ЕКСКЛУЗИВНО!ПОПИС! Пораст броја Срба у Никшићу! (ГРАФИКОН)

На основу истраживања јавног мњења у које је наша редакција имала увид, а које је непосредно након завршеног Пописа становништва, домаћинстава и станова у 2023. спровела једна реномирана регионална агенција, назире се нова демографска слика града под Требјесом.

Наиме, у телефонском истраживању спроведеном над 1277 испитаника бираних помоћу софтвера који гарантује што бољу географску распоређеност у једном мјесту, резултати показују да ће у Никшићу доћи до значајног пораста броја грађана који за себе сматрају да припадају српској националности, као и пораста оних који говоре српским језиком.

Графикон: Поређење, попис 2011 и попис 2023,национална структура

Графикон: Поређење попис 2011 и попис 2023, језичка структура

Прецизније, на основу истраживања, 37.2% испитаника је на питање „Како се национално изјашњавате“ изјавило да се осјећају као Срби, што је пораст од готово 12% у односу на резултате пописа другог највећег града у Црној Гори из 2011. године, док се са друге стране број оних који се национално изјашњавају као Црногорци смањио за 6.4% и у истраживању износи 57.3%. Преосталих 5.5% испитаника се изјаснило да припада неком од мањинских народа, међу којима је евидентан пораст припадника ромске популације на коју је током протеклог пописа, судећи по разним кривичним пријавама вршен велики притисак да се не изјасне слободно.

Када је у питању језичка структура Никшића, више од половине грађана те општине се изјаснило да говори српским језиком, прецизније 52.3%, што чини пораст од приближно 7% у односу на 2011. годину, док је проценат оних који говоре црногорским језиком у благом паду у односу на 2011. те сада умјесто 43.75% тим језиком говори 42.1% грађана.

Преосталих 5.6% грађана се изјаснило да говори неким од мањинских језика, као и матерњим, српско-хрватским, односно ЦСБХ језиком.

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Koliko smo mutavi i glupi dokazuje to što se trenutno procjenat popisa namješta kako zapadu i nesoju odgovara.
Zašto mislimo da su napokon pošteno došli na vlast?
Samo podatak o podršci lažnoj namjeri o genocidu u „Srebrenici“ je dovoljan da se zna da je i novi premijer u kandžama đavola.

Istine radi, i oni koji su se u Niksicu izjasnili kao Srbi, i oni koji su se izjasnili kao Crnogorci pripadaju jednom narodu, koji se zove srpski narod i Srbi.
Zivi bili braco, sve vam najbolje zelim.
Iskren pozdrav.