Filipe jadan brate o’kle ti u Kini NATO perjanice?

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zarađivao je mjesečno 1.980 evra po osnovu predavanja na Univerzitetu NR Kine, stoji u prošlogodišnjem imovinskom kartonu koji je njegova supruga Svetlana dostavila Agenciji za sprječavanje korupcije.

Prema istim podacima, bivši crnogorski premijer i predsjednik je za predavanje na konferenciji u Kini u decembru prošle godine prihodovao 4.934 dolara.

Dakle, od angažmana u Kini Vujanović je tokom prošle godine inkasirao preko 16.000 što je nemala količina novca s obzir da se radi o penzioneru. Inače, Vujanović je od u prošloj godini po osnovu penzije prihodovao od 1.225 do 1.425 evra.

Nadalje, kao počasni predsjednik po osnovu Zakona o predsjedniku, uživao je pravo na naknadu u petogodišnjem periodu nakon odlaska sa te državničke funkcije. S obzirom na to da je u međuvremenu stekao pravo na penziju, on je od Predsjedništva primao razliku između naknade i penzije, što je iznosilo od 214 do 490 evra na mjesečnom nivou.

Na stranu sve, ali činjenica da je tokom prošle godine najviše novca zaradio radeći u NR Kini je nezanemarljiva. Političar i državnik koji je decenijama ulagao trud da evropeizuje Crnu Goru i koji je nesebično sebe davao kako bi DPS-ova vizija o ulasku u NATO pakt postala stvarnost, predaje na univerzitetu u državi čiji se novac smatra nepoželjnim i malignim u evroatlantskom i modernom Montenegru.

Kakvu sliku šalje bivši državnik budućim naslednicima koji na Kinu gledaju kao na nedemokratsku državu koja ničim izazvana planira da okupira dio svoje teritorije – Tajvan. Naši zapadni partneri sada imaju dovoljno materijala da Vujanovića smatraju eksponentom kineskog malignog uticaja u Crnoj Gori koji će pokušati da uspori evropski put.

Bivši DPS-ov visoki funkcioner rizikuje da se nađe na crnoj listi američkog Ministarstva pravde, jer nije tajna da Sjedinjene Američke Države Kinu vide kao najvećeg rivala na međunarodnoj političkoj areni.

I ovaj Vujanovićev geopolitčki preobražaj samo dokazuje koliko su crnogorski političari „lakomi“ na novac, zarad kojeg su spremni da mijenjaju mentore i poslodavce na svakih deset godina. To je potvrdio svojim djelovanjem i Filipom „gonič“ Milo Đukanović koji je imao plodonosnu poslovnu i političku saradnju u različitim periodima sa Amerikancima, Rusima i Arapima.

A gdje je u svoj toj priči nasušna i nedosanjana Evropska unija u koju kao u svetionik još uvijek gleda 80 odsto građana Crne Gore?

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Stari Belvederac i komita. Ma briga njega i njegove pajtose je li Kina, Rusija, Amerika, Angola…samo da je puno korito. Pojeo bi i govno ispod sebe.

Bolje mu ide preskakanje guma.