Brnabić: Rezolucija sramna, Srbi i Jevreji su najstradalniji narod!

Predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić gost je jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji.

Naime, kako je sa sastanka sa Varheljem najavio predsednik Aleksandar Vučić u srijedu će biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN, kao i Generalna Skupština UN.

„Sve naše diplomatske aktivnosti dovele su do toga da je to pobjeda melene Sbije, kada pogledate ko su sponzori i kosponzori te rezolucije. To je sramotno za njih, sponzorisati takvu rezoluciju koja je pravljena u tajnosti, bez konsultacija, da stavljate rezoluciju o tako ljudskoj osjetljivoj temi. Sve je to sramotno. Srbija je pokazala da se neće predati, da se mnogo promijenila od 2012. godine. Do 2012. godine Sribiju su vodili ljudi koji bi morali da pristanu, i da budu kosponzori takve rezolucije samo na mig Zapada. Očekivali su i sada da Srbija legne i ugine, ali Srbija se bori i naš glas se čuo na svim stranama svijeta. Razgovarali smo sa svima, stigli smo do svih i u velikoj mjeri su lideri tih zemalja uvažili naš stav. Vučić nastavlja borbu u Njujorku. Da li ćemo uspjeti u smislu da će biti više protiv nego za, teško je vjerovati u to“, rekla je Brnabić.

Predsjednica Skupštine Srbije je kazala da se Srbije i dalje bori a da se sada sponzori i kosponzori služe silom i prijetnjama – otvorenim lažima.

„Aleksandar Vučić čim je čuo za tekst takve rezolucije, koja je pravljena u tajnosti, kada se radi o njihovim interesima nema ni inkluzivnosti ni transparentnosti. Nema konsultacija ni BiH, sve principe poništi, samo da se njihovi interesi proguraju. Šta je njihov interes tačno, to ne vidim. Rezolucija se još nije ni našla na dnevnom redu, a dovela je do destabilizacije. Kada je Vučić čuo, obavijestio je javnost da je cilj rezolucije da se nametne najteža politička i moralna kvalifikacija za naš narod, da smo genocidni. Pod dva, revizija tužbe za ratnu otplatu i naplata, i pod tri ukidanje Republike Srpske. Svi su skočili i oni koji nažalost u Srbiji govore da je bilo genocida. Jeste ratni zločin ali nije bilo genocida“, pojasnila je Brnabić.

Sve što je Aleksandar Vučić rekao pre nekoliko nedelja, ispostavilo se da je potvrđeno, tvrdi predsjednica Skupštine Srbije i dodaje da nema takve kvalifikacije ni za one nacističke i fašističke sile ali će imati za jednu Srbiju i Srbe koji su bili uz Jevreje, uz Rome, najpogođenije žrtve genocida nad srpskim narodom.

„U svega 24 sata održan je niz diplomatskih sastanaka, razgovora. U tom smislu, iza nas je jedan vrlo uspješan dan. Predsjednik Srbije razgovarao je sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Možemo li u tom smislu očekivati pomoć Njemačke? Teško da očekujete od glavnog sponzora pomoć. Ne shvatam zašto to rade. Zašto 29 godina kasnije, na takav način, bez diskusija, konsultacija. Šta je cilj jednoj Sloveniji, koja je takođe jedan od jačih kosponzora, koja je zemlja koja je izašla iz bivše zajedničke države jer ih neko nije konsultovao o mnogo manjim pitanjima. Ono što je specifično za nas, za ovaj trenutak, mi imamo drugog juna lokalne izbore, izuzetno važne. Izuzetno su važni za budućnost Srbije. Od tih izbora zavisi da li ćemo da ispunimo program 2027. Plate treba da dostignu 1.400 evra, prosjek penzija i minimalac 650 evra. Da bi to ispunili važno je da svi radimo kao jedan tim“, kazala je ona.

Dodaje da su izbori 2. juna važni, ne samo za lokal, nego za čitavu Srbiju i budućnost.

„Sada po drugi put predsjednik Vučić putuje u Njujork da se bori za Srbiju. Mi smo se nadali da će od 16. maja da se uključi u kampanju, očigledno neće moći ni tada. Nadam se da će građani da cijene to što je njemu i svima nama nacionalni interes na prvom mjestu. Da su izbori važni, ali nam je važniji nacionalni interes. Borimo se, ali jeste hendikep kada se najveći dio vremena borite protiv ovakvih pritisaka“, kazala je ona.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare