Đurović: Pitanje je dana kada ćemo ući u vladu!

Poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović kaže da će do rekonstrukcije Vlade doći vrlo brzo i da se radi o danima, jer nema potrebe za odugovlačenjem, naročito nakon ogromnog učinka parlamenta na evropskom putu Crne Gore.

Đurović za „Dan“ ističe da se ne radi o nestrpljenju koalicije Za budućnost Crne Gore i NSD kojoj pripada za ulazak u Vladu, već o objektivnim okolnostima koje su nastale nakon izvanrednih rezultata Skupštine Crne Gore, a samim tim i Vlade.

On ističe da će NSD i njeni koalicioni partneri iz DNP-a dati naše najbolje kadrove „čije reference i iskustvo će donijeti Vladi potrebnu sigurnost i utegnuti Vladu u svakom smislu“.

– Niko ne misli da Ministarstvo uređenja prostora, Ministarstvo prosvjete ili Ministarstvo turizma nijesu do sada dali rezultate, ali smo sigurniji da će to biti mnogo efikasnije nego do sada. To isto mislim i za kadrove DNP koji će pokrivati mjesto potpredsjednika Vlade i ministra saobraćaja. Da li će biti i Bošnjačka stranka dio buduće Vlade zavisi od premijera Spajića i same BS. Naš stav je oličen u reakciji predsjednika parlamenta baš u trenutku kada su glasali za njegovu neuspješnu smjenu kad je rekao da što se nas tiče vrata su im otvorena – kaže Đurović.

I predsjednik Skupštine i NSD Andrija Mandić kaže da bi rekonstrukcija Vlade mogla da bude tokom naredne sedmice, 19. ili 20. jula, eventualno do kraja mjeseca.

Otvorena vrata za Bošnjačku stranku

Andrija Mandić kaže da, iako nije potpisnica sporazuma, vrata parlamentarne većine otvorena su za Bošnjačku stranku.

No, činjenica da ta partija na lokalnom nivou vlada sa DPS-om, može biti ograničavajući momenat. Zato parlamentarna većina, kaže Mandić, ima uslov.

U Bošnjačkoj stranci, s druge strane, kažu da zvaničnih poziva za pregovore nije bilo, te da je sve što se može čuti u javnosti na nivou spekulacija.

Vlada će, kaže Mandić, biti proširena pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

Iz PES-a poručuju da će sve ići po koalicionom sporazumu, sa čim su saglasne i Demokrate.

Mandić kaže da bi se proširenje izvršne vlasti moglo desiti na sjednici Skupštine, u okviru tačke izbor i imenovanja, a na kojoj će se razmatrati i inicijativa za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

– To zavisi sada od premijera. Treba da se dogovorimo kada će ta tačka doći na dnevni red. Vjerujem da će biti brzo, a ja bih volio da to bude u toku naredne nedjelje. Optimalno, to je 19. i 20. jul – poručio je on.

Vlada će, kaže Mandić, biti proširena, pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare