe, onda nešto nije sa vama u redu. Važne smo razgovore vodili. NSD i SNSD su sestrinske stranke. Naši odnosi su najbolji mogući”, saopštio je Mandić novinarima nakon susreta sa Dodikom.

Mandić navodi da ko poštuje Dejton poštuje Republiki Srpsku, te da ko uvažava BiH ne može je uvažavati bez RS.

“Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo Bosnu i Hercegovinu. To je odluka velikih sila, to je ono što je donio Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira, podrške prenio Dodiku”, dodao je Mandić.

On je saopštio da su danas razgovarali o ekonomiji, hidroelektrani “Buk Bijela”, o Bilećkom jezeru.

“Kako je BiH podržala put Crne Gore u EU, prvi entitet koji nas srijeće na zapadnom putu su RS i BiH”, naglasio je predsjednik Skupštine.

On kaže da je spreman da na isti način kao što razgovara sa Dodikom, razgovara sa svim političarima u regionu.

Dodik je rekao da je tu da kao predsjednik RS podrži mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i opredjeljenje za članstvo u Evropskoj uniji.

“Mi smo u RS opredijeljeni za EU i kao BiH smo kandidati. Očekujemo da kroz neke reforme dođemo do statusa posmatrača. Evropski put ne može biti nauštrb identiteta i ne može propagirati jedinstvenu BiH. BIH može po uzoru na Belgiju ući u EU”, poručio je Dodik.

On je podsjetio da je BiH sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i glasio da RS ne podržava unitarnu BiH.

“Republika Srpska je protiv ulaska NATO-a. Poštujemo volju Crne Gore, ali tražimo i da se podrži naš stav. NATO je bombardovao RS, Srbiju i Crnu Goru bez odluke Savjeta bezbjednost. Poštujemp pravo Crne Gore da odlučuje o svim pitanjima”, rekao je Dodik novinarima.

Došao da podrži Srbe u Crnoj Gori

“Svima želim – Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima sve najbolje. Ali, moja pozicija zahtijeva da podržavam Srbe ma gdje bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS, imao pripadnike te zajednice na vlasti. Očekujemo da i srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo, da ne budu diskriminisani kad je u pitanju zapošljavanje. Ranija vlast u Crnoj Gori priznala Kosovo nauštrb volje Srba”, tvrdi on.

Dodik napominje da si napori RS okrenuti održavanju mira, uvažavajući sve zajednice.

“Mi smatramo da razvoj ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom veoma bitan. Ovih dana ćemo u Banja Luci sa kineskom kompanijom potpisati ugovor o obnovi puta Foča – Šćepan polje. To radi RS, a ne BiH”, najavio je on.

Prema njegovim riječima ako se koristi BiH da se omalovaži RS, kao što je. kako tvrdi radio Milo Đukanović, srpska zajednica je to onemogućila.

“Preko Mandića razvijamo najbolje odnose sa Crnom Gorom. RS kroz Dejton ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum sa Crnom Gorom. Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta obrazovanja, kulture. Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno. Crna Gora je trebalo to ranije da uradi”, kazao je Dodik.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare