Građanisti! Poslušajte ambasadorku! Mali vam posao, do sada ste sve slušali!

Nije loša stvar govoriti o Jasenovcu. To je važna stvar. To je suštinska stvar. Dakle, kada je u pitanju Jasenovac, vidim obrazovanje i dijalog kao način da se zaista ukaže na zločine i da se pomogne budućim generacijama da poštuju žrtve i da osiguraju da se to nikada više ne ponovi.“

Ovo su riječi ambasadorke Sjedinjenih američkih država Džudi Rajzing Rajnke koji je dala Glasu Amerike. Ambasadorka je između ostalog komentarisala i unutrašnje političke procese u Crnoj Gori, ali dio koji govori o ovom strašnom srpskom stratištu nekako ostaje najzvučniji.

Ovo sve dolazi nakon što je gotovo prije mjesec dana u Skupštini Crne Gore najavljena Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. Pitanje Jasenovca aktuelizovano je nakon podrške Crne Gore Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, a čemu su se protivile srpske stranke kao i vlast u Srbiji i Republici Srpskoj tvrdeći da se time srpski narod klasifikuje kao genocidan, što druge strane demantuju. Međutim, nikad nije demantovana činjenica da će ovom Rezolucijom biti tražena ratna odšteta zvaničnom Sarajevu od strane Beograda, ali i da je ovo put ka ukidanju Republike Srpske.

Vrativši se na temu, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu je umnogome protumačena kao odgovor na Srebrenicu, što mnogo drugih struktura spori, tvrdeći da bi Crna Gora bila prva država u svijetu koja bi izglasala Rezoluciju o ovom srpskom stratištu. O bolnim temama se nažalost tek sada počelo govoriti, zvanična Hrvatska je počela da se protivi i da šalje protestne note, ali ovaj intervju predstavlja prekretnicu u čitavom procesu.

Najveća novina svakako jeste izjava američke ambasadorke čime podržava da se govori o Jasenovcu, a o čemu je naš portal prethodnih nekoliko nedjelja pisao, a sve kako bi konačno, makar i na neki način, bile uvažene i srpske žrtve, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u krvavim 90-im godinama.

Američka ambasadorka ipak nije imala na komentar o tome da li podržava Rezoluciju, ali je i poslala jasnu poruku.

„To je na Crnoj Gori i njenom parlamentu da raspravljaju i da vode javnu raspravu“, podvukla je ona.

Američka ambasadorka takođe dodaje da što se tiče ratnih zločina iz prošlosti i zvjerstava, narodi moraju da rade zajedno da bi izliječili traume.

„Ovo nije stvar jedne države. Ovo je zajednica ljudi koji treba da poštuju sve one koji su stradali u prošlosti i pod strašnim, nehumanim situacijama i okolnostima. Dakle, da, mislim da je važno da razgovor o zločinima pomogne građanima Crne Gore i u regionu da zacijele rane“, jasna je ona.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kako je samo paźljiva i odmjerema 🙂