Dobrosavljević i Pavićević: DPS je krahirao na pitanju popisa!

Popis u Crnoj Gori uveliko je u toku, popisivači su na terenu, a sve, sudeći po prilikama, protiče u mirnoj i normalnoj atmosferi.Naravno, tok procesa su pratili mediji kako Crne Gore tako i regiona.

S tim u vezi politički analitičari Vladimir Dobrosavljević i profesor Vladimir Pavićević gostovali su na Pink televziji gdje su komentarisali tok popisa.Pavićević je mišljenja da su dvije stvari važne za popis.

Dodaje da je mitropolit Srbin po nacionalnosti koji govori srpskim jezikom a pozicija takvih autoriteta je itekako važna.

Dobrosavljević sa druge strane komentariše stavove DPS-a o etničkom inžinjeringu što ocjenjuje kao paradoksalno.„Zašto ove mjere kontrole koje su oni zahtijevali nisu primjenjivane u prethodnim popisima koje su oni organizovali? DPS želi time da prikrije pokušaje svog identitetskog inžinjeringa pogotovo u prethodna dva popisa. Oni su htjeli da dođu u situaciju da izbace identitetska pitanja – nacionalno, vjersko i jezičko pitanje“, kazao je Dobrosavljević.

On je mišljenja da su računali na zapadnu podršku ali zbog geopolitičkih okolnosti to se nije dogodilo.„Nevoljno su ljudi iz DPS-a prihvatili da učestvuju u popisu. Oni će ga možda i opstruirati“, kazao je Dobrosavljević.

Pavićević sa druge strane tvrdi da nije problem i da se popis oduži.„DPS je govorio da nisu doma za popis a sada ubjeđuju ljude da izađu na popis. Satelitske partije koje gravitiraju DPS-u su u raskolu. To je proisteklo iz iluzije koju je DPS sam za sebe stvorio. Svi su vidjeli da Đukanovićev brod tone i gledaju da to spriječe. Zato su Spajiću učinili uslugu, stvorili kredit kod njega, a to bi Spajiću stvorilo privid da povede računa o nekim budućim potezima i da potencijalno rekonstruiše Vladu sa DPS-om. Ali od toga nema ništa jer će DPS nastaviti da pada“, podvukao je on.

Dobrosavljević tvrdi da je popis kao statističko pitanje postao političko pitanje a to je jer je bivša vlast sprovodila identitetski inžinjering.„Srpski narod je bio asimilovan. Svojevremeno je bivši ministar Srđan Darmanović kazao da će Crna Gora biti stabilna država kada Srba bude 20%. Onog trenutka kada se završi popis, koji se svakako održava u demokratskoj atmosferi, DPS će se naći u problemu jer nestaje narativ na koji bi oni funkcionisali“, podvukao je Dobrosavljević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare