DEFINITIVNO! Mađari su naši prijatelji !

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti.

Očito je da je, sudeći po reakcijama koje dolaze iz crnogorskih opozicionih partija, Mađarska, kao zemlja članica Evropske unije, necivilizovana zemlja. DPS zajedno i sa pojedinim partijama sadašnje vlasti, otvoreno za glasanje Crne Gore za Rezoluciju o „genocidu“ u Srebrenici tvrdeći da se tako Crna Gora svrstava u red civilizovanih zemalja.

S tim u vezi, postavlja se pitanje je li Mađarska za DPS i pojedince iz parlamentarne većine civilizovana zemlja u odnosu na Crnu Goru, ako ne glasa za Rezoluciju o Srebrenici. Sijarto je nadalje istakao da ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za trageidju u Srebrenici.

– BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama – rekao je Sijarto, prenosi RTRS.

Sijarto je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

– Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učensici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH – poručio je Sijarto.

Dodik: Hvala Mađarskoj, rezolucija će destabilizovati odnose u BiH

Rezolucija o Srebrenici će paralizovati odnose u BiH i hvala Mađarskoj na razumijevanju po ovom pitanju, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom konferencije za novinare sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarskem, u Budimpešti.

– Hvala Mađarskoj što će glasati protiv – naveo je Dodik.

Istakao je da će rezolucija destabilizovati i odnose u BiH.

– Sporno je što je i Njemačka sponzor te rezolucije – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije donijelo nikakvu odluku u vezi sa Srebrenicom.

– To je jednostrano urađeno od strane bošnjačkih predstavnika. A da bi se nešto pojavilo u Ujedinjenim nacijama, mora se donijeti odluka u zemlji. A to nije slučaj ovdje – jasan je Dodik.

(RTRS/BORBA)

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ваљда 1940-тих. Небитно. Овдје бих само указао на кукавичлук црногорске политичке „елите“. Понекад, све чешће у посљедње вријеме, ме је срамота гдје сам се родио.Трансформација од Српске Спарте у септичку јаму монтепркно је готово доведена до краја. Жалостан крај некада витешке нације.

Највише ратова смо водили са Мађарима, али сем Хортијевих злочина према цивилима око 2000, није било истребљивања Срба као са осталим комшијама и бјелосвјетским злочинцима.Свака част Мађарској и велики смо јој дужници због овога.