Dps da reaguje! Nešto je Suljo sa Kurtijem mulj’o!

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić predvodio je delegaciju Ureda bošnjačkih vijeća na sastancima sa premijerom i predsjednicom lažne države Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani.

Kako su naglasili u saopštenju, tokom razgovora potencirana je potreba jačanja institucionalne saradnje među državama regiona, u cilju jačanja demokratskih procesa i pune evroatlanske integracije.

„Bošnjaci su u svim državama regiona autohtoni i utemeljeni, snažno doprinose jačanju multikulturnog i demokratskog društva, ali žele očuvati i svoj identitet i njegovati svoje nacionalne posebnosti. Naša nacionalna vijeća artikulišu te potrebe i kroz regionalni Ured razmatramo zajedničke aktivnosti u društvenoj, kulturnoj i obrazovnoj sferi“, kazao je Mustafić.

Glavni destabilizator prilika u regionu Aljbin Kurti pozdravio je aktivnosti Ureda bošnjačkih vijeća i naglasio značaj demokratizacije i bolje povezanisti država regiona, kao i prevazilaženja problema koji su u nedavnoj prošlosti doveli do destrukcije i nestabilnosti. On je naglasio i tradicionalno dobre odnose i povezanost bošnjačkog i albanskog naroda.

Osmani je istakla potrebu jačanja demokratskih institucija, vladavine prave i društva u kome će se poštovati različitosti. Samo se nadamo ne na način na koji to godinama radi privremeni prištinski organi pod Kurtijevim vođstvom.

Treba istaći i da su predstavnici Ureda održali su javnu tribinu u Prizrenu sa koje su pozvali svoje sunarodnike da se na predstojećem popisu slobodno izjasne o svom nacionalnom, jezičkom i vjerskom identitetu i tako se umiješali u unutrašnje stvari susjedne države Srbije.

Sjutra će biti održana i redovna sjednica regionalnog Ureda, čiji su članovi iz Crne Gore predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić i predsjednik Izvršnog odbora Mirsad Rastoder.

Očekujemo promptnu i oštru reakciju domobranskih krugova koje predvodi DPS, jer šta imaju da traže predstavnici Bošnjačkog vijeća u Prištini. Em na teritoriji Kosmeta živi zanemarljiv broj skorokomponovanog bošnjačkog naroda, em Priština predstavlja glavni izvor nestabilnosti i sukoba na Balkan, što uostalom potvrđuje i glavni saveznik i zaštitnik Crne Gore – Sjedinjene Američke Države.

Treba li podsjećati DPS-ovce i ostale satelite da sa Kurtijem, usled restriktivnih mjera uvedenih iz Vašingtona, niko iz visokih američkih krugova ne razgovara. To se ne može reći za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa kojim aktivno sarađuju američki zvaničnici, a kojeg ekstremistički dukljansko-montenegrinski krugovi doživljvaju kao strah i trepet na Balkanu.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare