IBAR prošao, DNP je u vladu dobrodošao?! Spajić ispunjava uslov DNP o Jasenovcu!

Evropska komisija (EK) u procjeni ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 konstatovala je da je Crna Gora, sveukupno, ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina EU, navodi se u dokumentu u koji je Javni servis imao uvid.

Ovo, kako su prenijeli mediji, znači da je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, o kom se na sva zvona pričalo prethodnih par mjeseci. Upravo je dobijanje IBAR-a ključna tačka za opstanak Vlade Milojka Spajića naročito imavši u vidu da su Demokrate Alekse Bečića oročile podršku njegovoj Vladi upravo do ovog momenta. Od danas, ukoliko ispoštuju sopstvene najave, Demokrate bi trebale da krenu u proces sumiranja rezultata ove Vlade ali i da uvide da li će joj dalje pružati podršku ili ne.

Takođe, dobijanje IBAR-a je bio momenat kada bi se trebalo pristupiti rekonstrukciji Vlade gdje bi Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića četiri godine nakon pobjede na izborima 2020. godine, konačno bile u mogućnosti da uđu u izvršnu vlast.

Međutim, ni to nije proteklo bez većih turbulencija. Odlukom Vlade Crne Gore da podrži Rezoluciju o „genocidu“ u Srebrenici DNP Milana Kneževića suspendovala je podršku Vladi Crne Gore tvrdeći da ne može biti njen dio upravo jer je izglasala ovu sramnu Rezoluciju i da bi preduslov uopšte ikakvih pregovora za ulazak u Vladu moralo biti izglasavanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Šta su zahtjevi DNP-a?

Predsjedništvo DNP-a jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja više zahtjeva. DNP navodi da je ova odluka uslijedila zbog glasanja Vlade za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Njujorku.

Njihove zahtjeve prenosimo u cjelosti.

Predsjedništvo Demokratske narodne partije najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN – a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Nelegitimna odluka Vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore.

Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Savjeta bezbjednosti UN – a od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mjere i obaveza sprečavanja genocida uz prijetnju dodatnim sankcijama. Ovim činom glasanja Vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu.

FOTO: Milan Knežević

Takođe, ovim činom Vlada Crne Gore je ozbiljno urušila koalicioni Sporazum u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela. Kršenje Sporazuma se posebno ogleda u narušavanju odnosa sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom. A istovremeno se favorizuju i unaprjeđuju odnosi sa tzv. Kosovom i Republikom Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda.

Zbog svega navednog, Predsjedništvo DNP – a je zaključilo da Vlada Milojka Spajića i kolacioni Sporazum koji smo potpisali ne mogu opstati u postojećem formatu.

Zato obavještavamo javnost da je Predsjedništvo DNP –a jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena sljedećih zahtjeva:

– Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44- oj Vladi. Predsjedništvo DNP – a vjeruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine;

FOTO: Jasenovac

Ako bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je :

– Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredijelilo da podrži vladu Milojka Spajića;

– Pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog;

– U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona djela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana;

– Predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom ;

– Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu;

– Izvršiti smjenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima;

– Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahtjeva ;

Predsjedništvo Demokratske narodne partije obavještava javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun. Iz ovog dalje proizilazi da DNP neće delegirati ni potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP – u. Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP – a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije, jer bi se ispostavilo da su nas sve vrijeme interesovale ministarske i druge funkcije u Vladi.

Poslanici DNP – a će nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine oko zakonskih predloga za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

Predsjedništvo DNP – a očekuje, da ukoliko je premijeru Milojku Spajiću stalo do podrške naše partije, narednih dana inicira sastanak sa predsjednikom Milanom Kneževićem kako bi dogovorili dinamiku izmjena koalicionog Sporazuma i realizaciju ispostavljenih zahtjeva.

Svjesni činjenice da isključiva i dominantna odgovornost ne leži samo na premijeru Spajiću, već na svim subjektima koji podržavaju 44. vladu, očekujemo da se i ostali potpisnici koalicionog Sporazuma uključe u rješavanje evidentne krize nastale glasanjem vlade Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici.

I Demokrate oročile podršku Vladi ali do dobijanja IBAR-a

Nakon što je za v.d. direktora policije izabran Aleksandar Radović i kada nije prošao predlog Ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranović da Lazar Šćepanović bude v.d. direktora policije, i Demokratska Crna Gora oročila je podršku Vladi upravo do dobijanja IBAR-a, kog vidimo danas.

Predsjedništvo Demokrata je na tada  održanoj sjednici jednoglasno odlučilo da daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma, saopšteno je iz te partije.

Takođe su utvrdili da neće podržati bilo kakvu inicijativu za reviziju Sporazuma u u smislu principa, konstituenata, podjele oblasti i resora unutar Vlade Crne Gore.

Predsjedništvo Demokrata ocijenilo je odluku Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti Direktora Uprave policije kao nezakonitu.

– Predsjedništvo izražava iznenađenje zbog stava jednog koalicionog partnera iz parlamentarne većine, koji nema članove Vlade, a koji je kroz medijske istupe, i na druge načine, opravdavao nezakonito postavljenje v.d. direktora UP iako od Demokrata istovremeno očekuje afirmaciju i poštovanje koalicionog Sporazuma. Istovremeno pozdravljamo principijelan odnos drugog koalicinog partnera unutar parlamentarne većine koji nema članove Vlade, a koji je ukazao na zakonske i proceduralne propuste – navodi se u saopštenju.

FOTO: Bečić

Pružili su punu podršku ministru unutrašnjih poslova, Danilu Šaranoviću, kako za njegov dosadašnji rad, poštovanje zakona, zaključaka Vlade i predlaganje, po oceni ministra najboljeg kandidata za v.d direktora UP. Takođe podržavaju ga u tome da se pravna bitka oko ovog pitanja nastavi pred Upravnim sudom.

– Ovo je ključni korak ne samo za rešavanje trenutne pravne i političke situacije, već i da nadležne institucije preduzmu odgovarajuće radnje i pokrenu postupke, kako su i najavili u svojim javnim istupima, navodi se u saopštenju, dodajući da iako nezakoniti čin izbora v.d. direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma.

Predsedništvo neće podržati bilo kakvu inicijativu za reviziju Sporazuma u smislu principa, konstituenata, podele oblasti i resora unutar ove Vlade Crne Gore.

Parlament učinio obećano, hoće li isto i Spajić uraditi?

Poslanici su ranije izglasali sedam od 12 IBAR zakona, a skoro sve jednoglasno. Usvojene su izmjene zakona o Specijalnom tužilaštvu, o državnom tužilaštvu, o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, o lobiranju, o Sudskom savjetu i sudijama, o sudovima i izmjene zakonika o krivičnom postupku.

Dobijanje IBAR-a kako smo prethodno naveli bio je preduslov za promjene unutar Spajićevog kabineta. Parlamentarci iz skupštinske većine obećali su da će ispuniti sve što Vlada od njih traži i da će biti konstruktivni a da će nakon IBAR-a biti dio Spajićevoj kabineta.

Očito, Parlament je svoj dio posla završio – na potezu je premijer

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare