Čarapić iz PES poručio URA: Nemojte nas vi učiti!

Kako bi skrenuli pažnju sa raskrinkane afere “Do Kvon”, URA je odlučila da reciklira svoju jeftinu politikansku priču vezanu za “Zakon o porijeklu imovine” ili kako ga je Abazović u njegovom populističkom maniru nazivao – Antimafija zakon, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić u odgovoru na navode GP URA.

“Memorandumskim partnerima Nebojše Medojevića ne bismo pridavali značaj na ovu temu, da nije pomenuta i 44. Vlada. U danima dok ova Vlada pokušava da u svega nekoliko mjeseci ispravi i nadoknadi sve što je Abazovićeva propustila, ne možemo, a ne podsjetiti građane što je značio “Antimafija zakon” nekadašnjeg premijera i kakve je domete imao. Gromoglasno najavljivan “Antimafija zakon” je uspio da ujedini Evropsku komsiju, crnogorski nevladin sektor, većinu poslanika u prethodnom sazivu i stručnu javnost u ocjenama da je riječ o novom predizbornom marketingu URA-e”, naveo je Čarapić u reagovanju.

Funkcioner PES-a podsjetio je građane da se Abazović oglušio na izostanak pozitivnog mišljenja iz Evropske komisije i na činjenicu da mu je, kaže, sugerisan nastavak konsultacija sa stručnom jacnošću i civilnim sektrorom.

“Osim što je ignorisao takve sugestije, on je uporno iz uskopartijskih interesa insistirao da zakon koji nije imao podršku poslanika, bude aktivno u fokusu, čime je u velikoj mjeri ugrožavao sve naše institucije u nesmetanoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i oko drugih zakona. Za razliku od 43. Vlade, 44. Vlada intenzivno pregovara sa Evropskom komisijom i radi na modelu koji će biti prihvatljiv za sve, a naročito onima kojima treba da služi kao najvažnije oružje u vraćanju nezakonito stečene imovine”, pojasnio je Čarapić.

Takođe, dodaje da Vlada radi i da povrati povjerenje Evropske komisije i drugih institucija koje je, prema njegovim riječima, “bilo ozbiljno poljuljano od strane 43. Vlade, koja je negirala nedostatak pozitivnih mišljenja na zakon”.

“Ovom prilikom informišemo javnost da je u toku rad na izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u saradnji sa evropskim partnerima, a o samim izmjenama će i šira javnost biti upoznata na transparentan način i uz dostavljanje vjerodostojnog mišljenja Evropske komisije, kada posao bude priveden kraju. Realizacija je sigurna, jer za razliku od rada i pristupa URA-e i 43. Vlade, aktuelna Vlada neće ostaviti polovična i predlagati neodrživa rješenja”, zaključio je Čarapić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare