Dobrosavljević: Grlić Radman, njega boli i Jasenovac a naročito Jad Vašem!

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević za Borbu je komentarisao jučerašnje skandalozne izjave i miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore od strane hrvatskog ministra Gorana Grlića Radmana. Dobrosavljević je za naš portal kazao da je Hrvatska nažalost očiti primjer kako nije dovoljno samo postati država članica Evropske Unije da bi automatski usvojili ili primili evropske vrijednosti kao sastavni dio političkog vaspitanja.

„Evropske vrijednosti svakako ne počivaju na tome da se na bilo koji način negiraju zločini iz neposredne prošlosti, pogotovo oni iz Drugog svjetskog rata koji se tretiraju pod pojmovima genocida ili Holokausta. Nažalost, hrvatske političke elite bi željele da se to nekako izbriše i da više niko nema pravo da to pominje. Međutim, ako pogledate, hrvatske političke elite nemaju problem sa Parlamentom Crne Gore i njihovom namjerom da usvoje Rezolucije o genocidu na prostoru NDH, već imaju problem sa najvažnijom institucijom na globalnom nivou za proučavanje genocida i Holokausta a to je izraelski Jad Vašem.

Dobrosavljević podvlači da oni nedvosmisleno tretiraju kao pokušaj istrebljenja, genocid ili kako to Jevreji zovu, Holokaust, ono što se dešavalo na prostorima Nezavisne Džrave Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima.

„U tom smislu, djeluje krajnje cinično pokušaj da se sugeriše da bi crnogorski parlament radije trebao da raspravlja o Rezoluciji o tzv. Božićnom ustanku jer je to pokušaj relativizacije stravičnog zločina koji se dogodio na prostorima Nezavisne Države Hrvatske i koji su počinili ljudi koji su u to vrijeme predstavljali hrvatsku državu“, zaključio je Dobrosavljević za Borbu.

Skandalozan govor hrvatskog ministra

Ministar spoljnih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske Gordan Grlić-Radman danas je posjetio hrvatsku zajednicu u Tivtu. I ovaj dolazak u Crnoj Gori Grlić Radman je iskoristio da napravi skandal i uzburka strasti u Crnoj Gori, miješajući se u njene unutrašnje odnose. Kako je saopšteno iz HGI-ja, Grlić Radman je predložio predlagačima Rezolucije o Jasenovcu da u Skupštini Crne Gore predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu.

– Na pitanje o Rezoluciji u Jasenovcu koju je predložila parlamentarna većina, ministar Grlić Radman je rekao da bi bilo dobro da se oni koji idu s tom inicijativom, suoče sa svojom prošlošću, pa predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu. Grlić Radman je naglasio da Hrvatska osuđuje sve zločine totalitarnih režima i svake godine s pijetetom komemorira žrtve u Jasenovcu. On je dalje istakao da je Hrvatska dala doprinos ulasku Crne Gore u NATO – u, kao i za njenu evropsku integraciju – saopšteno je iz HGI.

Kako prenosi Radio Tivat, Grlić Radman je zaprijetio Crnoj Gori ukoliko izglasa Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

– Sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe – upozorio je Grlić Radman.

On je podsjetio Podgoricu da Crna Gora nikada ne bi ušla u NATO da nije bilo Hrvatske.

– Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sva dokumenta na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagaćemo Crnoj Gori. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju evropske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju ide preko njenog susjeda, koji je istinski zagovornik evropske perspektive Crne Gore – rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je htio posjetiti školski brod „Jadran“ za koji tvrdi da je utamničen u Tivtu.

– Na jedno državno pitanje mi nismo dobili dostojan odgovor. I ta posjeta se neće dogoditi. Mi smatramo da školski brod ‘Jadran’ pripada Hvatskoj. On je za nas zatvorenik. Od 1933. on je u Hrvatskoj bio stalno. Došao je iz Hamburga pa je navratio u Tivat. Mi raspolažemo sa kompletnom dokumentacijom koja dokazuje da on pripada Hrvatskoj. Ovdje je pitanje dostojanstva, digniteta i simbola. Imamo mi brodova. Ali u svijesti našoj je da je ‘Jadran’ hrvatska svojina“ – rekao je Grlić Radman, prenosi Radio Tivat

4 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Још безбројна гробља затравио ниси,
А крваву каму у њедрима скриваш,
Са вешала старих нови коноп виси,
У сумраку ума новог газду сниваш.
Бранио си земљу од нејачи наше,
Из колевке пио крв невине деце,
Под знамење срама уз име усташе,
Ставио си Христа, Слободу и Свеце.
У безумљу гледаш ко ће нове каме,
Оштрије и љуће опет да ти скује,
Чију ли ћеш пушку обесит’ о раме,
Ко најбоље уме да ти командује.

Bit će da su JADRAN oni kupili, kukala im majka ustaška! Srb ija im je svojom krvlju stvorila državu i oprostila tri genocida – u prvom i drugom svjetskom ratu i ovaj zadnji u Republici Srpskoj Krajini! Smradovi nezahvlni! Sva ta pitanja njihovih zločina nad našm narodm treba otboriti jer je očogledno da su parole Jugoslovenstva i bratstva-jadinstva sa njihove strane svo vrijeme bile lažne i neiskrene! Svo vrijeme su nam radili o glavi, podlo i kukakavički, baš onako kako ih je Jovan Dučić besmrtno opjevao!

СИНУ ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ
Ти не знаде мрети крај сломљеног мача,
На пољима родним, бранећи их часно
Китио си цвећем сваког освајача,
Певајућ’ му химне, бестидно и гласно.
Слободу си вечно, закржљала раcо,
Чек’о да донесу туђи бајонети,
По горама својим туђа стада пас’о,
Јер достојно не знаш за Слободу мрети.
Покажи ми редом Витезе твог рода,
Што балчаком с руку сломише ти ланце,
Где је Карађорђе твојега народа,
Покажи ми твоје термопилске кланце.
С туђинском си камом пузио по блату,
С крволоштвом звера, погане хијене,
Да би мучки удар с леђа дао Брату,
И убио пород у утроби жене.

Дучић је о оваквима све рекао у пјесми Сину тисућуљетњње културе !