Evo vam Krapa funkcioneri NAT’A on vas voli kao da vam je tata!

Ministri odbrane na posljednjem ministarskom sastanku prije Samita u Vašingtonu razgovarali su o pripremama za taj događaj kao i o nastavku vojne pomoći Ukrajini. Ministar odbrane Dragan Krapović ocijenio je da je NATO u ovom trenutku veći, ujedinjeniji i jači nego ikada u svojoj istoriji.

“NATO ove godine slavi 75 godina postojanja, i potvrdio je svoju relevantnost. Što se tiče međunarodnih odnosa mislim da je NATO veći, ujedinjeniji i jači nego ikad u svojoj istoriji. Prolazi, shodno geopolitičkim okolnostima, jednu sveobuhvatnu vojnu transformaciju kada se prije svega radi o planovima i izvršnosti planova koji se odnose na odbranu i odvraćanje i u tom dijelu danas smo imali jedan broj odluka oko kojih smo se složili, a koje će biti kandidovane i usvojene na samom Samitu u Vašingtonu“, poručio je Krapović.

Ističe i da će Crna Gora prvi put ove godine ostvariti izdvajanja od više od 2 odsto BDP-a za odbranu.

“Crna Gora tu nosi svoj dio tereta shodno svojim kapacitetima i veličini i mislim da ćemo ove godine prvi put odvojiti oznad dva posto što je danas na sastanku priznato, mislim da će generalni sekretar objaviti sljedeće sedmice izvještaj kada je riječ o kredibilnom investiranju u odbranu“, istakao je Krapović.

Krapović poručuje i da će Crna Gora nastaviti da doprinosi kolektivnoj bezbjednosti učešćem u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, u okviru KFOR-a i NATO misije u Iraku.

“Mi ćemo u svakom slučaju nastaviti da delkarišemo snage u skladu sa NATO modelom, da doprinosimo u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, nastavićemo naš angažman u okviru KFOR-a i NATO misije u Iraku i mislim da ćemo vrlo brzo, shodno pozitivnoj odluci Skupštine i Savjeta za odbranu i bezbjednost imati angažman u NATO operaciji Sea Guardian”, kaže Krapović.

Ministar odbrane je poručio i da su se saveznici saglasili da je na predstojećem Samitu izdvojiti jedan robusni paket pomoći za Ukrajinu.

“Time bismo poslali veoma jasnu poruku da Ukrajina neće ostati sama u borbi za njena prava i mislim da to ide dobrim tokom i ohrabrujuće su poruke sa današnjeg ministarskog sastanka”, ocijenio je Krapović.

Ističe i da je zadovoljan rezultatima Crne Gore i reakcijama ostalih partnera i generalnog sekretara u odnosu na ono što je dio agende koju Crna Gora treba da ispuni.

“Mislim da u potpunosti možemo da kažemo danas da je Crna Gora kredibilan i posvećen član sjevernoatlantske alijanse i izražavam još jedanput zadovoljstvo zbog toga i spremnost 44. Vlade da to tako bude i u budućnosti”, zaključio je Krapović.

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Koji je ovo kraj. Jedva završio srednju školu. Pa granica vozila do PG.da preko veze završi fax
Preoteo kumobu vjerenicu pa je oženio. Prije početka bavljenja sa politikom držao kafić Ĥarašo. Bolio je tada ruše ostsvljslinmu veliki novac fuj
Koja dripcina .mamica i tatina ga pogurdli

Najgore od svega sto je ubijedjeni nacista, koji sa neskrivenim odusevljenjem velica NATO zlikovce u ukrajinske fasiste. Kad Rusija izadje na Dunav, drugu ce pricu pricati.