Hrvatski ministar Radman provocira: Logor Morinj je simbol velikosrpske agresije!

Bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može postati ravnopravna članica Evropske unije, kao ni biti vjerodostojna NATO savezni. Prije nekoliko dana u Zagrebu sam razgovarao s ministrom Ivanovićem i složili smo se da naše odnose trebamo i želimo razvijati kao dvije susjedne i prijateljske zemlje. To znači da od Crne Gore očekujemo spremnost da se otvoreno i iskreno nastavi suočavati s nedavnom prošlošću, s onime što se događalo tijekom velikosrpske agresije na dubrovačkom području u devedesetim godinama prošlog stoljeća, te između ostalog i u logoru Morinj”, rekao je Grlić Radman.

Kaže i da je trajno obilježavanje stradanja hrvatskih građana u Morinju važno za daljnji nastavak izgradnje kulture sjećanja koja će počivati na istini o onome što se dogodilo I, kako je istakao, na jasnoj osudi ratnih zločina i poštovanju žrtava.” Želim vjerovati da će i ova nova Vlada Crne Gore nastaviti raditi na tome u cilju postizanju istinske pomirbe i jačanja dobrosusjedskih odnosa.

Zahvalni smo ministrima tadašnje Vlade Crne Gore što su 2022. konačno postavili spomen ploču i time se suočili s dijelom svoje prošlosti, no svaki budući pokušaj njezinog uklanjanja, smatrat ćemo povredom sjećanja na nevine žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Republike Hrvatske”, zaključio je Grlić Radman.

Podsjećamo, Spomen-ploču u logoru Morinj otkrili su 10. oktobra prošle godine ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević u prisustvu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.Ubrzo nakon toga, Uprava za inspekcijske poslove je naložila Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču na objektu nekadašnjeg logora Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Morinju, pod obrazloženjem da nisu ispunjeni zakonski uslovi za postavljanje spomen-ploče

.Od tada, Vojska Crne Gore čuva ploču, kako ne bi bila uklonjena ili oskrnavljena.

foto: gov.me

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Na toj ploči je za sada samo jedna žrtva a to je istina! Na onoj koju braća hrvati nijesu i ne namjeravaju postaviti u Lori bile bi realne žrtve ustaškog terora!

Мићун је у праву .Ово је највећа брука и срамота, плоча лажи и хрватског цинизма коју је поставио бивши министар Ранко Кривомозговић, патолошки сдрбомрзац, како га назва блажено почивши Амфилохије, и она избјелица из неког села крај Зенице, Коњевић, Милов прљави играч као мионистар полиције и министар одбране. Милатовић мора покренути крвични поступак, јер су прекршили Закон о попстављању историјских биљежја.