Izbori u Himari ujedinili Srbe i Grke!

Specijalno za portal 083 Dejan Bešović 

Izbori u Himari su završeni .I  pored povećane izlaznosti u odnosu na izbore 2023. godine, hiljade  građana isključivo grčke nacionalnosti zbog isteka lične karte nisu mogli  da ostvare pravo glasa na lokalnim izborima za opštinu  Himara

U nedjelju u podne, 86-godišnji muškarac stajao je na stepeništu crkve Sveta  Marija u selu Vuno u kojoj je bilo biračko mjesto za izbore za gradonačelnika Himare. Iako je glasačka kutija bila samo nekoliko metara dalje, starac je poslednji put glasao prije pet-šest godina.

Kada ga je lokalni novinar upitao da li se razočarao u politiku, on je frustrirano odgovorio: „Nisam razočaran u politiku, razočaran sam u  demokratiju“.

Posle nedeljnih opštinskih izbora u Himari, na kojima hiljade  birača, uglavnom starijih, nisu mogli da glasaju,  vjerovatno će se povećati broj građana koji se osjećaju razočarani sistemom.

Prema riječima predsjednika Centralne izborne komisije Ilirijana Čelibašija, oko 7.000 građana u opštini Himara imaju istekla lična dokumenta. Ovaj broj je sličan onom na prethodnim izborima, a većina ovih građana vjerovatno nisu stalni stanovnici tog područja 

 Izborni proces u Himari završen je sa osećajem razočarenja i gorčine za mnoge. Lider Demokratske stranke Sali Beriša nazvao je izbore „ružnom farsom“, optužujući Edija Ramu da je zloupotrebio vlast i manipulisao procesom. Prema Berišinim riječima, Rama je koristio sva moguća sredstva da obezbijedi rezultat, kršeći ustavna prava hiljada građana i dodajući na spiskove fiktivne birače.

Beriša je naglasio da Himara  treba da bude poslednji test za albansku opoziciju i pozvao na jaku mirnu pobunu kako bi se uspostavila tehnička vlada koja bi obezbijedila slobodne i poštene izbore. On je jasno stavio do znanja da se prava i slobode ne osvajaju rečima, već kontinuiranim i odlučnim mobilizacijama.

Svoje razočaranje rezultatom izrazio je i Petros Đikurijas,etnički Grk  koji je ukazao na nedemokratske metode koje su korišćene tokom izbornog procesa. On je optužio vladu da dodaje kao i do sada lažne birače i uskraćuje glasove pristalicama opozicije, zaključivši da će novi gradonačelnik služiti interesima Edija Rame koji uvozi na mala vrata Veliku Albaniju .

Uprkos rezultatu, lideri opozicije su istakli da bitka za  Himaru nije završena. Izabrani gradonačelnik Fredis Beleris koji je prije polaganja zakletve još prošle godine uhapšen i koji čami  po Albanskim kazamatima zatražio je da se škola za grčku manjinu izgradi direktno u Himari, tehnička turistička škola koja će valorizivati  stabilne investicije za jačanje lokalnih malih porodičnih preduzeća. Istovremeno, on je istakao potrebu za vraćanjem prava svojine pravim vlasnicima Grcima i Srbima ,a  pitanje zahtijevaju manjinske  zajednice već tri decenije.Takođe vođa Grčke partije  Beleris založio se za ujedinjenje partije  Omonija na čijem je čelu i Srpske narodne stranke „Skadarlija “ sa sjedištem u Tirani .

Beleris je jasno stavio do znanja da se bitka za Himaru ovdje neće zaustaviti. -Zajednica će nastaviti da se bori za svoja prava, čuvajući svoj identitet, jezik i kulturu zajedno sa svojim komšijama i braćom Srbima . Napori za razvoj ovog područja kao i prostora Vrake  i opšteg  poboljšanje uslova života stanovnika će se nastaviti, uprkos poteškoćama i izazovima sa kojima se suočavamo ,naglasio je Beleris .

Srpska zajednica u Albaniji koja je u povoju posle Vračkog progona i iseljavanja 7500 Srba sa svojih vjekovnih ognjišta iz desetak sela Opštine Vraka i Grujemire takođe mora pretrpjeti ozbiljne reforme .Ljudi koji su godinama uzimali novac ,naizmjenično od Srbije i SPC ,ne ispunivši ni jedno obećanje moraju otići sa političke pozornice i biti zamijenjeni mlađim,boljim ,sposobnijim ,hrabrijim  i nadasve moralnijim .Formula opstanka Srba na tlu Albanije je koalicija sa  Grčkom  zajednicom Omonija ,gotovo da jednoglasno govore Srbi u Albaniji . 

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

U nevilji zajedno kako i treba da bude !