I Spajić i Milatović su krivi zbog izbora u Podgorici!

Izborne liste u Podgorici su predate i sve je spremno za početak lokalnih izbora. O tome kkva su predviđanja i šta nas očekuje govorili su predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, politikolog Vladimir Pavićević kao i odbornik SDP-a u Skupštini Glavnog grada Budimir Mugoša.

Borovinić Bojović je kazala da njihova koalicija izlazi sa sloganom: Podgorica – grad svih nas.

„To je jasna poruka i vizija svih građana Podgorice kojima želimo da poručimo da je vrijeme podjela i dubokih kriza daleko iza nas i da svi želimo da radimo na dobrobit našeg grada. Svjedočimo onome što se prethodno dešavalo ali ove izbore građani Podgorice nisu ni tražili ni željeli a i sama sam više puta insistirala da je bilo potrebno da dođe do dogoora jer se prekidaju procesi, planovi i programi. Glavni inicijator jedne ovakve situacije bio je DPS“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona vjeruje i smatra da ove izbore treba posmatrati kao novu šansu za cijelu državu jer je ovo trenutak za osiguravanje političke stabilnosti.

„Ono što je najvažnije jesu evropske integracije, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i ostvarivnje svih planova koji su započeti. To je najvažnije zbog interesa građana i građanki Podgorice. Bivši DF je u poslednje 4 godine pokazao da je najstabilnija politička opcija. U tom kontekstu postao je moćan politički brend. Važno je da građani donesu odluke koje su na fonu budućnosti Podgorice“, kazala je ona.

FOTO: Jelena Borovinić Bojović

Politikolog Vladimir Pavićević je kazao da je uzrok za izbore uočavanje Jakova Milatovića da uticaj Milojka Spajića slabi što se vidjelo na izborima u Budvi i Andrijevici a on kao politički protivnik želi to da iskoristi.

„Vidjećemo kako će to izgledati. Nema sumnje da je autoritet Spajića u padu. Pokret Evropa sad je imao pozajmljeni legitimitet kad su se Milatović i Spajić razišli. Milatović je politički iznio kampanju 2022. godine a onda imamo razlazk. PES malo kuburi sa legitimitetom u Podgorici. U svakom slučaju, mislim da će izbori u Podgorici osnažiti ono što su tridesetoavgustovska postignuća. Kada se tiče pregleda stanja, očigledno je da lista koju predvodi Jelena Borovinić Bojović sada najkompaktnija lista. Obnovljena je ideja da se pravi širi blok srpskih stranaka. Taj pristup je pokazao da ogroman broj glasova ide takvoj listi. 2020. godine su imali glasova skoro kao DPS. Ideja je da se napravi rezultat da ta lista bude prva na podgoričkim izborima. To je izuzetna stvar“, kazao je Pavićević.

FOTO: Vladimir Pavićević

Budimir Mugoša iz SDP-a je na opasku Pavićevića da se on divi Jeleni Borovinić Bojović kazao da je ona u tehničkom smislu vodila Skupštinu vrlo korektno.

„Ja se u životu teško kome mogu diviti. Mogu da joj se divim kao ljekaru. Druga stvar, pomenuli ste da je lista u rasulu. To što je Liberalna partija imala svoje probleme to ne znači da je Evropski Savez u rasulu. Napravili smo Evropski Savez mnogo prije izbora u Podgorici. Napravili su po određenim odnosima. To što u Liberalnoj partiji neki nisu htjeli to da podrže to je njihov problem. Što se tiče izbora u Podgorici, jesu li ili nisu bili potrebni – rezultati su bili katastrofalni. Svi su bili vlast sada u Podgorici a građani će odlučivati ko će a ko ne biti vlast“, kazao je Mugoša.

FOTO: Budimir Mugoša

Nakon toga pokrenula se polemika oko kolektora, a Borovinić Bojović je replicirala Mugoši da su oni samo godinu dana bili vlast.

„Svi ovdje znamo da je ova vlast uspostavljena pola godine nakon završenih izbora jer je postojala opstrukcija preuzimanja vlasti od strane prethodnog režima. Svako ko se bavio ovim poslom zna da najveći broj projekata ne može da se izvede za godinu dana. Mnoge stvari smo započeli, ali ih nismo završili kao što su kapitalni projekti. Nismo imali šansu da ih realizujemo. Svakako ćemo u narednom periodu realizovati započeto, ali ako neko misli da čarobnim štapićem možemo riješiti stvari, ne bi mogli to izvesti. Nije to nikakva tajna“, kazala je ona.

Navodi da nije moglo da se uradi više, ali je bilo i mnogo toga što je realizovano.

„Što se tiče kompaktnosti naše liste, podjele nisu dobre a dobro je da se ljudi integrišu i ujedinjuju. Mislim da sa takvom jednom listom može da se uradi mnogo bolje. Vidimo da i u oponentnim političkim strukturama imamo udruživanje. Mislim da moramo da idemo u pravcu zajedništva i pomirenja. Ja sam se i u parlamentu trudila da svi budu uključeni i da daju svoje vizije i ideje. Vi znate da u ranijim parlamentarnim sazivima nije postojala takva vizija. Odlučivala je jedna partija“, kazala je ona.

Dodaje da u Podgorici svi jedni druge kontrolišu i žele da baš njihova lista najviše uradi i doprinese.

Pavićević je komentarisao činjenicu da predsjednik „svih građana“ nosi jednu listu i kazao da ima tezu koja može poslužiti kao jedna vrsta predloga.

„Imamo dobro partnerstvo između PES-a i ZBCG-a. Dobro je što je takva vrsta partnerstva napravljena. Mislim da u ovom periodu koji je pred nama da je i u naredne četiri godine važno da se sačuvaju tekovine 30. avgusta. Potrebno je da i Jakov Milatović ostane dio toga kruga i da se pravi vlast koja će povezati aktere 30. avgusta“, kazao je on.

Borovinić Bojović je kazala da se oni bave građanima, i da su oni fokus.

„Mislim da ove izbore ne treba da podredimo tome šta će biti nakon izbora, već da saslušamo građane. Ne treba ove izbore podrediti Jakovu Milatoviću već da se bavimo Podgoricom. Mi svi znamo da je gospodin Milatović prije parlamentarnih izbora kazao da nije želio da se uključuje u izborne procese jer želi da bude predsjednik svih građana. Sada se aktivno uključio u podgoričke izbore. Ne smijemo ipak da zaboravimo da je Milatović izabran glasovima svih 30-avgustovaca. Sigurna sam da će Milatović preuzeti odgovornost za rezultat svoje liste. Ono što je za mene najvažnije je da Podgorica treba da dobije demokratsku vlast. Nemamo razloga da razmišljamo o ucjenama, već o tranziciji“, kazala je ona

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare