Bokan: Srbofobi su rusofobi, rusofobi su srbofobi!

Predsjednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan, kazao je da se pokazalo da svi koji su bili rusofobni, brzo se pokazalo i da su srbofobni.

„Zato smo imali zajedničku odbranu, jedinstvene argumente i traganje za strategijom kako da spasimo živu glavu od agende koju je imala zapadna politika. Dakle, odgovor je da koračamo srpskim putem, koji je uvek jednim dijelom i ruski put, to je put pravde. Tu ne može biti puno razlika, jer je Rusija od Putina na ruskom putu, a mi smo na srpskom putu i imamo isti cilj, ka kome idemo ponašajući se kao braća, a ne samo kao prijatelji“, jasan je Bokan.

Kada je riječ o pokazivanju sopstvene politike prema svijetu, tu stvari nisu tako vidljive i jasne kao kada gledamo po suštini.

„Moramo da vodimo računa kako nas gledaju neprijatelji. Često bacamo „verbalne koske“ u njihove čeljusti da bi izbjegli njihove zamke. Tako je isto Rusija morala da trpi lažove iz Minskih sporazuma, koji su kupovali vrijeme da pripreme Ukrajinu. Tako i briselski, vašingtonski i drugi sporazumi kojima se mi bavimo sa ili bez potpisa, predstavljaju slične kulise, neku vrstu žive scenografije za održanje mirnog stanja, jačanje sopstvene vojske, ekonomije i djelovanje prema Srbima u Republici Srpskoj, Makedoniji, Crnoj Gori“, kazao je Bokan.

Navodi i da se strategija procjenjuje tek posle nekog vremena kada se vidi šta će biti urađeno.

„To ćemo vidjeti kad Vučić ode na sastanak BRIKS-a ove godine i kad vidimo da će Srbija čvrsto ostati iza rukovodstva RS i neće uvesti sankcije Rusiji iako je pod pritiskom da bar uvedemo sankcije simbolično. Mjesto srpskog pitanja u regulisanju odnosa Rusije i Zapada je vezano za to kakav odnos imamo sa Rusijom. Ako ne uvedemo sankcije onda imamo pravo da nam Rusija pomogne čak i tamo gdje to nije njen direktan gepolitički interes. Imamo pravo na tu vrstu podrške kao neko ko se žrtvovao ne uvodeći sankcije Rusiji. To je sama suština. Mi imamo pravo da zahtijevamo od Rusije, a drugi svi – Bugari, Rumuni, Sjeverna Makedonija, Hrvatska – zavise od geopolitičkih karata i volje ruskog rukovodstva. Oni nemaju pravo da se ičemu dobrom nadaju u promijenjenom odnosu snaga, kada će oni biti tretirani kao protivnici Rusije, kao dio Zapada koji je preko Ukrajine krenuo u parčanje i uništenje Rusije. Mi zaslužujemo da Rusija ima razloga da nas brani od napada, ali i da nam danas-sutra omogući da uđemo u Bondstil, da zaokružimo i vratimo granice okupiranog Kosova i Metohije. Mi ga ne nazivamo okupiranim iz strateških razloga, a ne zato što ne znamo da je okupirano“, zaključio je Bokan

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare