Дирљив говор амбасадора Масленикова након отварања љетње школе руског језика у Никшићу!

У Црној Гори отворена летња школа руског језика

Заједнички пројекат Руског дома у Београду, Руске хуманитарне мисије и Епархије будимљанско-никшићке   Српске православне цркве – Летња школа руског језика почела је са радом у среду, 31. јула, у Никшићу.

Школу je свечано отворио амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников.


„Оваj догађаj je за мене посебно дирљив јер je ово моје последње званично дешавање у Црној Гори – за две недеље напуштам вашу прелепу земљу. Са задовољством и радошћу проглашавам летњу школу руског језика отвореном“
, рекао је руски амбасадор.

На отварању je говорио и саветник директора Руског дома Павел Бушуjев коjи je том приликом истакао да се у Црној Гори примећуje све веће интересовање за руски језик, те се захвалио партнерима на подршци у реализациjи пројекта.

„Често ме питају зашто, упркос санкцијама и укидању културе, руски језик узима маха. Чини ми се да је разлог у историји руског језика и Русије у целини. Док су многе „велике“ нациje пљачкале колоније и куповале острва за тричариje, руски народ је бранио своје границе и стварао највећу књижевност на свету. Стога је данас руски језик – језик од глобалног значаја, па се искрено радуjeм да сте добили прилику да га научите у оквиру наше Летње школе“
, истакао je представник Руског дома обраћаjући се полазницима курса.

Присутне су поздравили представница Руске хуманитарне мисије и наставница руског језика као страног Надежда Кондрат, која је говорила о методи и циљевима овог курса, као и старешина Културног друштва „Свети Александар Невски“ Велимир Касалица.  Свечаном отварању су присуствовали представници јавних организација, бројни  становници Никшића и суседних места.

Интензивни курс ће трајати три недеље. Захваљујући методици наставе на страном језику, долази до убрзаног развоја језичких вештина, те ће полазници курса за свега 21 дан прећи пут од познавања најједноставнијих речи до слободног владања руским језиком. Настава ће бити извођена од 31. јула до 20. августа.

Летња школа је бесплатна.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare