Dirljiv govor ambasadora Maslenikova nakon otvaranja ljetnje škole ruskog jezika u Nikšiću!

U Crnoj Gori otvorena letnja škola ruskog jezika

Zajednički projekat Ruskog doma u Beogradu, Ruske humanitarne misije i Eparhije budimljansko-nikšićke   Srpske pravoslavne crkve – Letnja škola ruskog jezika počela je sa radom u sredu, 31. jula, u Nikšiću.

Školu je svečano otvorio ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.


„Ovaj događaj je za mene posebno dirljiv jer je ovo moje poslednje zvanično dešavanje u Crnoj Gori – za dve nedelje napuštam vašu prelepu zemlju. Sa zadovoljstvom i radošću proglašavam letnju školu ruskog jezika otvorenom“
, rekao je ruski ambasador.

Na otvaranju je govorio i savetnik direktora Ruskog doma Pavel Bušujev koji je tom prilikom istakao da se u Crnoj Gori primećuje sve veće interesovanje za ruski jezik, te se zahvalio partnerima na podršci u realizaciji projekta.

„Često me pitaju zašto, uprkos sankcijama i ukidanju kulture, ruski jezik uzima maha. Čini mi se da je razlog u istoriji ruskog jezika i Rusije u celini. Dok su mnoge „velike“ nacije pljačkale kolonije i kupovale ostrva za tričarije, ruski narod je branio svoje granice i stvarao najveću književnost na svetu. Stoga je danas ruski jezik – jezik od globalnog značaja, pa se iskreno radujem da ste dobili priliku da ga naučite u okviru naše Letnje škole“
, istakao je predstavnik Ruskog doma obraćajući se polaznicima kursa.

Prisutne su pozdravili predstavnica Ruske humanitarne misije i nastavnica ruskog jezika kao stranog Nadežda Kondrat, koja je govorila o metodi i ciljevima ovog kursa, kao i starešina Kulturnog društva „Sveti Aleksandar Nevski“ Velimir Kasalica.  Svečanom otvaranju su prisustvovali predstavnici javnih organizacija, brojni  stanovnici Nikšića i susednih mesta.

Intenzivni kurs će trajati tri nedelje. Zahvaljujući metodici nastave na stranom jeziku, dolazi do ubrzanog razvoja jezičkih veština, te će polaznici kursa za svega 21 dan preći put od poznavanja najjednostavnijih reči do slobodnog vladanja ruskim jezikom. Nastava će biti izvođena od 31. jula do 20. avgusta.

Letnja škola je besplatna.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare