Bošnjački šovinistički ministar prijeti Republici Srpskoj!

Prije će se ukinuti Republika Srpska, nego promijeniti ime Srebrenica, rekao je ministar odbrane u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez i iznio predlog da se ukinu entiteti BiH, da se od Srpske naprave dva kantona, a da se naziv Republika Srpska ukine u potpunosti.

„Umjesto da mi podnesemo apelaciju Ujedinjenim narodima i kažemo da se Republika Srpska više tako ne može zvati, pri čemu ne govorim ništa protiv naroda koji živi tamo, ali ona nije samo srpska. Logičan slijed stvari nakon usvojene rezolucije je to da mi tražimo, a nije isključeno da nećemo tražiti – da se promijeni naziv Republike Srpske“, izjavio je Zukan Helez u intervjuu za TV Hajat komentarišući Svesrpski sabor održan u Beogradu.

On je dodao da nikada neće doći do cijepanja države Bosne i Hercegovine i da ako se to pokuša – to je sukob.

„Ovdje odgovorno tvrdim da se zna ko bi u tom sukobu, da narodski kažem, izvukao deblji kraj“, zapretio je Helez.

Kazao je i da želi da ukine oba eniteta i da napravi sedam kantona, od Republike Srpske, kako je rekao, napraviti dva kantona, a da se naziv Republika Srpska ukine u potpunosti.

Goganović poručio Helezu: Republika Srpska je trajna kategorija

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je ministar Zukan Helez prolazni funkcioner iz Federacije BiH, a Republika Srpska trajna kategorija zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Reagujući na najave Heleza, Aleksandar Goganović je rekao Srni da ovake izjave ministra odbrane dokazuju ranije tvrdnje da nije dorastao ovako odgovornoj funkciji.

„Helezove izjave o ukidanju naziva Republike Srpske su neozbiljne, zlonamerne i neutemeljene, a u isto vrijeme su suprotne stavovima međunarodne zajednice koja je prihvatila ime Republike Srpske, jer je Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma“, naglasio je Goganović.

Konstantnim vrijeđanjem i pominjanjem Republike Srpske u negativnom kontekstu, ukazao je Goganović, ministar odbrane vrijeđa Srbe, ali i druge narode koji žive u Srpskoj, a dio su multietničkih Oružanih snaga BiH, što je nedopustivo.

„Da ima političke zrelosti Helez bi znao da svaka naša izjava mora biti odmjerena, jer se reflektuje na sistem odbrane. Nikada neću skupljati jeftine političke poene tako što ću nanositi štetu sistemu odbrane i narušavanjem odnosa u multietničkim Oružanim snagama, kao što to čini ministar odbrane“, istakao je Goganović.

Prema njegovim riječima, upravo bi Helez, kao ministar, trebao prvi da insistira i radi na tome da se svi narodi u sistemu odbrane osjećaju komotno.

„Helez se većinu svog mandata bavio Srpskom, /predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i /predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem/, umjesto da prihvati moj krajnje dobronamjerni poziv da se zajedno bavimo nagomilanim problemima u sistemu odbrane i obezbijedimo pripadnicima multietničkih Oružanih snaga BiH dostojanstvene uslove za život i rad na vojnim lokacijama, prvenstveno da poboljšamo infrastrukturu, obezbijedimo nove uniforme i pristojne obroke“, rekao je zamenik ministra odbrane, prenosi RTRS.

(Sputnik)

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Govedo neopjevano!