ИНТЕРВЈУ! Др Владимир Добричанин! Улазак Срба у владу позитиван искорак, БС је интересна група! Погром као Олуја оставља личне ожиљке!

Како оцењујете реконструкцију Владе, да ли ће испоручити резултате који се очекују?

Реконструкција Владе је урађена без икаквог плана и без икакве жеље да се њена функционалност побољша. Оне партије које су однеле победу 30. августа над режимом ДПСа, а које баштине просрпску идеологију добиле су место у њој и то је дефинитивно позитиван искорак јер одражава демократску вољу грађана исказану на изборима. Међутим, улазак Бошњачке странке све то негира и баца под ноге. Наиме, деценијама служећи Ђукановићу они представљају типично кукавичје јаје које ће када то буде затребало први ударити нож у леђа. Не би им био први пут. Они представљај једну интересну групу која ради за уско партијске интересе не Бошњака у Црној Гори, већ шачице функционера који ће, по ко зна који пут, очерупати систем и урадити оно што су и до сада радили, а против чега смо се сви ми заједно борили. Гломазност Владе је проблематична јер ће коштати пуно, а бојим се да поједини ресори неће испунити очекивања грађана што ће угрозити функционисање Владе.

Ви сте човјек који је доживио и преживио погром, данас је годишњица једног таквог погрома, да ли остају трајни ожиљци код људи који то доживе?

Вероватно да се такво искуство у животу сваког човека мери са губитком најближих. Са тим научите живети али су последице трајне. То зна свако ко је протеран са свог огњишта и нарочито је то изражено у тренуцима самоће. Тада крену сећања…првих школских дана, пријатеља, ваше улице, места на коме сте први пут пољубили девојку…тешко је то објаснити било коме ко то није доживео. И онда се увек јаве они који вас “подсете” да сте то доживели па вас још једном прогањају и враћају те тамо те овамо. Не дао Бог да доживе то што прогнан човек преживи.

Подгорички избори, како ће УЦГ наступити на истима?

Уједињена Црна Гора је много пута платила цех политичке принципијелности. Није нам жао звог тога јер би смо опет исто урадили. Тражићемо место тамо где идеолошки и припадамо. Не плашимо се ни самосталног наступа али то ће одлучити органи партије у наредним данима.

Ових дана су учестале поруке мржње од стране бивше власти, како зауставити исте, да ли смо још увијек претполитичко друштво?

Нажалост она стара да је рањена звер најопаснија се обистињује. Уместо да се разрачунају са својом пораженом политиком, политиком прогона, криминала, сакаћења Црне Горе и њених грађана, они још увек имају само један циљ а то је одбрана лика и дела Шефа и наставак борбе да се дође до позиција на било који начин како би се наставила раније поменута агенда.
Поражавајућа је чињеница да имамо ситуацију да по општинама и даље ДПС добија недопустиво високи проценат гласова али то управо говори да се поједини грађани нису пробудили из ДПС ноћне море.
Управо ће јачање институција довести до еволуције од претполитичког друштва, какво смо данас до демократског сазревања грађана Црне Горе када ће о почети наш национални, културни и економски опоравак.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare