Boško Vukićević : U Podgorici niko nije pobijedio!

„Boško Vukićević, politički analitičar iz Podgorice u nedelju uveče, u šali je napisao da su u glavnom gradu Crne Gore „svi pobedili“, jer su gotovo sve podgoričke liste slavile nakon objavljivanja rezultata izbora.

„No, pre će biti istini spoznaja da niko nije zaista pobedio. Najveći pad doživele su liste Milatović-Ura i PES-Demokrate, no takav scenario i nije previše iznenađujući, imajući u vidu odigrani raskol u okviru PES -a i između Spajića i Milatovića. Iako je možda i najveći pojedinačni gubitnik na ovim izborima Milatović, jer je svoju podršku sa predsedničkih izbora višestruko smanjio, lista sa njegovim imenom će ipak biti u položaju tzv. tasa na vagi prilikom sastavljanja opštinske vlasti“, kaže za RT Balkan Vukićević.

Kako kaže, koalicija „Za budućnost Podgorice“ ostvarila je rezultat „koji nije u potpunosti razočaravajući (kakav bi bio da je išla ispod 20 posto, ali nije ni zadovoljavajući (kakav bi bio da je ostvareno makar 25odsto)“.

„Iako je u okviru nje došlo do saveza gotovo svih srpskih stranaka, koalicija nije uspela da ostvari sinergetski efekat, kao ni privlačenje razočaranih i apstinenata. Razloge za izostanak sinergetskog efekta kod koalicije srpskih stranaka treba tražiti pre svega u izostanku ‘srpske priče’ tokom predizborne kampanje. Takva priča se tek sporadično pojavljivala u izjavama visokih funkcionera, dok je težište, inače solidne kampanje, bilo isključivo u gradskim tematikama i u uspesima kratkotrajne opštinske vlasti“.

„Osim ovoga, u kampanji srpske koalicije izostali su elementi samospoznaje i priznanja stvari koje nisu dobro napravljene u prethodne četiri godine, kao i načini da se takva pogrešna činjenja poprave. Samo uz takav, sasvim otvoren i iskren politički diskurs prema razočaranim glasačima, moglo je doći do ostvarenja sinergetskog efekta i znatno boljeg rezultata koalicije ZBCG. No, neka ova propuštena prilika bude dobra lekcija za rukovodstva srpskih partija pre formiranja budućih političkih strategija“, reči su Vukićevića.

Naš sagovornik konstatuje i da je DPS ostvario solidan rezultat, kao i partije koje mu gravitiraju (koje su prešle cenzus), ali da su, ipak, „pusti snovi DPS -a da njegov rezultat u Podgorici može ugroziti aktuelnu izvršnu vlast“.

„To je nerealno u trenutnoj situaciji. No, sve partije koje čine aktuelnu većinu u parlamentu Crne Gore (izuzimajući stranke nacionalnih manjina) treba da se upitaju: kako je moguće da nakon 30. avgusta 2020. godine DPS ne samo da nije krajnje politički marginalizovan, već i dalje predstavlja značajan politički faktor koji čak i jača? Očito je da za takvo stanje najveću odgovornost ima vladajuća većina (kao i one koje su bile na vlasti pre nje), i da se nešto na tom polju mora menjati“, kaže Vukićević.

„Što se tiče formiranja nove opštinske vlasti, i pored razočaravajućeg rezultata lista Milatovića i Ure će iskoristiti status tzv. tasa na vagi. Imajući u vidu njihov izrazito negativan stav prema aktuelnoj izvršnog vlasti, oni će zahtevati mesto gradonačelnika i manjinsku podršku za njihovu opštinsku vlast, najpre od listi PES – Demokrate i ZBPG, a potom i od DPS -a. Stranke vladajuće većine će takvu vrstu aranžmana najverovatnije odbiti, dok će DPS najverovatnije prihvatiti. Osim ove, postoji i manje verovatna mogućnost, ali ipak bliža demokratskim načelima: da Milatovićeva lista prihvati formiranje vlasti sa listama PES – Demokrate i ZBPG, na osnovu izbornog rezultata i procenta osvojenih glasova“, zaključuje Vukićević.“

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare