DNP: Oluja je pogrom!

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, potpredsjednik Vlade Crne Gore i potpredsjednik DNP-a Milun Zogović i ministarka saobraćaja i potpredsjednica DNP-a Maja Vukićević.

Republika Hrvatska je 4.8.1995. godine započela vojno-policijsku operaciju „Oluja“ radi ponovnog zauzimanja teritorija u Srpskoj Krajini. Glavni dio operacije započeo je 4.8.1995. godine, a 7.8.1995. godine Vlada RH proglasila je da je operacija uspješno završena.

Tokom operacije „Oluja“, hrvatska vlada, vojska, policija, sigurnosne i obavještajne snage izvršile su progon srpskog stanovništva iz Srpske Krajine deportacijom i prisilnim premiještanjem; uništavanjem i granatiranjem stambenih i poslovnih objekata, pljačkanjem imovine, ubistvima, okrutnim postupanjem prema civilima, napadima na civile i civilne objekte, oduzimanjem imovine, zatočenjem i nestancima.

Bježeći u koloni dugoj desetine kilometara preko Bosne i Hercegovine ka Srbiji i Crnoj Gori, izbjeglo je više od 250.000 Srba, a život je izgubilo ili se vodi kao nestalo više od 2.000 ljudi.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare