Бошко Вукићевић : У Подгорици нико није побиједио!

„Бошко Вукићевић, политички аналитичар из Подгорице у недељу увече, у шали је написао да су у главном граду Црне Горе „сви победили“, јер су готово све подгоричке листе славиле након објављивања резултата избора.

„Но, пре ће бити истини спознаја да нико није заиста победио. Највећи пад доживеле су листе Милатовић-Ура и ПЕС-Демократе, но такав сценарио и није превише изненађујући, имајући у виду одиграни раскол у оквиру ПЕС -а и између Спајића и Милатовића. Иако је можда и највећи појединачни губитник на овим изборима Милатовић, јер је своју подршку са председничких избора вишеструко смањио, листа са његовим именом ће ипак бити у положају тзв. таса на ваги приликом састављања општинске власти“, каже за РТ Балкан Вукићевић.

Како каже, коалиција „За будућност Подгорице“ остварила је резултат „који није у потпуности разочаравајући (какав би био да је ишла испод 20 посто, али није ни задовољавајући (какав би био да је остварено макар 25одсто)“.

„Иако је у оквиру ње дошло до савеза готово свих српских странака, коалиција није успела да оствари синергетски ефекат, као ни привлачење разочараних и апстинената. Разлоге за изостанак синергетског ефекта код коалиције српских странака треба тражити пре свега у изостанку ‘српске приче’ током предизборне кампање. Таква прича се тек спорадично појављивала у изјавама високих функционера, док је тежиште, иначе солидне кампање, било искључиво у градским тематикама и у успесима краткотрајне општинске власти“.

„Осим овога, у кампањи српске коалиције изостали су елементи самоспознаје и признања ствари које нису добро направљене у претходне четири године, као и начини да се таква погрешна чињења поправе. Само уз такав, сасвим отворен и искрен политички дискурс према разочараним гласачима, могло је доћи до остварења синергетског ефекта и знатно бољег резултата коалиције ЗБЦГ. Но, нека ова пропуштена прилика буде добра лекција за руководства српских партија пре формирања будућих политичких стратегија“, речи су Вукићевића.

Наш саговорник констатује и да је ДПС остварио солидан резултат, као и партије које му гравитирају (које су прешле цензус), али да су, ипак, „пусти снови ДПС -а да његов резултат у Подгорици може угрозити актуелну извршну власт“.

„То је нереално у тренутној ситуацији. Но, све партије које чине актуелну већину у парламенту Црне Горе (изузимајући странке националних мањина) треба да се упитају: како је могуће да након 30. августа 2020. године ДПС не само да није крајње политички маргинализован, већ и даље представља значајан политички фактор који чак и јача? Очито је да за такво стање највећу одговорност има владајућа већина (као и оне које су биле на власти пре ње), и да се нешто на том пољу мора мењати“, каже Вукићевић.

„Што се тиче формирања нове општинске власти, и поред разочаравајућег резултата листа Милатовића и Уре ће искористити статус тзв. таса на ваги. Имајући у виду њихов изразито негативан став према актуелној извршног власти, они ће захтевати место градоначелника и мањинску подршку за њихову општинску власт, најпре од листи ПЕС – Демократе и ЗБПГ, а потом и од ДПС -а. Странке владајуће већине ће такву врсту аранжмана највероватније одбити, док ће ДПС највероватније прихватити. Осим ове, постоји и мање вероватна могућност, али ипак ближа демократским начелима: да Милатовићева листа прихвати формирање власти са листама ПЕС – Демократе и ЗБПГ, на основу изборног резултата и процента освојених гласова“, закључује Вукићевић.“

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare