Budvani urazumite se! Samo sloga Srbina spasava!

Građani Crne Gore moglo je prethodnih dana da svjedoči međusobnim napadima vladajuće koalicije u Budvi, bivših čelnika koalicije okupljene oko uhapšenog predsjednika opštine Mila Božovića.

Sve ovo je ispraćeno medijskom kampanjom koju vodi drugosrbijanski koncern na čelu sa Željkom Ivanovićem, Vijesti, a naravno na radost budvanskog opštinskog odbora Demokratske partije socijalista. Pored konstanih pritisaka gdje govore da se Budva kao opština, iako i dan danas u ovakvom vanrednom načinu funkcionisanja uspijeva da ostane opština koja posle Kotora donosi najveće prihode Crnoj Gori, to ne smeta ovom medijskom pendreku da nastavlja da napada vladajuću koaliciju zbog nefunkcionisanja.

Naravno, medijsku hajku je ispratio i opozicioni DPS koji konstantno „trubi“ o nefunkcionisanju opštine i poziva na vanredne izbore ne bi li probali da kroz apstinenciju Budvana pokušaju da se koliko toliko dočepaju nekih poluga vlasti u prijestonici turizma Crne Gore.

Sve ovo bi, makar i iole ozbiljnom političaru bio jasan signal da je vrag odnio šalu. U Budvi, međutim, ipak ne primjenjuju onu staru srpsku krilaticu da „Samo sloga Srbina spasava“, već se vladajuća većina između sebe „čereči“ što izaziva tenzije u ovoj opštini.

Tako je juče došlo do međusobnih prozivki između budvanskog NSD-a, predsjednika Skupštine opštine Nikole Jovanovića iz DNP-a, ali i Demokratske narodne partije na državom nivou kada je reagovala portparolka ove članice koalicije Za budućnost Crne Gore, Jovana Todorović koja je kazala da će DNP pozvati na naredne izbore.

Prosječni građanin svakako nije u velikoj mjeri ispratio političku krizu u Budvi koju je izazvala država Crna Gora hapšenjem predsjendika te opšine Mila Božovića, što je po tvrdnjama članica koalicije ZBCG bilo politički motivisano, ali je jasno da čitava Crna Gora u ovom momentu gleda ovu, slobodno možemo kazati, bruku koja se u Budvi dešava.

Stoga, naša redakcija upućuje javni poziv da se bez ikakvih političkih i ličnih sujeta riješi ova vanredna situacija u prijestonici turizma Crne Gore, naročito imavši u vidu da postoji solucija za svaki stvoreni problem. Naravno da nije lako kada je čovjek koji je osvojio apsolutnu većinu na lokalnim izborima u zatvoru, ali to bi upravo trebao da bude motiv da politički pojedinci učine sve da prikažu kako grad može da funkcioniše

A šta poručuju Budvani: Budvanski NSD tvrdi da Nikola Jovanović iz DNP-a sarađuje sa DPS-om!

Opštinski odbor Nove srpske demokratije – Budva poručio je dijelu odbornika nekadašnjeg DF-a njima šest, da ukoliko nastave da prate samoubilačku politiku aktuelnog predsjednika Skupštine Nikole Jovanovića saradnje sa DPS-om, zatražićemo da vrate mandate iz partija koje predstavljaju.

Optužuju Jovanovića da je nezakonito uzurpirao vlast te da neće to više dozvoliti.

“Opštinski odbor NSD obraća se javnosti zbog potrebe da se razjasne neke okolnosti oko konfuznog i sve lošijeg rukovođenja Skupštinom opštine Budva u kojoj koalicija okupljena oko nekadašnjeg Demokratskog fronta ima apsolutnu većinu. Nažalost, juče smo svi bili svjedoci nezapamćene i za nas neprihvatljive saradnje dijela odbornika sa naše izborne liste (na čelu sa Nikolom Jovanovićem) sa DPS koalicijom. Sa velikim žaljenjem, ali svjesni da imamo obavezu da budemo iskreni i direktni prema ogromnom broju građana koji nas je birao na poslednjim izborima, konstatujemo da je cijeli mučni scenario organizovao sadašnji predsednik Skupštine, Nikola Jovanović, član DNP-a, koji je davanjem kvoruma za održavanje sjednice otvorio manevarski prostor za besprizorne napade na direktoricu muzeja, našu sugrađanku, Luciju Đurašković”, ističe se u saopštenju.

Kako navode Đurašković, koja je čak predvodila njihovu koaliciju u prošlosti, 2012. godine, i jedan je od najistaknutijih boraca protiv režima Mila Đukanovića, juče je neargumentovano, primitivno i prostački napadana od strane dijela odbornika opozicije.

FOTO: Trobojka u Budvi

„Na naše veliko iznenađenje, napadi i uvrede su dolazili i od odbornika i funkcionera vladajuće većine što je nazapamćeni presedan u novijoj istoriji Budve. Dakle, obavještavamo javnost i simpatizere da nemamo nikakve veze sa organizovanjem sramne skupštinske većine sa DPS koalicijom, te da odbornici koji su zajedno sa DPS-om, SDP-om, pokretom 21. maj, građanskim pokretom URA i drugima dali kvorum za održavanje sjednice nemaju saglasnost Nove srpske demokratije za takvo postupanje, rade na razbijanju koalicionog dogovora i suprotno politici NSD-a u Budvi”, navode iz ove partije.

Neizmjerno su, kako ističu, tužni što moraju, uz osjećaj samokritičnosti, potvrditi da je Nikola Jovanović, koji je bio na njihovoj izbornoj listi, ovakvim činjenjem i saradnjom sa DPS-om duboko pregazio crvenu liniju preko koje još nijedan funkcioner nekadašnjeg Fronta i oponent DPS režima nije prešao.

“Jer se pored stotina nedjela bivše vlasti nikada neće zaboraviti policijski desant i nelegalni puč DPS-a protiv naše koalicije 2020. godine. Ovo je Nikola Jovanović uradio uvlačeći još neke odbornike koji nisu bili spremni niti svjesni ove do juče nezamislive saradnje sa DPS-om, što nikada niko iz čitave Crne Gore iz redova NSD-a, PZP-a i DNP-a nije uradio.Ukoliko preostali dio odbornika sa naše liste (koji su u manjini, 6 prema 11), nastavi da prati samoubilačku politiku saradnje predsjednika SO Budva sa DPS-om, posmatraćemo ih podjednako kao i samog predsjednika Skupštine i zatražiti da vrate mandate partijama iz kojih su potekli. Iskreno se nadamo da do takvog scenarija neće doći, ali jučerašnji dan nam šalje neke druge poruke jer je baš juče na našu veliku žalost uspostavljena otvorena saradnja i dogovor sa DPS-om koji je dao kvorum za održavanje sjednice, pa čak i sinhronizovano izglasao prvu odluku dnevnog reda što je nezapamćeno u dosadašnjom političkoj praksi nekadašnjeg DF-a. Napominjemo da Nova srpska demokratija nema veze sa takvim političkim djelovanjem i da je apsolutno protiv toga”, naglašavaju iz NSD Budva i dodaju:

“Poslije svega što smo juče vidjeli na sjednicama SO Budva, pozivamo rukovodstvo DNP-a, Milana Kneževića i Jovana Gregovića, da pokušaju urazumiti svog člana, Nikolu Jovanovića, ali napominjemo da poslije prethodno navedenog čina, on više za nas nije prihvatljiva osoba za rukovođenje radom Skupštine opštine Budva jer to građani i mnogobrojni glasači naše koalicije poručuju i apsolutno očekuju. Dopisom za odlaganje 10. i 11. sjednice SO Budva, željeli smo da jasno poručimo predsjedniku Skupštine da se ne slažemo sa njegovim pristupom vođenja zakonodavne vlasti i uzurpiranja izvršne vlasti. Takođe, neupitna je naša podrška predsjedniku OO NSD-a u Budvi i predsjedniku Opštine, Milu Božoviću, i iskrena namjera za očuvanje izborne volje iz 2022. godine. Vrata su široko otvorena Nikoli Jovanoviću ukoliko želi da skrati mandat Skupštini, ali to će morati uraditi zajedno sa DPS-om sa kojim je i uspostavio kvorum za jučerašnje sjednice i izglasavanje tačaka dnevnog reda. NSD je izričito protiv takvog scenarija i neće podržati bilo kakvo skraćenje mandata”, navode iz budvanskog NSD.

FOTO: Budva

Naglašavaju da nikakva saradnja sa DPS-om ne dolazi u obzir, ali ni sa SDP-om ili drugim saradnicima DPS-a koji su, kako kažu, učestvovali u pohari Budve i Crne Gore.

“To je stav svih pravih i časnih konstituenata koalicije “Milo Božović – Budva na prvom mjestu. Pored otvorene saradnje predsednika Skupštine opštine Budva Nikole Jovanovića sa DPS koalicijom, on je na potpuno nezakonit način uzurpirao svoja ovlašćenja i omalovažio Skupštinu nelegalnim neprihvatanjem većinske odluke odbornika o izboru Nikole Kralja za predsjednika kluba odbornika. Nikola Jovanović je juče tako grubo i namjerno prekršio Statut i Poslovnik o radu SO Budva kada je sebi dao za pravo da komentariše odluke koalicije i on lično sa govornice poručio da ne prihvati tu odluku”, poručuju iz ove partije.

Za Novu srpsku demokratiju , kako dodaju, nije najvažnije da li će dalje vršiti vlast u Budvi ako to ne može da radi na častan i dostojanstven način.

“Ovih mjeseci nismo zadovoljni kako se vrši vlast u Budvi jer je dio upravljanja nezakonito prigrabio Nikola Jovanović i to više ne smijemo dozvoliti jer to vodi naš grad u neka scenarija iz prošlosti koja nećemo dozvoliti. Nova srpska demokratija u Budvi vršenje vlasti vidi isključivo kao način da se obezbijede najbolji mogući servisi građanima od strane partija koje imaju iste ideje i ciljeve. Za nas je mnogo časnije otići u opoziciju ukoliko ne možemo svoje obaveze realizovati na pravi način za koji su nas mnogi građani glasali. Zato danas pozivamo sve one iz naše koalicije da se vrate izvornom programu na kome smo dobili izbore ili da vrate svoj mandat partijama od kojih su ga dobili jer to je jedini časni i ljudski potez”, zaključuje se u saopštenju.

Jovanović odgovara: Sa DPS-om nikad, ovo je sukob unutar budvanskog NSD-a!

Iako nema običaj da odgovara na nepotpisana saopštenja, radi istinitog informisanja javnosti želi da demantuje bezočna podmetanja onih koji su izdali izvorne principe i uskratili podršku predsjedniku opštine Milu Božoviću.

Ovo je nakon saopštenja budvanskog NSD-a poručio predsjendik opštine Budva Nikola Jovanović nakon saopštenja budvanskog odbora Nove srpske demokratije.

Kako ističe to vidi kao pokušaj da se javnosti baci prašina u oči i prikrije nedostatak hrabrosti da se javno kaže ono što se potajno radi.

„Sjednica SO Budva je zakazana za 16. februar jer je to bio zadnji zakonski rok od tri mjeseca kada je neophodno završiti započetu sjednicu. Radi ukupne javnosti, podsjetiću da se radi o sjednici po hitnom postupku koju sam zakazao kako bi se izvršio izbor potpresjednika opštine na predlog predsjednika Mila Božovića i kako bi se izborom potpresjednika olakšalo funkcionisanje lokalne uprave. Stvarni razlozi nepojavljivanje dijela odbornika parlamentarne većine je ta što nisu htjeli da ispoštuju volju predsjednika opštine i izglasaju Jasnu Dokić za potpresjednika. Nas šest odbornika sa izborne liste ‘Milo Božović- Budva na prvom mjestu’ smo se pojavili na sjednici sa namjerom da izglasamo potpresjednika dok su se ostali odlučili da bojkotuju i time jasno stavili do znanja da ne poštuju stav predsjednika opštine i predsjednika odbora NSD Mila Božovića“, naveo je Jovanović u reagovanju.

FOTO: Nikola Jovanović

On je podsjetio na, kako je dodao „samo na jedan detalj koji dovoljno govori o istinitosti ovih navoda“.

„A to je da je na sastanku kluba odbornika kojem je prisustvovao Andrija Mandić, predsjednik NSD, jedino nas šest odbornika podržalo izbor Jasne Dokić za potpresjednicu opštine. Dakle, najveći problem je unutar NSD koja ima najviše odbornika koji se protive volji nosioca liste i koji produbljuju političku krizu. Sjednica koja je juče održana, već je odlagana na zahtjev odbornika NSD i PZP pod izgovorim da je potrebno dodatno vrijeme za razgovor i ista je zakazana u krajnjem zakonskom roku. Ako je neko mislio da ću pristati da kršim zakonske rokove i time dovedem do stvaranja uslova za raspustanje skupstine od strane Vlade i uvođenje privremenog odbora, taj ili nema dovoljno političkog iskustva ili je zaista naivan. Optuživati mene da sarađujem sa DPS-om je toliko nebulozno da ne zaslužuje ozbiljan komentar“, rekao je Jovanović.

Naglašava da ga je režim Mila Ðukanovića preko Milovoja Katnića hapsio, lažno optuživao i sudio sedam godina „u politički montiranom procesu“.

„Dok je isti taj režim one koji se kriju iza nepotpisanog saopštenja zapošljavao i završavao im brojne poslove. DPS je u Budvi osvajao preko 70 odsto i očigledno je greška što je mnogima dozvoljeno da pređu u naš tabor i sada pokušavaju da preuzmu vlast u opštini. Želim jasno da poručim, ni ja, niti bilo ko iz moje porodice, nije nikada i neće nikada sarađivati sa DPS-om. A za one koji se kriju iza nepotpisanog saopštenja znam da jesu i siguran sam da hoće. Politički napadi na mene su zasnovani na iskonstruisanoj i bezočnoj neistini jer mi je poznato da je dio odbornika NSD zajedno sa dijelom odbornika Demokrata, u prethodnom periodu, tražio podršku DPS da me smijene sa pozicije predsjednika skupštine. Kada je taj plan propao, krenulo se u bojkot radi rušenja vlasti blokadom skupštine. Postavljam javno pitanje zbog čega nije ispoštovan poslednji dogovor koji je aminovao predsjednik opštine Milo Božović a to je raspodjela funkcija i izbor Jasne Dokić za potpresjednicu od strane onih koji se nisu pojavili na sjednicu. Na kraju, mene ne mogu optuživati za saradnju sa DPS-om oni koji su do juče bili u toj organizovanoj kriminalnoj organizaciji preko koje su i samo vršili krivična djela i zajedno otimali od gradjana Budve”, zaključio je Jovanović.

Dok se vi svađate, DPS vam likuje

Opštinski odbor Demokratske partrije socijalista (DPS) Budva saopštio je da su svojim prisustvom na sjednici Skupštine opštine (SO) Budva, dali kvorum za dnevni red koji je važan za nastavak funkcionisanja grada.

Iz budvanskog DPS-a tvrde da je nakon jučerašnje sjednice SO Budva „do kosti ogoljen loš politički karakter ostataka budvanskog DF-a“.

„Našim prisustvom sjednici, dali smo kvorum za dnevni red koji je važan za nastavak funkcionisanja Budve, iako su odbornici vlasti morali da sa iste izađu i time pokažu šta im je ‘na prvom mjestu’. Na taj način smo građanima Budve, nažalost, priuštili da svojim očima vide sav nemar i nevaspitanje ljudi koji nam i dalje nelegitimno ‘upravljaju’ Opštinom“, saopšteno je iz OO DPS Budva.

Oni su podsjetili da je noć pred sjednicu uhapšen kandidat za predsjednika UO Muzeja i galerija, zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja.

FOTO: Demokratska partija socijalista

Budvanski DPS navodi i da su građani „vidjeli i kako se odbornici krnjeg DF-a ophode prema tome što nam je grad paralisan, što ne isporučuju ni jedno predizborno obećanje“.

„A pri tom ne daju svoje udobne fotelje na izbore, jer je jasno da bi se od njih rastali. Prisjetimo se kako su branili Mila Božovića, kao Srbina, Bokelja i pravoslavca, koji je uhapšen iz ‘političkih motiva’. Sada, kada imaju još jednog uhapšenog ortaka za kriminal, ekspresno su se potrudili da mu nađu zamjenu kako bi izglasali novi UO Muzeja i galerija jer su zaratili sa dosadašnjim članovima istog UO. Da ne ostanemo dužni odgovor onima koji nijesu pratili sjednicu, nikakvu odluku nijesu izglasali niti je stupila na snagu, zahvaljujući tome što smo ih mi u tome spriječili“.

Dodaju da je grad raskopan do ljeta, „da anarhija vlada u svim preduzećima“, te da će prvi gosti „naići na nepripremljene ugostiteljske objekte“. Takođe ističu da su ostaci nekadašnjeg DF-a juče „još jednom bacili rukavicu u lice građanima Budve i poručili im: ‘moraćete da nas trpite jer nas nije briga za vas’“.

„Gotovo je godinu dana od kad upozoravamo na scenario koji nam predstoji, a to je da će ovakva vlast upropastiti turističku sezonu, i da ćemo svi koji direktno ili indirektno od nje živimo, platiti cijenu neodgovornih i nedobronamjernih ljudi koji nam vode grad – od kojih svakog dana neko biva uhapšen zbog najtežih krivičnih djela. Šta da očekujemo od skupštinske većine koja sama napusti sjednicu jer im se ne sviđa sopstveni predlog za nesuđenu desnu ruku Mila Božovića – Jasnu Dokić. I to predlog kojeg je prilikom posjete Budvi aminovao Andrija Mandić. Na kraju sjednice su, poniženi, morali sami sebi da uskrate kvorum i pobjegnu kako javnost ne bi gledala njihovo blamiranje. Ponavljamo po stoti put, anarhiju u Budvi moramo pod hitno okončati, i to izborima, jer vrijeme prolazi, a Budva nam propada“, zaključuje se u saopštenju.

DNP poziva na nove izbore; Todorović: Skratimo mandat Skupštini, prekinite ovu agoniju!

Demokratska narodna partija je neprijatno iznenađena saopštenjem naših kolega i prijatelja iz budvanskog NSD- a u kojem svoja višegodišnja neslaganja i unutrašnje razdore u svojim redovima pokušavaju adresirati na Milana Kneževića kroz kritike upućene bivšem članu Predsjedništva DNP-a Nikoli Jovanoviću, poručila je portparolka DNP-a, Jovana Todorović.

Kako je kazala, vjerovatno da ne bi reagovali ni u ovom slučaju, kao ni i nizu prethodnih slučajeva, u kojima se frakcije NSD- a u Budvi godinama obračunavaju među sobom preko korektnosti i leđa DNP-a, već bi u jednom otvorenom i ljudskom razgovoru pokušali da riješimo problem.

“Ali u posljednjem nepotpisanom saopštenju naših prijatelja iz NSD-a jasno se aludira da DNP ima neki vid saradnje sa DPS-om u Budvi, što najoštrije demantujemo i pozivamo ih da javnosti pruže makar jedan dokaz”, navela je Todorović.

Zato, kako je kazala, ovom prilikom naše kolege iz budvanskog NSD- a želimo podsjetiti da je među ovih šest odbornika koji su ostali na sjednici Skupštine najviše odbornika upravo iz NSD-a.

“I bilo bi politički korektno i konkretno da su kolege iz NSD- a prvo prozvali i pozvali svoje odbornike sa apelom i da njih neko “urazumi” kao što se apeluje na Milana Kneževića da popravlja štetu koju drugi skoro godinu dana čine u Budvi”, navela je ona.

Todorović takođe podsjeća kolege iz budvanskog NSD- a, da su oni sami bez ikakvih konsultacija sa centralom tadašnjeg DF- a sastavili odborničku listu, sa čijim se sastavom i rasporedom jedini nije složio Milan Knežević, što je direktno saopštio i Milu Božoviću i Nikoli Jovanoviću.

FOTO: Jovana Todorović

“Takođe smo u obavezi da podsjetimo naše kolege iz budvanskog NSD-a da je Nikolu Jovanovića za tadašnjeg šefa kabineta Marka Bata Carevića predložio Milo Božović. Kao što ga je kasnije i predložio za predsjednika Skupštine, i da su ga svi jednoglasno podržali, a da pritom Milan Knežević nije ni obaviješten akamoli konsultovan. A posebno ističemo činjenicu da je upravo Nikola Jovanović sa pozicije šefa kabineta vodio sjednice Izvršnog i mjesnih odbora NSD-a, uz obrazloženje naših kolega iz NOVE da on više nije član DNP-a”, poručila je Todorović.

Ona ističe kako nijesu željeli da remete odnose sa svojim koalicionim partnerima, i mnoge od ovih činjenica smo prećutali zbog prijateljskih relacija koje imamo. Ali ovom prilikom želimo istaći da su odbornici DNP-a u Budvi sve vrijeme bili lojalni i korektni partneri, i da nijednim svojim potezom nisu ugrozili vlast u Budvi, već naprotiv, čak i u trenucima kad su se mnogi odricali i ograđivali iz budvanskog NSD- od Mila Božovića, on je imao našu podršku.

“Nažalost, Budva je nakon hapšenja Mila Božovića, postala poprište sukoba frakcija u NSD-u, a DNP ni kriv ni dužan kolateral. Zato kolegama iz dijela budvanskog NSD- a koji su napisali ovo saopštenje, ali i kolegama iz dijela NSD- a koji se ne slažu sa ovim saopštenjem, prijateljski predlažemo da se prekine ova agonija, i da skratimo mandat Skupštini, pošto građani Budve ne smiju biti talac njihovih poremećenih odnosa”, navela je ona.

Todorovć poručuje kako je to najpošteniji izlaz iz ove krize jer nijedna fotelja, počev od one Milana Kneževića, Nikole Jovanovića, ali i svih drugih ne može biti ispred interesa građana Budve, zato smo koliko sjutra spremni da potpišemo inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Budva i da odemo pred sud građana.

Reagovala i centrala NSD-a u Podgorici: Vjerujemo da je dogovor moguć, ispoštujte ono što ste usaglasili sa Mandićem

Nova srpska demokratija (NSD) je odlučila da se obrati javnosti saopštenjem, a vezano za najnovija dešavanja u Budvi. Saopštenje prenosimo integralno:

„Interes građana Budve je Novoj srpskoj demokratiji uvijek bio na prvom mjestu i zbog toga smatramo da se rješenju situacije u tom gradu treba pristupiti trezveno i staloženo. Upravo to je u proteklom periodu činio predsjednik Skupštine Crne Gore i NSD gospodin Andrija Mandić.

Predsjednik Mandić je uložio izuzetan napor i lično zalaganje kako bi se razriješila situacija u Budvi. Rezultat njegovog napora je doveo do dogovora koji je predstavljao konkretno rješenje za situaciju u kojoj se našla lokalna vlast u Budvi.

Pošto su parcijalne politike pojedinih grupa vođene tako da se ne ispoštuje taj dogovor i da se dovede u pitanje saradnja unutar parlamentarne većine, poslednja je prilika da se pokaže da li odgovornost i želja za zajedničkim radom može da pobijedi lične želje i ambicije onih koji vjeruju da baš njima pripada da o svemu sa sami odlučuju.

Dokazali smo da je pomirenje, kompromis i prevazilaženje tema koje nas dijele moguće na državnom nivou i iskreno želimo da svi politički učesnici situacije u Budvi, koji su kao koalicija različitih stranaka osvojili vlast u Budvi, prvenstveno misle o opštem interesu građana koji su im na koncu i dali svoje povjerenje.

FOTO: Nova srpska demokratija

Vjerujemo da je dogovor među političkim akterima u Budvi i dalje moguć, a najbolje je i najispravnije rješenje da svi ispoštuju dogovor koji su odbornici postigli na sastanku sa predsjednikom NSD Andrijom Mandićem.

Ukoliko se daljim konfrontacijama donosioci odluka u Budvi odluče da ne mogu da rade zajedno onda je jedino pošteno i ispravno rješenje da odbornici vrate mandate onima koji su ih birali i da se pristupi organizaciji novih vanrednih lokalnih izbora.

Na samom kraju, još jednom pozivamo sve aktere, a posebno one koji su na najvišim funkcijama u Budvi, jer su upravo oni najodgovorniji za čuvanje jedinstva, da pokažu političku širinu i ostave po strani razlike iz kojih ne može proizaći ništa dobro, podsjećajući ih da su pred birače izašli sa sloganom – Budva na prvom mjestu.“

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare