INTERVJU! Dr Vladimir Dobričanin! Ulazak Srba u vladu pozitivan iskorak, BS je interesna grupa! Pogrom kao Oluja ostavlja lične ožiljke!

Kako ocenjujete rekonstrukciju Vlade, da li će isporučiti rezultate koji se očekuju?

Rekonstrukcija Vlade je urađena bez ikakvog plana i bez ikakve želje da se njena funkcionalnost poboljša. One partije koje su odnele pobedu 30. avgusta nad režimom DPSa, a koje baštine prosrpsku ideologiju dobile su mesto u njoj i to je definitivno pozitivan iskorak jer odražava demokratsku volju građana iskazanu na izborima. Međutim, ulazak Bošnjačke stranke sve to negira i baca pod noge. Naime, decenijama služeći Đukanoviću oni predstavljaju tipično kukavičje jaje koje će kada to bude zatrebalo prvi udariti nož u leđa. Ne bi im bio prvi put. Oni predstavljaj jednu interesnu grupu koja radi za usko partijske interese ne Bošnjaka u Crnoj Gori, već šačice funkcionera koji će, po ko zna koji put, očerupati sistem i uraditi ono što su i do sada radili, a protiv čega smo se svi mi zajedno borili. Glomaznost Vlade je problematična jer će koštati puno, a bojim se da pojedini resori neće ispuniti očekivanja građana što će ugroziti funkcionisanje Vlade.

Vi ste čovjek koji je doživio i preživio pogrom, danas je godišnjica jednog takvog pogroma, da li ostaju trajni ožiljci kod ljudi koji to dožive?

Verovatno da se takvo iskustvo u životu svakog čoveka meri sa gubitkom najbližih. Sa tim naučite živeti ali su posledice trajne. To zna svako ko je proteran sa svog ognjišta i naročito je to izraženo u trenucima samoće. Tada krenu sećanja…prvih školskih dana, prijatelja, vaše ulice, mesta na kome ste prvi put poljubili devojku…teško je to objasniti bilo kome ko to nije doživeo. I onda se uvek jave oni koji vas “podsete” da ste to doživeli pa vas još jednom proganjaju i vraćaju te tamo te ovamo. Ne dao Bog da dožive to što prognan čovek preživi.

Podgorički izbori, kako će UCG nastupiti na istima?

Ujedinjena Crna Gora je mnogo puta platila ceh političke principijelnosti. Nije nam žao zvog toga jer bi smo opet isto uradili. Tražićemo mesto tamo gde ideološki i pripadamo. Ne plašimo se ni samostalnog nastupa ali to će odlučiti organi partije u narednim danima.

Ovih dana su učestale poruke mržnje od strane bivše vlasti, kako zaustaviti iste, da li smo još uvijek pretpolitičko društvo?

Nažalost ona stara da je ranjena zver najopasnija se obistinjuje. Umesto da se razračunaju sa svojom poraženom politikom, politikom progona, kriminala, sakaćenja Crne Gore i njenih građana, oni još uvek imaju samo jedan cilj a to je odbrana lika i dela Šefa i nastavak borbe da se dođe do pozicija na bilo koji način kako bi se nastavila ranije pomenuta agenda.
Poražavajuća je činjenica da imamo situaciju da po opštinama i dalje DPS dobija nedopustivo visoki procenat glasova ali to upravo govori da se pojedini građani nisu probudili iz DPS noćne more.
Upravo će jačanje institucija dovesti do evolucije od pretpolitičkog društva, kakvo smo danas do demokratskog sazrevanja građana Crne Gore kada će o početi naš nacionalni, kulturni i ekonomski oporavak.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare