Duško i Danijel sad vole Jakova od Montenegra!

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović svakog dana sve više pokazuje svoju političku „snagu“. Nakon što je prerastao početnu fazu političke smušenosti i pronašao savjetnike koji su ga oslobodili treme i naučili kako odlučnije da iznosi svoje stavove, Milatović više ne želi, ili ne umije, da stane.

Sada likuje nakon što je njegovih pet odbornika u Glavnom gradu sa DPS-om srušilo lokalnu vlast.

Milatović je stava da je dobro što je razriješena jedna evidentna politička kriza koja je postojala u Glavnom gradu, ali namjerno zanemaruje činjenicu da je kriza nastala baš zbog njegovih pet odbornika (oličenih u Pokretu za Podgoricu) koji su napustili Pokret Evropa sad.

“Ona je razriješena tako što je mandat vraćen građanima Podgorice. Mislim da je to jedan častan i ispravan način razrješenja političke krize koja već dugo traje. Da vas podsjetim da je politička kriza postojala i prije raskola u Pokretu Evropa sad, da već duži vremenski period Glavni grad nije mogao da izabere drugog zamjenika gradonačelnice Podgorice, da je došlo do prekompozicije u skoro svim parlamentarnim subjektima dosadašnje parlamentarne većine i da je prosto vraćanje mandata građanima jedan častan i ispravan izlaz iz ove političke krize, koja je takođe uticala na dobro funkcionisanje i brojnih gradskih službi, a sve nauštrb kvaliteta života građana i građanki u našem Glavnom gradu”, rekao je predsjednik.

U demokratiji, dodaje, niko ne bi trebalo da se plaši izbora, jer plašiti se izbora znači plašiti se suda građana o vašem dosadašnjem radu.

Naglasio je da ko je radio dobro – biće nagrađen od strane građana, a ko je radio loše – biće kažnjen od tih istih građana. Slična sentenca je nedavno izrečena i od strane odbornice Pokreta za Podgoricu, Nađe Ljiljanić.

Milatović je onda koristeći retoriku svog prethodnika Mila Đukanovića građanima najavio da će u narednom periodu imati jasan izbor:

„Na jednoj strani nacionalističko – populistički blok oličen u sadašnjoj Vladi, koja je nastala kao rezultat trulih kompromisa i političke trgovine sitnih partijskih interesa, i čiji su akteri u prethodnom periodu pokazali djelovanje suprotno državnim interesima. Takođe, i blok oko i dalje nereformisane Demokratske partije socijalista. A na drugoj strani će se iskristalisati građanski blok, blok centra, blok pristojne Crne Gore koju podržava najveći broj naših građana.”

Milatović sadašnju vlast percipira na isti način na koji je Đukanović percipirao nekadašnji Demokratski front – kao nacionalistički blok, dok je svoje nekadašnje kolege okarakterisao kao populiste. Znači li to da Jakov priznaje da je i sam (bio) populista?

S obzirom da sebe sada vidi kao dio pristojne Crne Gore, nejasno je kako, kao nekadašnji predsjednik svih građana, a sada samo „pristojnih“, sebi dozvoljava da etiketira one koji drugačije misle od njega.

Podsjećanja radi, i Duško Marković, nekadašnji prvoborac DPS-a je najednom postao pristojni građanista, pa bi taman mogao da se pridruži Jakovu, jer obojica su „zdravo tkivo“ svojih nekadašnjih stranka. Mada, možda će Jakov kao „predsjednik pristojnih građana“ ipak kasnije raširiti ruke i prema Danijelu Živkoviću, jer se i DPS-ov lider predstavlja kao građanista koji je zabrinut za sudbinu Crne Gore. A ne zaboravimo da je DPS još uvijek u fazi reformisanja, pa je Milatović i naglasio “ i dalje nereformisane Demokratske partije socijalsita“.

Pošto je Jakov Milatović pun iznenađenja, možda će nas iznenaditi savezom sa svima onima koji su donedavno čerečili Crnu Goru i zavađali crnogorske građane, pa najednom postali zabrinuti za društveno-ekonomsku situaciju u našoj državi. To će najvjerovatnije zavisiti od rezultata koji će ostvariti njegovi puleni iz Pokreta za Podgoricu.

I na kraju, nezapamćeno je da je neki predsjednik okarakterisao kao nepristojne, dio građana koji su ga svojim glasovima doveli na mjesto predsjednika. Čak je i Milo Đukanović imao senzibiliteta prema onima koji su ga glasali, tj. nije ih javno etiketirao, dok je Milatović toliko brzo izgubio dodir sa realnošću, da više ne preza ni od čega, pa ni od javnog vrijeđanja svih onih koji prema njegovoj definiciji pristojnosti i patriotizma ne potpadaju pod kategoriju tzv. pristojnih patriota

3 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nista do Jadov

Potpunosu isti samo na zalos milatovic je jos siromah za njih dvoicu kogodih bude glasao gorije od njih ? Lopovluka je sve manje nemase sta vise otudjit od drzave vec je sve poneseno ?

Kalimero !!!