Crna Gora i Jasenovac!

Srbija je, nakon glasanja u Ujedinjenim nacijama za Rezoluciju o Srebrenici, sudeći po pisanju brojnih medija, predstavila sebe kao jednu od rijetkih slobodnih zemalja koja će itekako imati uticaj u novom multipolarnom svijetu u nastajanju. To su poruke koje su se mogle čuti prethodnih dana nakon sumiranja utisaka od glasanja koje se odigralo u četvrtak.

Crna Gora, naravno, glasala je za Rezoluciju a za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića to nije nikakvo iznenađenje, jer Crna Gora iz dana u dan pokazuje da vodi servilnu politiku prema zapadnim zemljama. Više ga je, kako je kazao, iznenadilo glasanje Sjeverne Makedonije, koja je takođe glasala za Rezoluciju.

Vučić je međutim kazao jednu krajnje interesantnu stvar – da ne vjeruje da će doći do izglasavanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, a što je preduslov da Vlada Milojka Spajića uopšte i opstane. Nakon toga, Demokratska narodna partija Milana Kneževića kazala je da suspenduje podršku Vladi Crne Gore i da njen opstanak zavisi prvenstveno od izglasavanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, a nakon toga i brojnih drugih stvari kojim bi se poboljšao status srpskog naroda u Crnoj Gori. Na sve to su odgovorili iz PES-a, konkretno, potpredsjednik Skupštine Boris Pejović i poslanik te stranke Darko Dragović koji su kazali da one inicijative koje su oni sami pokrenuli ne žele da povlače.

Ovo sve je propratilo i negodovanje dijela javnosti koji tvrdi da Srebrenica i Jasenovac ni u kom slučaju nisu uporedivi, što i jeste istina, naspram broja žrtava, načina ubijanja i tome slično, gdje Jasenovac ima više elemenata (kao i čitav projekat NDH) da bude proglašen genocidnom tvorevinom, za razliku od Srebrenice koja je po tom pitanju itekako sporna. Međutim, ono što je mnogo interesantnije jeste buđenje svih onih struktura i isplivavanje na površinu branioca fašističke NDH, čime se veliki ljubitelji antifašizma stavljaju u kožu branitelja iste te hrvatsko-ustaške tvorevine tvrdeći da za tako nešto nije vrijeme, jer bi zakočilo evropski put Crne Gore.

Ovo primarno dolazi iz redova opozicione Demokratske partije socijalista kao i njima bliskih medija i NVO-a. U potpunosti se razotkrio karakter ove nekada najjače političke partije koja je sve ovo vrijeme navodno propagirala antifašističke vrijednosti, i iako se, kako makar oni kažu, zgražavaju nad tim zločinima, opet brane hrvatske ministre koji šalju protestne note Crnoj Gori zbog želje da izglasaju Rezoluciju o Jasenovcu.

Stoga se i postavlja pitanje zbog čega je Crna Gora dobila protestnu notu ukoliko je zvanični Zagreb više puta kazao da ne baštini ideologiju fašističke i ustaške Nezavisne države Hrvatske? Zar ne bi upravo oni trebali da budu ti koji će, kako se makar Srbima traži, da pozdrave Rezoluciju o Jasenovcu, kao što se Srbima traži da podrže i prihvate kao civilizacijsku vrijednost Rezoluciju o „genocidu“ u Srebrenici? S tim što postoji jedna razlika – u NDH zaista jeste vršen sistematski progon, genocid i holokaust nad srpskim narodom što svakako predstavlja jedan veliki problem za politiku naših divnih susjeda, zapadnih zemalja, pa i same Crne Gore.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare