Elmedin Konaković vođa bande!?

Afera drma susjednu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj se postavlja pitanje – ko je crna kravata? Obimna hapšenja u akciji „Black tie 2“ izazvala su predsjednika NiP-a i ministra vanjskih poslova BiH, Elmedina Konakovića, da održi pres-konferenciju povodom optužbi o umiješanosti u narkokartel, a koje su stizale na njegov račun.

Konaković na pres konferenciji tvrdi da je on trebao biti crna kravata. Dalje tvrdi da je meta tri grupe koje imaju interes da ga sklone sa pozicije i dodaje da mu se pakuje i da će dokazati nepostojanje veza sa narkokartelima.

„Zaposlili su, uticali na zapošljavanje, izbor tužilaca koji su zapošljavali njihovu djecu. Predsjednik SD-a me kroz medije proziva da ću morati da predstavim svoje veze sa narkokartelom. Naravno da ću dokazivati i dokazati nepostojanje veza sa bilo kakvim kartelom ili bilo kakvom kriminalnom grupom. Poslušajte advokate optuženih u ovom predmetu i kako su eksperti razbili planiranu montažu“, kazao je Konaković.

On vidi problem u hapšenju direktora Federalne Uprave policije bez ijednog dokaza, kako navodi, i prstom upire u sudiju koji je dozvolio pritvor direktoru bez ijednog dokaza.

„Da je 2019. godine OSA i SIPA kažu da je 2016. godine dolazio šef kartela kom je presuđeno, a niko od agencija nije znao ko su ti ljudi. Natpisi sa tih portala bili su pola uvodnog obraćanja tužioca koji je čitao njihove tekstove, umjesto da da dokaze. Osmišljen je plan jer nikada nisu uspjeli naći dokaze u predmetima protiv mene koje tvrde da imaju. Sad su došli do ideje da grupu ljudi od kojih neke poznajem, skupe zajedno, pohapse, i iscijede neki dokaz kako bi u konačnom ja bio osoba koja komanduje procesima koja se dešavaju u BiH. Nema sumnje da su htjeli od mene napraviti crnu kravatu, a ne može se od zlatne napraviti crna“, podvukao je on.

Podsjećamo, akcija policije BiH bila je prekretnica u borbi protiv takozvanog „super kartela”, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom. Kao i u operaciji „Svijetlo pustinje”, nekoliko partnera iz cijelog svijeta je sarađivalo kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Više od 40 lokacija pretražila je policija na terenu, a pridružili su se stručnjaci Evropola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Primarni cilj operacije kodnog naziva „Crna kravata” bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-hercegovačkog i holandskog državljanina koji Evropol i Holandija smatraju najvažnijom metom. Holandske vlasti su 2023. godine osudile ovog osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod njegovom komandom. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosansko-hercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Evropola.

Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, sa kojima je zajedno investirao u poduhvate trgovine više tona kokaina, postao je moćna figura u kontroli masovne isporuke kokaina ka Evropi i drugim destinacijama. Sumnja se da je odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Među 23 osobe koje su juče uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani zvaničnici identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare