Goran Danilović: Nesoji !

Kada sam 2016. prvi put uveo ćirilicu kao pismo za službenu komukaciju u MUP-u, i kada smo nakon skoro dvije decenije vratili i tablu sa ćiriličnim nazivom institucije, umalo je izbila revolucija visokorukovodnog kadra, posebno onih koji su bili tu odavno, postavljeni kao partijski kadrovi koji su kerberski čuvali ideologiju „oca nacije“!
Preciznije, uveo sam pravilo da ono što ja potpisujem mora biti na ćirilici, a za ostalu pisanu komunikaciju važilo je pravilo da svako piše i potpisuje po slobodi izbora između dva pisma. Pošto se ispostavilo da ja potpisujem i putne naloge pobuna je trajala kraće od one Matije Gubca.
Jedna koleginica koja je htjela da me impresionira saopštila mi je da ona skoro ne zna ćirilicu, a „bogme“ i da u pisanju miješa latinicu i „englesku abecedu“? Rekoh, biće to u redu, samo da otpočnete.
E, sad, koliki nesoj ili neznalica treba da budeš pa da ti smeta ćirilično pismo na novim policijskim automobilima? I ne samo pismo nego i „škode iz Čačka“? I kad tako nešto izbaležiš u javnost onda te, valjda, zovu drugari i drugarice „džet-seteri“ koji ti pumpaju samopouzdanje, a ti se kleberiš i objašnjavaš dodatno kako si dugo trpio i morao si na kraju da izjaviš „e bi prsko“ da nijesi.

Nema nama spasa! Ozbiljno je to obolijevanje od primitivizma, paćenizma i nesojizma.
Škoda iz Čačka?
Da je predstavištvo najčuvenije „Čehinje“ smješteno u Cavtatu četvorotočkaše bismo dočekali na Debelom brijegu i opjevali ih kao nekada Rat za mir; „Sa Lovćena kliče vila dobrodošla Škodo mila“!
Poslednji nivo preseravanja nabijeđenih kozmopolita, koji su očarani piletinom sa četiri vrste sira, ali, Bože moj, preziru Pljevaljski i kajmakojišu nad čistim domaćim skorupom, predstavlja orginalnost po kojoj je ćirilični natpis „Полиција“ na jednoj strani automobila, zapravo, zbunjivanje turista!? Dakle, propade nam sezona! Kako mi onda nismo najposjećenija zemlja Evrope, s obzirom da smo za dvije decenije istjerali ćirilicu i iz Ćirila, to nikome nije jasno?

Jesu li svjesni Kinezi koliko sebi štete sa forsiranjem svojih „znakova“? Posjeti ih samo oko 60 miliona turista godišnje, a da im je praktična pamet naših seronja mogli bi da naguraju i milion, i to noćenja? I nesrećni Rusi su među petnaest najposjećenijih zemalja na svijetu i pored toga što im na policijskim kolima piše ДПС! Šta bi tek „Baćuške“ mogle da urade da im je turistička pamet naših masterma(j)ndova? Nesrećni Grci i Bugari ne znaju šta propuštaju.

Kad se kod nas desi nesoj i otvori mu se, naravno, put u nesojsku politiku, onda imaginaciji nema kraja.

P.S.
I ovaj tekst, naravno na latinici, da bi smo se jasno razumjeli ja, moji botovi i naši skotovi.

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Njima je MRŽNJA HRANA, suština nije bitna, a Bogami i ne znanje.

E prava bi šteta bila da je napisan pismom koje ne znaju, a bojim se da i ovo sriču taman ka Pop Mićo iz Gorskog Vijenca! E jada što se zapatilo u ove naše gore 🙂 No, dako se polako opismene, ako treba otvorit će se i večernje škole kad su već one redovne preskočili! Samo neka se obriju da se narod ne sprda kako u prvi razred idu sa bradom! Za ženski dio je nešto jednostavnija situacija! Pa nećemo se valjda odreći svojega pisma i jezika zbog malo dopunske nastave 🙂