Ivan Otović: Herceg Novi posjeduje sve one odlike koje omogućavaju razvoj jednog od vodećih turističkih i kulturnih centara Crne Gore

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović kazao je u intervjuu za Borbu da ta opština posjeduje sve one odlike koje im omogućavaju da se razvijaju kao jedna od vodećih turističkih i kulturnih centara Crne Gore i regiona.

„Vođeni tom idejom, kao i namjerom da pružimo doprinos unaprjeđenju života naših sugrađana, zajedno sa koalicionim partnerima uspješno smo okončali više značajnih infrastrukturnih projekata“, kazao je Otović za Borbu.

Govorio je i o uspješnosti turističke sezone i kazao da je ona na nivou prošlogodišnjih.

„Hotelijeri bilježe odličnu popunjenost, a iz sedmice u sedmicu rast i broj turista u privatnom smještaju. Vjerujem da smo na dobrom putu da saniramo sve posljedice ,,korona krize”.Međutim moramo raditi i na podsticanju drugih privrednih djelatnosti jer u globalizovanom svijetu sektor turizma ispoljava veliku ranjivost i nestabilnost“, kazao je Otović za naš portal.

Komentarisao je i uvijek aktuelan problem saobraćajnih gužvi tokom ljetnje sezone i za Borbu kazao da bivši režim decenijama ništa nije radio kako bi se krenulo sa rješavanjem ovog možda i najvećeg problema crnogorskog primorja.

„Svjedoci smo brojnih obećanja koja su samo to i ostala. Došlo je vrijeme kada se obećanja moraju predočavati u konkretne aktivnosti, jer više niko na primorju nema vremena da čeka. Kada govorimo o Herceg Novom ušli smo u prvu fazu izrade projektne dokumentacije za izgradnju lokalne zaobilaznice (Debeli brijeg -Zelenika), planiramo da poslije sezone krenemo u postavljanje pametnih semafora i prateće signalizacije. Naravno najpotpunije rješenje kako ne bi dolazilo do učestalih saobraćajnih kolapsa na primorju je izgradnja zaobilaznice od granice sa Hrvatskom do granice sa Albanijom. Ovaj projekat mora biti u vrhu prioriteta ove i svake naredne vlade“, kazao je Otović za Borbu.

BORBA: Prošlo je gotovo tri godine od kada je formirana nova vlast u Herceg Novom a Vi izabrani za predsjednika Skupštine. Koji su to projekti koje je vlast uradila u periodu za nama?

Herceg Novi je opština koja bez sumnje posjeduje sve one odlike koje nam omogućavaju da se razvijamo kao jedan od vodećih turističkih i kulturnih centara Crne Gore i regiona. Vođeni tom idejom, kao i namjerom da pružimo doprinos unaprjeđenju života naših sugrađana, zajedno sa koalicionim partnerima uspješno smo okončali više značajnih infrastrukturnih projekata.

U potpunosti je rekonstruisano šetalište od stare Banje od objekta Galeb, u trupu šetališta postavljen je novi cjevovod i instalacije, Omladinski park i čitava trasa šetališta hortikulturalno je uređena. U prethodne tri godine uloženo je preko pet miliona evra u unaprjeđenje lokalne putne mreže, sanaciju postojećih i izgradnju novih trotoara, kanalizacionu mrežu i rasvjetu. Rezultati su vidljivi, međutim svjesni smo da je potrebno još mnogo i truda i ulaganja kako bi Herceg Novi stao rame uz rame sa prestižnim svjetskim turističkim destinacijama. Upravo takvom Herceg Novom težimo.

Naš grad je prepoznat i po brojnim proslavljenim sportistima, olimpijskim, svjetskim i evropskim šampionima. Samim tim nastavili smo da ulažemo u sportsku infrastrukturu i klubove. Uz podršku Fudbalskog saveza Crne Gore izgrađen je pomoćni teren za FK Igalo, renovirani su otvoreni košarkaški tereni na Savini i u Igalu, ulagano je u Sportski centar Igalo (oprema, teren za mali fudbal, parket), nabavljen je balon za potrebe pokrivanja otvorenog bazena na Škveru u zimskim mjesecima. Zahvaljujući svemu navedenome Herceg Novi je proglašen za Evropski grad sporta 2024, riječ je o prestižnom priznanju koje se dodjeljuje u Evropskom parlamentu.

BORBA: Šta još planirate da uradite do isteka Vašeg mandata?

Očekujemo da ćemo uz podršku Morskog dobra završiti rekonstrukciju šetališta Pet Danica na dionici od hotela Plaže do Meljina, gradimo i modernu autobusku stanicu koja će biti gotova naredne godine, u toku su višemilionski radovi na izgradnju vodovodne mreže na Luštici. Ovogodišnjim budžetom opredijelili smo ozbiljna sredstva za izgradnju sportskih i dječijih igrališta, javnu rasvjetu, kanalizacionu infrastrukturu.

Vrijedi istaći da smo ove godine na skupštini usvojili dvije značajne odluke koje su proistekle iz amandmana na predlog budžeta za 2024 godinu našeg odborničkog kluba ,,Nova srpska demokratija, Prava Crna Gora -Za budućnost Herceg Novog i Boke”.

Ovim odlukama smo omogućili besplatan prevoz za sve đake iz prigradskih i seoskih naselja, kao i opštinsku subvenciju za pokrivanje troškova boravka drugog djeteta u vrtiću u iznosu od 50 posto. Naš odbornički klub će u periodu pred nama pokrenuti još inicijativa usredotočenih na podršku porodici i istinskim porodičnim vrijednostima.

BORBA: Kakva su Vaša očekivanja od turističke sezone? Je li se Herceg Novi donekle turistički oporavio od „korona krize“ koja je faktički stopirala turizam na globalnom nivou?

Pokazatelji o uspješnosti turističke sezone su na nivou prošlogodišnjih, hotelijeri bilježe odličnu popunjenost, a iz sedmice u sedmicu rast i broj turista u privatnom smještaju. Vjerujem da smo na dobrom putu da saniramo sve posljedice ,,korona krize”.Međutim moramo raditi i na podsticanju drugih privrednih djelatnosti jer u globalizovanom svijetu sektor turizma ispoljava veliku ranjivost i nestabilnost.

Prema svim relevantnim nacionalnim strategijama Herceg Novi je označen kao centar zdravstvenog turizma zahvaljujući Institutu Dr Simo Milošević. Trenutno instut prolazi kroz najteži period od nastanka, mi kao lokalna samouprava čvrsto stojimo uz radnike Instituta. Svjesni smo da je Institut naš najveći resurs, da ga moramo sačuvati i ponovo izdići zarad dobrobiti svih Novljana. Takav instut će nam omogućiti dodatnu diversifikaciju turističke ponude i produženje sezone.

BORBA: Poznato je da u djelovima Boke Kotorske dolazi do saobraćajnih kolapsa tokom ljetnje sezone. Kakvo je infrastrukturno stanje u Herceg Novom?

Bivši režim decenijama ništa nije radio kako bi se krenulo sa rješavanjem ovog možda i najvećeg problema crnogorskog primorja. Svjedoci smo brojnih obećanja koja su samo to i ostala. Došlo je vrijeme kada se obećanja moraju predočavati u konkretne aktivnosti, jer više niko na primorju nema vremena da čeka.

Kada govorimo o Herceg Novom ušli smo u prvu fazu izrade projektne dokumentacije za izgradnju lokalne zaobilaznice (Debeli brijeg -Zelenika), planiramo da poslije sezone krenemo u postavljanje pametnih semafora i prateće signalizacije.

Naravno najpotupnije rješenje kako ne bi dolazilo do učestalih saobraćajnih kolapsa na primorju je izgradnja zaobilaznice od granice sa Hrvatskom do granice sa Albanijom. Ovaj projekat mora biti u vrhu prioriteta ove i svake naredne vlade

BORBA: Naredne godine trebalo bi da dođe do novih izbora u hercegnovskoj opštini. Planirate li ponovo da učestvujete na izborima? Jeste li razgovarali o mogućem nastupu?

Nova srpska demokratija spremno dočekuje lokalne izbore. Smatram da smo u prethodne tri godine napravili značajne iskorake kada je riječ o jačanju partijske infrastrukture i prepoznatljivosti na lokalnom nivou. Poštovali smo koalicioni sporazum i kolege iz vlasti, politiku smo vodili odgovorno i principijalno. Nažalost to ne mogu reći za neke sa kojima smo formirali vlast u Novome.

Rano je još govoriti o tome sa kojim sve političkim subjektima možemo sklopiti predizbornu koaliciju. Ključno je da svi naši potencijalni partneri shvate a i neki i napokon prihvate da je Nova srpska demokratija ozbiljna politička snaga u Herceg Novom, stranka koja poštuje dogovor i da ne pristaje na bilo koji vid ucjenjivanja. Ostajemo dosljednji našoj ideologiji i programu, u svom djelovanju na lokalu vodimo računa o našem srpskom nacionalnom identitetu, jeziku i crkvi. Nikada ne zaboravljamo ko smo

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare