Дејан Ђуровић: Саслушаћемо министра туризма!

Одбор за туризам организоваће консултативно саслушање у вези са арбитражним поступком против Црне Горе који је покренуо конзорцијум који чине Nortstar и Equest Capital Limited.

Поменути конзорцијум је требало да гради луксузни туристички комплекс Montrose на полуострву Луштица. Консултативно саслушање ће се одржати на предлог предсједника одбора Дејана Ђуровића (НСД).

На саслушање ће бити позвани министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанко Одовић, министар туризма Владимир Мартиновић, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник општине Тиват Жељко Комненовић, заштитница имовинско-правних интереса државе Бојана Ћировић и представници инвеститора.

– Имамо арбитражни поступак пред судом у Лондону и лако се може десити да нас овај пројекат кошта 100 милиона еура – казао је Ђуровић јуче на сједници одбора.

Он је недавно питао премијера Милојка Спајића колика је вриједност одштетног захтјева и шта је њихово образложење за покретање арбитраже, као и да ли има пропуста државе у овом случају и да ли очекује да исход арбитраже буде у корист државе. Том приликом је подсјетио да је Влада у септембру 2009. године са конзорцијумом потписала уговор о дугорочном закупу земљишта са обавезом изградње, развоја и управљања туристичким комплексом.

– Тај уговор је постао правоснажан у августу 2013. године, када је потписан протокол о његовој правоснажности. Ради се о полуоству Луштица, гдје је локација издата уз дугорочни закуп на 90 година, иако је инострани купац током тендерског поступка исказао спремност да учествује у изградњу инфраструктуре на Луштици и изградњи туристичког ризорта од 210 милиона. Чудном одлуком Влада не прихвата понуду закупаца, већ обавезује Општину Херцег Нови да изгради обавезну комуналну инфраструктуру, што је дефинисала уз уговор, са правом накнаде штете закупцу ако се то не деси. Пошто Општина није имала новац да свој интерес подреди интересима закупца, он је могао уложити у изградњу комуналне инфраструктуре, па да му се тај новац вратити касније. Они тврде да је обавезе Општине била и да изгради путну инфраструктуру – рекао је Ђуровић.

Извор: https://rb.gy/yvs4dq

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare