BS da vidi kome su podizali spomenike

Licemjerstvo neslućenih razmjera Bošnjačke stranke danas je još jednom došlo do izražaja kada su njihovi ministri napustili sjednicu Vlade Crne Gore, nakon što nije postignuta saglasnost oko dnevnog reda današnje sjednice.

BS-ovi ministri su se pobunili zato što se na dnevnom redu našla i tačka oko davanja saglasnosti Opštini Berane za podizanje spomen obilježja mitropolitu Amfilohiju Radoviću u tom gradu, sa čime nisu saglasni.

„Razumijemo religiozni odnos dijela građana Crne Gore prema Amfilohiju Radoviću, ali smatramo da u sekularnoj i građanskoj Crnoj Gori, te u multietničkoj i multivjerskoj sredini kakva je Berane, ovim temama treba pristupati sa mnogo više senzibiliteta, posebno imajući u vidu da, zbog najblaže rečeno kontroverznih izjava koje je Amfilohije Radović imao o muslimanima i drugim vjerskim i etničkim zajednicama u Crnoj Gori, podizanje spomen obilježja neće doprinijeti multivjerskom i multietničkom skladu u Beranama i Crnoj Gori“, saopštili su iz BS, pa dodali:

„Bošnjačka stranka ostaje posvećena građenju Crne Gore kao mjesta suživota i tolerancije, te sekularne, građanske, evropske i euroatlanske Crne Gore kao države vladavine prava“, zaključili su iz BS.

A kako BS gradi suživot i toleranciju dovoljno je vidjeti u opštinama u kojima su na vlasti i kojima su odali počast svakom saradniku nacističkih okupatora iz Drugog svjetskog rata. Dok se BS-ovci zgržavaju nad mogućnošću da se u Beranama podigne spomenik blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju, u gusinjskom Vusanju se preko 11 godina nalazi spomenik posvećen Jusufu Čeliću, saradniku fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.  Da stvar bude gora, taj spomenik je nezakonito podignut,  zbog čega je inspektor za kulturnu baštinu Opštini Plav u julu 2013. godine izdao nalog za njegovo uklanjanje. Ni Opštini Plav, baš kao i novoformiranoj Opštini Gusinje nije padalo na pamet da postupi po tom nalogu nadležnog organa.

Čelić se u brojnim istorijskim publikacijama označava kao komandir muslimanske dobrovoljačke vojske – vulentara koja je od 1941. do 1945. činila monstruozne zločine nad pravoslavnim stanovništvom u gornjem Polimlju.

Čelić je samo jedna u nizu istorijskih ličnosti sa zločinačkim pedigreom koju su Bošnjaci, preko svojih političkih predstavnika, uzdigli na pijedestal u opštinama u kojima vrše vlast.

Dovoljno je podsjetiti se kako se Petnjica odužila Osmanu Rastoderu koji je bio komandant odreda Muslimanske milicije Sandžaka u okolini Gornjeg Bihora tokom Drugog svjetskog rata. Dokazano je sarađivao sa Italijanima i Njemcima tokom okupacije, a zalagao se za anekciju Sandžaka Velikoj Albaniji. Za ostvarivanje tog nauma jedinica kojom je komandovao Rastoder činila brojne zločine nad pravoslavnim življem u tom dijelu Crne Gore. Uprkos ovim  zlodjelima, Opština Petnjica je jednu svoju ulicu imenovala po Rastoderu. Takođe, u toj opštini se organizuju prigodne manifestacije na kojima se veliča Rastoderov lik i djelo. Ovom prilikom treba navesti i da bošnjačka imigracija u Luksemburgu regularno se dođeljuje medalje koje ime Osmana Rastodera.

Bošnjačkoj stranci, koja širi viziju građanske, multietničke, tolerantne Crne Gore, međutim nije sporno što opštine u kojima vrše vlast, krase obilježja ratnih zločinaca i saradnika nacističkog okupatora. Ali zato im smeta i svaka pomisao da mitropolit Amfilohije, čovjek bez mrlje u životu, može dobiti spomenik u Beranama. Na površinu je još isplivalo licemjerstvo po kojem je BS prepoznat tokom svog višegodišnjeg djelovanja

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Goveda ne treba komentarisati, a nije ih trebalo ni uzimati u vladu kad su se odavno pokazali ko su i što su! Meni ne smeta njihova vjera već nevjera! Treba im reći DOSTA !