Dobrosavljević: Rezolucija o Jasenovcu je važan test!

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević kazao je da je u Crnoj Gori itekako na djelu uticaj stranaca, a povodom izglasavanja Rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici. Dodaje da nije sklon ubjeđenju da će Spajićeva Vlada pasti, da će ona opstati ali je pitanje u kom sastavu.

„Ne zaboravite, vrlo lako može da se dogodi da umjesto srpskih političkih predstavnika podršku daju Bošnjačka stranka, SD, Liberalna partija i još jedan albanski poslanik koji je u ovom trenutku u klubu sa DPS-om. Ja nemam prevelika očekivanja od toga šta su kapaciteti Crne Gore i šta ona može da pruži“, kazao je Dobrosavljević za Pink.

Srbi su i pored toga popravili svoj status, navodi on, i dodaje da više na djelu nije pokušaj asimilacije Srba.

„Taj proces je zaustavljen ali afirmacija srpskog identiteta u Crnoj Gori, njegova emancipacija, a na kraju krajeva i dolazak do toga da Crna Gora postane i srpska država – to je dugačak proces“, kazao je on.

Usvajanje Rezolucije o Jasenovcu, kao i druge stvari koje su bitne za srpski narod u Crnoj Gori kao što su dvojno državljanstvo, srpski jezik i trobojka kao narodna zastava, od presudnog su značaja, ali i uslov hoće li srpski politički predstavnici nastaviti da podržavaju Vladu. Komentarišući nedavno završene izbore u Budvi, Dobrosavljević tvrdi da je bitno da vrijeme učini svoje.

„Još uvijek je na djelu euforija i adrenalin kod ljudi koji su ostvarili dobre rezultate. Ali kada se malo smire strasti shvatamo da ide ljetnja sezona koja je presudna za budžet. Vjerujem i nadam se da će doći do jedne vrste kompromisa. Postoji mogućnost da to ne bude tako ali to u ovom trenutku vodi ka još kompleksnijoj situaciji gdje će na djelu biti heterogena koalicija sa više broja malih učesnika. To ne garantuje stabilnost vlasti u narednom periodu“, kazao je on.

Kako navodi, interesantno je da od 2016. godine kada je došlo do smjene DPS vlasti, ni jedan saziv Skupštine opštine nije opstao puni mandat.

Dobrosavljević je komentarisao i identitetsko klatno kod Crnogoraca, o kom je pisao Milovan Đilas i  kazao da ono postoji.

„Sva istraživanja pokazuju da maksimalno 22% glasa za integralističke srpske stranke. Znači ako nas ima 36% popisu, to znači da još nekih 15% prosto imaju fluidan identitet – jesu Srbi, ali im to nije toliko važno. To je jedna činjenica koju treba uvažiti. Važno je uvažiti i da je Crna Gora složeno društvo – multietničko, multikulturno, multikonfesionalno gdje nema većine. Ona može da funkcioniše samo po jednoj vrsti dogovorne demokratije, konsenzusa. U onoj mjeri u kojoj budu srpski politički predstavnici snažni, u toj mjeri će i moći nešto da urade“, kazao je Dobrosavljević.

On navodi da će test za Crnu Goru biti donošenje Rezolucije o genocidu na prostoru NDH.

„Crnogorski parlament bi time postao prvi u svijetu koji bi takvu Rezoluciju usvojio“, kazao je Dobrosavljević

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare