Bruka i sramota: SO Gusinje slavi Dan opštine na trgu zločinca Ali-Paše!

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal „Borba“ Skupština opštine Gusinje bez saglasnosti i odobrenja nadležnog ministarstva donijela je odluku da se trg u Gusinju preimenuje u Ali-Pašin trg.

Odluka je donesena 18. jula ove godine na sjedinici Skupštine opštine Gusinje, i to glasovima Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata i albanskih partija. Inače, predlog za preimenovanje Gradskog trga u Ali-Pašin, dao je predsjednik te opštine Sanel Balić.

Sanel Balić

Da se vratimo malo u prošlost i podsjetimo da se Ali-beg tj. Ali-paša na brdu Previji kod Andrijevice, februara 1854. godine, sukobio sa crnogorskim ustanicima koje je predvodio piperski serdar Jole Piletić.

Godine 1855. u prisustvu Ćehaja-paše iz Skadra, Ali-beg je sa predstavnicima Vasojevića, potpisao dogovor o nenapadanju. Zbog toga što su crnogorski ustanici imali određenih uspeha u borbi protiv osmanskih feudalaca Skadarski vezir pod čijom su se upravom tada nalazili Plav i Gusinje je 1862. godine formirao tzv. „Limski korpus“, vojnu jedinicu čiji je zadatak bio da uguši ustanak u dolini Lima. Ova jedinica je bila najvećim delom sastavljena od bašibozuka dovedenog iz okoline Skadra, Kosova, Metohije, Rožaja, Novog Pazara i Bijelog Polja.

U borbama koje su se na Previji i u Polimlju odvijale između 16. i 18. aprila 1862. godine ustanici su porazili bašibozuk i dva tabora redovne vojske pod komandom Ali-bega tj. Ali-paše gusinjskog. On nije organizovao niti učestvovao ni u jednoj borbi sa ustanicima već su to radili ili školovani osmanski oficiri ili bašibozuk, a on i bašibozuk pod njegovom komandom su lično učestvovali samo u spaljivanju i pljačkanju sela naseljenih Srbima.

Odluke Berlinskog kongresa 1878. godine, po kojima su Plav i Gusinje pripali Crnoj Gori, bile su neprihvatljive za Ali-bega, tj. Ali-pašu i njegove pristalice, zbog čega je odlučio da im se suprotstavi i ne dozvoli crnogorskoj vojsci da uđe na to područje. Zbog toga je u dva navrata ratovao protiv crnogorskih snaga, prvi put na Novšiću, između Murine i Plava, decembra 1879. godine, a drugi put 8. januara 1880. godine, u Murinu.

Ali-beg je uspio da u oba boja pobijedi Crnogorce i tako privremeno spriječi sprovođenje odluka Berlinskog kongresa. U znak zahvalnosti za uspjeh u bici na Novšiću, sultan je Ali-begu dodijelio čin mir-mirana. Naredne godine je imenovan za sandžak-bega novoformiranog Pećkog sandžaka. Od tada je poznat pod imenom Ali-paša gusinjski.

Ali-paša gusinjski

Ubijen je 1888. godine na ulazu u Rugovsku klisuru, u blizini Pećke patrijaršije. Sahranjen je na mezarju pored Bajrakli džamije u Peći.

I tako su sada velike crnogorske „patriote“ koje sjede u foteljama Skupštine opštine Gusinje odlučile da odaju čast „miroljubivom“ Ali-paši donoseći odluku da trg u toj opštini nosi njegovo ime i da na istom slave Dan svoje opštine.

To se može vidjeti i na pozivnici za obilježavanje Dana opštine Gusinje, koja je napisana na dva jezika.

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

To nije njima problem, ali jeste pitanje za državu Crnu Goru dokle će da trpi sramna poniženja! Neka slobodno idu u Albaniju ili Tursku pa neka slave do mile volje!

SRAMNO ZA SRBSKO CRNOGORSKI NAROD.