Dobrosavljević: Međunarodna zajednica i Mandić!

Nije se srušilo nebo time što je predstavnik Srba u Crnoj Gori Andrija Mandić postao predsjednik Parlamenta, kazao je u emisiji Info plus na ADRIA TV politički analitičar Vladimir Dobrosavljević.

U pitanju je, kako ističe, čovjek koji je utemeljen u vrijednostima liberalne demokratije i demokratskih institucija, zreo političar koji je dosegao kapacitet da postane i državnik.

“To se vidi i kako na reaguje međunarodna zajednica koja je imala rezervu prema njenu i njegovoj političkoj organizaciji. Shvatili su da je riječ o čovjeku sa kojim može da se sarađuje i koji ima prinicipe”, naveo je on.

Dobrosavljević smatra da do rekonstrukcije vlade treba da dođe prije ljeta.

“Koalicionim sporazumum predviđeno je uključuvanje onih koji čine parlamentarnu većinu, ali nijesu dio izvršne vlasti. Logično bi bilo da se to dogodi ranije zbog prioriteta koje ima Crna Gora. Neophodna je stabilna izvršna vlast, kompetentna i spremna da izvrši sve reforme koje Crnoj Gori trebaju, a to je bezbjednosni sektor, sudstvo, tužilaštvo i reforme u ekonomskom sektoru”, naveo je gost emisije Info plus.

Da bi se to postiglo, dodaje, potrebna je vrsta homogenosti parlamentarne većine. Smatra da je potrebno da se to desi što prije, kako bi se odgovornost ravnomjerno rasporedila.

Dobrosavljević podsjeća da su još 2021. godine dvije bitne instutucije Freedom house i State department izašle sa svojom ocjenom stanja i potencirale da je glavni problem Crne Gore organizovani kriminal i veza sa državnim strukturama, tj javnim sektorom.

“To je prioritet sa kojem se nove političke elite moraju suočiti. Da li će pravda biti selektivna zavisi od odlučnosti i hrabrosti političkih subjekata da se izbore sa tim”, smatra ovaj politički analitičar.

Komentarišući odnose Crne Gore i Srbije, Dobrosavljević podvlači da to ne treba da bude političko pitanje.

“Crnu Gori i Srbiju, osim geografske bliskosti, identitetske, etničke, kultune vezuje i gomila drugih stvari. Na političkim elitama obje zemlje je da te odnose poboljšavaju i povezuju ljude, koji su inače povezani sa stotinama veza i svaki pokušaj da se to razdvoji i marginalizujme završi pogrešno”, zaključio je Dobrosavljević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare