Божовић: СНП је за улазак Бошњака у владу!

Члан СНП-а и посланик у Парламенту Црне Горе Богдан Божовић, гостујући на Српској РТВ, казао је да су утисци са Свесрпског сабора одлични, те да Срби имају право да се састају.

“Знамо какав је у Црној Гори био однос према Србима и српском језику. Ово је била очекивана реакција, посебно након изгласавања Резолуције о Сребреници, гдје смо ми имали јасан став да смо против. Чуле су се поруке мира, забране употребе силе, одржавања добрих односа… Српски народ има право да учини све да сачува свој језик, историју”, поручио је Божовић у емисији “Са Српском у центар”.

Врло је важно, како додаје, да се разумије да Свесрпски сабор није уперен ни против кога, те да служи да се Срби окупе и штите своја права.

“Срби су били стигматизовани, свега три одсто њих радило је у државним институцијама. Покушано је да се од њих направе грађани другог реда”.

Подсјетио је да, када је ријеч о ратним дешавањима, су Срби увијек проглашавани као злочинци и као једини учесници у рату.

“Друге стране су поштеђене свега тога и потпуно је разумљиво што осјећамо неправду. Сматрам да у односима Владе са сусједима треба да буду уврштени и интереси Србије. То не значи да треба да идемо по мишљење у Београд, већ да водимо рачуна и о њиховим стаововима. Ми смо са Србијом најзначајнији економски партнери, а дијелимо и заједничку културу, језик историју. Томе ће допринијети и представници Срба у извршној власти”, казао је Божовић.

Реконструкција владе треба да се деси што раније, подвукао је Божовић.

“Због стабилизације односа на политичкој сцени сматрам да реконструкција треба да се деси што прије. Питање је било да ли треба и Бошњачка странка да буде дио Владе. Ми у СНП-у немамо ништа против и то се односи на све представнике мањина у Црној Гори“, нагласио је Богдан Божовић у емисији “Са Српском у центар”.

Смјењивост власти, по његовом мишљењу, је добра ствар и једна од тековина које је донио 30.август.

“Уколико имамо честу смјену власти повећаће се политичка одговорност и више ће се водити рачуна о интересима грађана”.

Божовић истиче да је ситуација у Главном граду поражавајућа.

“Сада имамом ситуацију да се појединци препиру око функција. То је онсовни разлог зашто имамо кризу Главном граду. То је поражавајуће за грађане који су гласали за промјене и да власт учини нешто по питању наслијеђених проблема. Имамо кризу у Главном граду и власти се онемогућава да функционише. То је кратковидо. Ако су тачне информације које сам чуо, практично је све завршено, изгласаће се неповјерење градоначелници Оливери Ињац и врло вјероватно на иницијативу опозиције. Тада неће бити могуће наставити власт“, нагласио је Божовић.

Сматра да се лични анимозитети и неслагање с партијским друговима буде основин узрок зашто долази до смјена власти.

“Да је у питању лош рад градоначелнице имао бих разумијевања, али уколико су у питању лични анимозитети онда је то проблем”.

Коментаришући актуелна препуцавања између владајућег Покрета Европа сад са министром правде Андрејом Миловићем, казао је да сматра да су направљене грешке на самом старту кад је Миловић давао изјаве по питању рада Специјалног полицијског одјељења и Специјалног државног тужилаштва.

“Сматрам да је то државни орган који је највише доринио борби против организованог криминљала и коруције и због тога се створила лоша клима око ПЕС-а. Сва истраживања јавног мњења су позитивна у односу на рад СПО и СДТ и можда је због тога навучен негативни имиџ и одразио би се на ПЕС. Не очекујем превелике политичке потресе”, рекао је гост Српске РТВ.

Додао је да постоји простор да се унаприједе законска рјешења изгласана прошле седмице у Скупштини.

“Водимо се да је боље донијети рјешење, па га временом мијењати како би остварили пуни ефекат примјене законских рјешења. Очекујем да ћемо ми из парламентарне већине сјести и договорити се око измјена одређених чланова у корист грађана”.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare