Bivši premijer čija je vlada stopirala „evropski put“ i dovela državu na ivicu građanskog rata sada sa svojom SEPSA strankom obećava pomirenje?

Došao je i taj dan – bivši premijer Duško Marković je i zvanično prezentovao Stranku evropskog progresa.

Iako tvrdi da je samo jedan od osnivača najnovijeg političkog subjekta, jasno je da će bivši čelnik ANB-a sam vući sve konce.

U današnjem premijernom obraćanju u odijelu progresiviste, Marković je govorio o evropskim vrijednostima i evropskom putu Crne Gore.

– Pružićemo odgovornost politici i biti posvećeni evropskom putu Crne Gore. Političkim akterima garantujemo otvorenost u traženju najvećeg zajedničkog imenitelja oko pitanja u kojima se ne slažemo kao i spremnost na dijalog oko potreba države i građana tamo gdje se razlikujemo – kazao je Marković.

Marković očito misli da završi posao koji je započeo 2016. godine kada mu je Miloo Đukanović povjerio premijersku funkciju. Međutim, u tom periodu dok je on rukovodio Vladom Crna Gora je stala u mjesto što se tiče evrospkih integracija. Ta dijagnoza zvaničnoj Podgorici je izrečena u nekoliko navrata od strane EU zvaničnika. Pa se sada sa pravom javnost pita kako Marković misli da će mu građani ukazati povjerenje da se opet posveti evropskom putu, kada je već jednom isti stopirao.

On je danas dodao da je Crnoj Gori prijeko potrebna stabilnosti.

„Potencira se stigma jednoj od dvije strane koje treba miriti. Pronalazićemo najbolja rješenja za većinu građana. Želim da ukažem i da Crna Gora nije izolovano ostrvo imuno od svijeta i svjetskih procesa. Niko nije zaštićen od prijetnji, evropska stabilnost je ugrožena. Crnoj Gori je neophodna stabilnost u vođenju vanjske i unutrašnje politike. Vrijeme u kom živimo zahtijeva takve odluke“, kazao je on.

Ko zna možda će Marković na popravnom, sada kada je posle 30-ak godina konačno smogao snage da proviri izvan DPS-a, primjenjivati sve ono što nije činio od 2016. do 2020. godine?

Možda će nam se ukazati njegovo pravo evropsko lice koje nije primjenjivao u momentima kada je objavio svojevrsni rat SPC-u i njenim vjernicima u vidu usvajanja skandaloznog Zakona o slobodi vjerosipovijesti (koji je donijela njegova vlada) i kada je održao čuveni predizborni govor na Ivanovim koritima.

Istinu za volju, političarima sa crnogorske scene ne treba puno da se umiju evropejstvom koje se kasnije ne skida bez „zveka“ kada se jednom primi. Nema sumnje da će određeni „proevrospki“ mediji potruditi da Markovićevoj novoj maski produže što duže rok trajanja.

Krajnji sud o Markovićevom „preobražaju“ daće sami građani.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare