Hrvatski ministar opet ponižava ministra Ivanovića! Kukavičluk Filipa Ivanovića po pitanju „Lore“!

FOTO: Boka News

KADROVI DEMOKRATA POKAZUJU VIŠE KIČME NEGO KADROVI PES-A

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman poručio je danas na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem da očekuje da će ploča u Morinju ostati tu gdje jeste – na objektu tog zloglasnog logora Morinj.

Ovo je već drugi sastanak dvojice ministara. Prvi se dogodio u Hrvatskoj kada se takođe potegla tema o ploči postavljenoj na mjestu gdje je bio „zloglasni“ logor u kom niko nije nastradao, ali i tematika oko pitanja granice „Prevlaka“ ali i školskog broda Jadran.

Šef diplomatije Crne Gore ni ovoga puta nije želio da priupita svog hrvatskog kolegu za ozloglašeni logor „Lora 3“ u kom su stradali pripadnici nikšićko-šavničke grupe i to na najbrutalniji mogući način. Međutim, ćutao je dok je njegov hrvatski kolega ponovo govorio o „zloglasnom“ logoru Morinj.

„Stavljena je i ploča u Morinju, za koju iskazujemo želju da će ona i dalje ostati na tom objektu zloglasnog logora Morinj. Razgovarali smo takođe o granicama, da se što prije s crnogorske strane trebaju formirati članovi komisije za granicu. Za nas je nesporna granica na kopnu, ali pitanje granice na moru moramo riješiti, rekao je Gordan Grlić Radman.

Podsjećanja radi, logor Morinj postao je aktuelan kada su smijenjeni ministri vanjskih poslova i odbrane u Vladi Dritana Abazovića, Raško Konjević i Ranko Krivokapić postavili sramnu ploču koja ni dan danas nije uklonjena, a prema kojoj se zvanična Podgorica izvinjava Hrvatskoj zbog navodne velikosrpske agresije koja je počinjena u ovom logoru. Međutim, u ovom logoru apsolutno niko nije ubijen. Svi zarobljenici su pušteni na slobodu, za razliku od logora Lora.

A što se Lore 3 tiče, prema podacima Crnogorskog Udruženja učesnika ratova, od 1990. godine u Vojno-istražnom zatvoru Lora ubijeno je 14 pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije, iz takozvane nikšićko-šavničke grupe koji su zarobljeni na hercegovačkom ratištu 1992. godine.

FOTO: Lora 3

Zid ćutanja o dešavanjima u „Lori“ počeo je da se ruši zahvaljujući izvještajima specijalnih izaslanika UN, međunarodnog Crvenog krsta, kao i pisanih svjedočenja bivšeg zatočenika zloglasnog logora Draga Bosnića, koji je saopštio priču o stradanjima zarobljenih.

Nesrećne ljude Hrvatski vojnici su tukli do besvijesti, nekima su grudi, vrat i stomak rezali oštrim sječivom.

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu pokrenulo je krajem 2011. godine istragu o ubistvu grupe zarobljenika, pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe u zatvoru „Lora“, ali taj slučaj još uvijek nije dobio epilog na sudu.

Ivanović ne želi da se „zamjera“ Grliću Radmanu i Adrijanu Vuksanoviću dok napadaju  srpski narod Crne Gore

Nadalje, tokom izlaganja koja je prenio HRT, Grlić Radman tvrdi da su Hrvati u Boki i u Crnoj Gori autohtoni.

„Nama je bitno da se oni osjećaju sigurno, da se osjećaju jednakopravno, da se poštuje njihov hrvatski identitet, njihova kultura i naravno želimo vidjeti te dokaze“, rekao je Grlić Radman.

FOTO: Sa ranijeg sastanka Ivanovića i Grlić Radmana

Iako, uz članstvo u NATO-u, deklarativno nastavljaju put prema Europskoj uniji, sve je vidljiviji zaokret prema Srbiji i Rusiji, navodi HRT.

„Da ne podsjećam da smo na sami Božić imali pjesme Baje Malog Knindže, da ne podsjećam na prijetnje koje smo primali, itd. Postoji važna razlika odnosu na ono vrijeme koje smo prošli prije 30-tak godina, Hrvati više nisu neorganizovani. Oni imaju svoju jaku političku strukturu i Republika Hrvatska više nije ranjena ratom, rekao je Adrijan Vuksanović, poslanik HGI-ja.

Kadrovi Demokrata imaju više kičme nego kadrovi PES-a: Hrvatski ministar odbio da se sastane sa Draganom Krapovićem zbog njegovog stava o ploči u Morinju

Sastanak s ministrom odbrane Crne Gore Draganom Krapovićem otkazan je zbog njegovih izjava i o ploči u Morinju i o brodu Jadran, rekli su „Vijestima“ iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Krapović je danas trebalo da se sastane sa hrvatskim kolegom Ivanom Anušićem u Tivtu, u okviru obilježavanja Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

„Stavovi ministra Krapovića, koje je proteklih dana iznio u medijima, ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Republike Hrvatske i istorijskih činjenica“, rekli su iz hrvatskog Ministarstva odgovarajući na pitanje „Vijesti“ zašto je Anušića otkazao sastanak sa Krapovićem.

Krapović je u emisiji Vijestima rekao da shodno potpisanim sporazumima nakon disolucije Jugoslavije, Hrvatska nema pravo da traži školski brod „Jadran“ i da nisu spremni da pregovaraju o vlasništvu.

U vezi sa pločom u bivšem vojnom logoru Morinj Krapović je rekao da je ploča postavljena na pogrešan način i da natpis ne odgovara činjenicama i da ta ploča treba da bude zamijenjena drugom sa adekvatnim tekstom.

FOTO: Morinj

To je potvrdio i sam ivan Anušić koji je na Facebook-u napisao da je sastanak sa Krapovićem otkazao zbog njegovih izjava o ploči u Morinju i o brodu Jadran

„Stavovi ministra Krapovića, koje je proteklih dana iznio u medijima, ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Republike Hrvatske i povijesnih činjenica“, napisao je Anušić.

Ranije je ministar odbrane kazao da je informisan da će ministar samo nekoliko sati večeras biti u Crnoj Gori.

„Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Anušić raduje se susretu drugom prilikom“, rekao je Krapović.

Na pitanje da li je tačno da je sastanak otkazan zbog njegovih izjava o ploči u Morinju, brodu Jadran, Prevlaci, kako su objavili neki mediji u Crnoj Gori, Krapović je odgovorio da nije ulazio u to da li ima nešto iza toga.

„Ne ulazeći u razlog, istakao sam spremnost i zadovoljstvo za skorijim susretom. Iskoristio sam priliku da još jednom, u ime Ministarstva odbrane i svoje lično, uputim čestitke povodom Dana Hrvata u Crnoj Gori“, rekao je Krapović.

Dan Hrvata u Crnoj Gori biće zaključen svečanim koncertom na kojem će biti i ministar odbrane i potpredsjednik hrvatske Vlade Ivan Anušić. U nedjelju ministar Grlić Radman prisustvovaće misnom slavlju u katedrali svetog Petra u Baru, nakon čega će se susreti s hrvatskom zajednicom u kripti katedrale.

Dan hrvatskoga naroda obilježava se 13. januara jer je taj dan poznat kao Dan prenosa moštiju svetog Trifuna u Kotor 809. godine.

Hrvatske zastave su povodom praznika istaknute na zgradi Opštine Tivat i Opštine Kotor.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki u povodu Dana hrvatskog naroda poručio je da „samo ujedinjeni u poštovanju prema različitostima možemo zajedno graditi mostove koji povezuju naše kulture i tradicije, čime oblikujemo budućnost koja će biti otvorena, inkluzivna i prosperitetna za sve“.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Što se brukate nesrećnici, nije vas narod zbog toga birao?!!! Umjesto da sa ponosom zastupate interese naše države vi gledate da se ne zamjerite onoma koji bi vam se zajedno sa svima nama krvi napili! Nijesu to jednom pokazali! Ako nijeste za tu rabotu idite s milim Bogom da nam ne brukate zemlju!