Grenel kritikuje Bajdenovu administraciju: Kurti se mora prevaspitati!

Nekadašnji specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da SAD imaju potrebne „alate“ koje mogu da upotrebe prije nego što dođe do eskalacije na Kosovu i Metohiji.

Grenel je, reagujući na saopštenje ambasade SAD u Prištini povodom zatvaranja devet ekspozitura Pošte Srbije na sjeveru KiM, napisao na mreži „X“ da „oštro formulisana pisma ne funkcionišu“.

Džefe (ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer), moj prijatelju i bivši kolega, ovo je još jedno snažno sročeno pismo. Ti si čvršći od ovoga. Razumijem da sadašnja Bijela kuća ignoriše Balkan i da Kamala Haris ni ne zna gdje je Balkan, ali ovo je neprihvatljivo“ – naveo je Grenel.

Previše zvaničnika Bajden-Harisove administracije i evropskih zvaničnika su jednostavno preslabi – Kurti se ni izbliza ne odvraća izjavama, (a vi čak i ne izgovarate njegovo ime). Imate alate za spriječavanje posledica – upotrebite ih sada prije nego što dođe do eskalacije„, dodao je Grenel.

Nikolić: Oštre osude iz tzv. ambasade SAD u Prištini postaju tragikomične, konkretne akcije protiv Kurtija izostaju

Oštre osude iz tzv. ambasade SAD u Prištini postaju polako tragikomične, jer se već mjesecima, ako ne i godinama, ponavlja scenario u kome Kurti vrši teror i mijenja radikalno stanje na terenu. Oni ga verbalno osude, ali bez konkretnih akcija usmjerenih protiv njega. Onda se takvo stanje vremenom prihvati i „normalizuje“ sve do neke sledeće eskalatorne situacije, kada opet po nekom drugom pitanju izmijeni stanje na štetu Srba, ističe za naš portal politički analitičar Uroš Nikolić.

Nemoguće je poverovati da SAD, koje su stvarni gospodar tzv. Kosova, nisu u stanju da se izbore sa jednim Aljbinom Kurtijem, ukoliko to istinski žele. U danima sećanja na zločinačku Oluju, možemo da se prisetimo da je i tada verbalno američki ambasador osuđivao akciju, a zapravo su je SAD vodile i sve vrijeme je Hrvatska imala amin od njih za etničko čišćenje. Tako da ovo što je rekao gospodin Ričard Grenel, koji trezveno i realno sagledava stvari i koji poznaje region, ali i američku diplomatiju, apsolutno stoji i ukoliko SAD žele da nam dokažu da su iskrene u osudama akcija Prištine, to treba da pokažu i delima.

Plašim se da će se ovo samo nastaviti, pa da će Kurti u finišu predizborne kampanje, ili tik nakon izbora koji mu slede u narednim mesecima, udariti na naše zdravstvo i školstvo u pokrajini, kao i na deo rudnika koji je pod srpskom kontrolom. Jer, on ima cilj da ugasi svaki, pa makar i simbolički, trag prisustva države Srbije na Kosmetu i da istovremeno primora što veći broj Srba na iseljavanje sa KIM, za šta služe konstantna neosnovana hapšenja zbog izmišljenih ratnih zločina.

Prvi cilj mu je etnički čisto tzv. Kosovo, da bi u drugoj fazi mogao da realizuje svoj istinski san, a to je tzv. Velika Albanija. U toj koncepciji se već nadmeće sa ostalim albanskim političarima u regionu za predvodnika te zamišljene Albanije i lidera svih Albanaca, zbog čega je i došao u sukob sa Edijem Ramom.

Američka ambasada u Prištini sinoć je saopštila da je „duboko razočarana“ jednostanim, nekoordinisanim akcijama koje je preduzela vlada u Prištini protiv filijala Pošte Srbije na severu KiM.

Ambasada SAD je navela da „kosovske nekoordinisane akcije stavljaju kosovske građane i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebnu eskalaciju regionalnih tenzija i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog partnera“.

(24sedam.rs)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare