Hoćemo li Milu oduzimati imovinu?

Emitovanjem državnih obveznica na Londonskoj berzi Crna Gora se juče, uz kamatnu stopu od 7,25 odsto, zadužila 750 miliona dolara na sedam godina.

Iznos glavnice ovog duga od 750 miliona dolara dolazi na naplatu 12. marta 2031. godine. Do tada, kupcima obveznica država će plaćati kamate – prinos.

Kamata od 7,25 odsto, po kojoj se Crna Gora juče zadužila, druga je po veličini kamata za emisiju obveznica.

Rekord, za sada, drži emitovanje obveznica iz 2010. godine od 200 miliona eura po kamati od 7,58 odsto. Tada je, da se podsjetimo, to uradila DPS-ova Vlada, u godini u kojoj je su rokade na mjestu premijera pravili Milo Đukanović i Igor Lukšić.

No, bilo kako bilo, juče se i stručnoj i laičkoj javnosti ispod radara provukla informacija da Crna Gora ima čak 23 milionera.

Naime, prema poslednjim raspoloživim informacijama Centralne banke Crne Gore (CBCG), 23 lica u Crnoj Gori imaju oročen depozit, u nekoj od banaka koje posluju u našoj državi, iznad milion eura.

U pitanju su, da se razumijemo, lica o kojima se zvanično zna da imaju preko million.

A koliko je onih za koje se ne zna?!

Koji svoje milione – stečene za 30 godina DPS režima raznoraznim malverzacijama, švercom cigareta, droge, Limenki, Telekoma, kovertiPrvih banaka (…) – kriju po Kipru i ostalih offshore destinacija, na imena članova porodice, saradnika..? Taj podatak, za sada, nemamo.

A da bi ga imali, naše pravosudne institucije bi morale malop bolje da rade svoj posao! Zna se za koga i u čije ime su se, za svih ovih 30 godina, obavljali razni poslovi i čerupala Crna Gora, koja se sada zadužuje na ovaj način i pod ovakvim uslovima, gdje se otvara prostor raznoraznim “inovatorima” da se ugrađuju u provizije, “šetkaju” zaduženje iz eura u dolar i manipulišu ojađenim građanima.

Iz tog razloga, udarite na milione tajkuna, vratite ih u budžet, pa neće biti potrebe da se zadužujemo u ovolikim iznosima i po ovakvim “derikoža” kamatnim stopama”!

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Uzeli su od naroda, treba im uzeti u ime naroda! I mirna Bosna!