IN4S uputio apel: Mitropolija i mitropolit da izopšte iz Crkve sve one koji će glasati da srpski narod bude genocidan!

IN4S upućuje javni poziv na hitno jedinstveno i snažno djelovanje svih srpskih javnih subjekata – od medija, preko nevladinih udruženja – do političkih partija i koalicija kako bi se osujetila namjera dijela izvršne vlasti u Crnoj Gori da pod ucjenama centara moći u Ujedinjenim nacijama podrži predlog Rezolucije “Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995”.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Danas, na Dan pobjede nad fašizmom, kao najdosljedniji sljedbenici antifašističke tradicije i pripadnici naroda koji je kao nijedan drugi dao višemilionske žrtve u dva svjetska i balkanskim ratovima boreći se za slobodu čovječanstva pred naletima najvećih pošasti 20. vijeka, dužni smo da podignemo glas protiv pokušaja prekrajanja istine o događajima iz prošlosti i zamjene teza koje za cilj imaju da najvećim žrtvama oslobodilačkih borbi utisnu žig dželata i tlačitelja.

Da ironija bude kompletna – inicijatori donošenja Rezolucije su potomci organizatora Holokausta i „Kristalne noći“.

Crnoj Gori koju je stvorio srpski narod i isto tako stradalna Srpska pravoslavna crkva, upravo nije nikada bilo svojstveno (do Mila Đukanovića) da se dokazuje u napadima na svoj slobodarski narod, a time i na sebe samu. Srbi nijesu genocidan narod niti se u Srebrenici dogodio genocid. Ne negiramo da se dogodio strašan zločin i osuđujemo ga.

Premijera Milojka Spajića podsjećamo da nije dobio mandat od srpskog naroda da bi glasao za antisrpske rezolucije. Glasanje za Rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i glasanje u Strazburu za članstvo terorističke tvorevine koju neki zovu „država Kosovo“ u Savjetu Evrope- su crvene linije preko kojih srpski narod u Crnoj Gori ne smije da pređe.

Pozivamo Srpsku pravoslavnu crkvu, a posebno njenu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Visokopreosvećenog Mitropolita Joanikija, da izopšte iz pravoslavlja sve one članove izvršne vlasti i sve one činioce drugih nivoa vlasti u Crnoj Gori koji se izjasne za podršku Rezoluciji o genicidu u Srebrenici a pravoslavne su vjeroispovjesti.

Pozivamo predstavnike srpskih političkih partija u Skupštini Crne Gore da uskrate podršku Vladi Milojka Spajića ukoliko istraje na opredjeljenju da Vlada podrži Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Pozivamo sve srpske političke prvake, istaknute kulturne, društvene i druge javne djelatnike, medije, udruženja građana i pojedince, na organizovano pružanje otpora sramotnoj i opakoj namjeri većine u trenutnoj Vladi Crne Gore u vezi sa glasanjima u Ujedinjenim nacijama i Savjetu Evrope.

Ukoliko se i pored organizovanog civilizovanog otpora Vlada Crne Gore bude ponašala antisrpski i antinarodni u odnosu na najavljena glasanja u UN i SE, IN4S najavljuje organizovanje narodnih protesta tim povodom, za koje inače vlada veliko interesovanje.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare