Goran Danilović : Bljutavo podaništvo Briselu!

Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore, izjavio je da niko u Evropi kao Crna Gora nema ovoliko evropskih pokreta i partija.

„Crna Gora je i dalje majdan jedne davno iživljene franšize. Naravno, radi se o jednoj političkoj lažavini onih koji hoće pošto-poto da se domognu vlasti. Biti „evropski političar“ odavno ne znači mnogo, odnosno, često ne znači ništa. Politička prevara, ucjena, trgovina, prijetnja i podvala odavno su samo dio vladajućih evropskih politika; baš kao i kod nas. To i ne čudi jer smo mi mentalitetno najbolji đaci novotarija koje su nas kroz istoriju koštale koliko i ratovi; uostalom, novotarije smo, najčešće, uvodili kroz međusobne progone, ubijanja i grdna stradanja“, izjavio je Danilović, pa dodao:

„Za sada, Bog nas je pogledao, pa evropeizacija Crne Gore teče „glatko“ i bez žrtava; izuzev žrtava tranzicije, globalizacije, bankarskih pljački, socijalnog raslojavanja i ekonomskih prestrojavanja“, rekao je lider Ujedinjene.

Kako je istakao, „ko zna malo ili ništa zna da je evropski put najbolji“.

„Stranački programi i obećanja su besmisleni. Podaništvo birokratskoj misli iz Brisela, ma kakva bila, osnovna je odlika naših ‘evropskih politika’“, istakao je Danilović.

Prema njegovim riječima, „u istom trenutku, širom Evrope, nove generacije Evropljana, kroz otpor i bunt koji se svakodnevno skriva, preispituju sadržaj i put Evrope; domaće kompromitovane politike, ratobornost do juče miroljubivih politika, isključivost u mišljenju i djelanju, nepouzdanost i lažavost unutrašnjih medija, oktroisanost sloboda i prava, ućutkanost slobodnog mišljenja i marginalizaciju istinskih intelektualaca“.

„Mi koji smo odrasli u samoupravnom socijalizmu prepoznajemo nepodnošljivu sličnost između onog našeg i ovog evropskog sistema, kojima je zajednička prevarnost i navodno materijalno blagostanje. Istovremeno, postoje iste straže sistema, samo su grubi oblici eliminacije pojedinaca i grupa koje se bune i traže suštinske promjene i slobodu čovjeka, zamijenjene diskvalifikacijama i marginalizacijom slobodnog mišljenja“, naveo je prvi čovjek Ujedinjene.

On je naglasio da je „rat na ‘Istočnom i blisko-istočnom frontu’ razgolio je birokratsku Evropu, razotkrio dvoličnost birokratskih, a navodno demokratskih politika, i dehumanizovao osnivačke konstitucije EU do gađenja“.

„Principi demokratije su postali obična laž, neodrživi proglasi i pogažena načela kojima se ispiraju prljava usta vođa i liječe otvorene i otrovne rane Evrope. Evropa je u vremešnoj dobi postala dobrovoljni janjičar vojnih strategija, suludog ratovanja u korist NATO-a, koji se u međuvremenu pretvorio i mutirao u nad i super državu – militarističku uniju krupnog kapitala nesposobnog da se bez kataklizmi, tragedija i krvoprolića zastrašujućih razmjera, dalje umnožava i razvratno plodi“, rekao je Danilović, nastavljajući:

„Evropa, pred našim očima, istovremeno podržava ‘pravedni rat’ Ukrajine protiv Rusije i ćuti nad pogromom Palestinaca u Gazi od strane Izraela? Ništa nije slikovitije od ove činjenice i nigdje se bolje ne vidi raspalost Šumanove tvorevine nego u ovom slučaju. Princip ne postoji, evropski prosvetitelji se stide i mrtvi, a hrišćanska Evropa se samoobješeno njiše o drvo izdaje i stida. Izdati su svi postulati istine i pravde, sva osnivačka akta, sve proklamovane slobode i prava evropske zajednice, izdate i nepokolebljivo pritrpanene u humke zaboravljenog i nepraktičnog“, istakao je predsjednik Ujedinjene.

Kako je naveo, „otuda, valjda je to jasno, ovolika i zakašnjela ljubav našeg političkog podneblja prema evropskoj prefiksaciji svojih politika“.

„Stari prevaranti među prvima su shvatili da je njihovo rodno mjesto upravo ovakva ‘evropska politika’ – podanička, izdajnička, prevarantska, pilatovska, samoupravna, udbaška, militantna, prilagodljiva i sramna“, kazao je Danilović, pa nastavio:

„Nekadašnja, osnivačka, Evropa ideala, prava i sloboda, razmrškala bi zapadno-balkanske demokratije, pojedince i ‘evropske pokrete’ koji su na kominternovske kapute prikačili evropske značke. Današnja, dvolična i bezlična Evropa, naprotiv; raduje se sličnom, izleženom iz vlastitog podmetnutog jajeta, pristalog na sve i spremnog na svašta“, naveo je lider Ujedinjene.

Za kraj je dodao:

„Jedina utjeha za sve nas koji još uvijek vjerujemo da je i ovo doba prolazno i da ćemo dočekati neki pravedniji i održiviji okvir življenja, sadržana je u činjenici provjerenoj mnogo puta u poslednjih vijek i po na tlu Evrope; šta god i koga god je podržavala ova nakalemljena kasta bivših egzekutora autoritarnih režima, propalo je i nestaće“, zaključio je Danilović

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare