Bečić primio Devčića

Aleksa Bečić, zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove, sastao se sa Jakovom Devčićem, predsjednikom Fondacije Konrad Adenauer (KAS) za Crnu Goru, Srbiju i BiH.

Devčić je čestitao potpredsjedniku Bečiću imenovanje, izražavajući uvjerenje da će njegovo rukovođenje povjerenim resorima koji su ključni za evropsku budućnost Crne Gore, doprinijeti stabilnosti zemlje i sigurnosti građana.

Rezultati koje ste zajedno sa kolegama postigli za kratko vrijeme ulivaju nadu i optimizam da Crna Gora ubrzano ide putem prve naredne članice Evropske unije”, istakao je Devčić.

Bečić se na to nadovezao_

,,Crna Gora teži što skorijem učlanjenju u Evropsku uniju i na tom putu je pomoć međunarodnih partnera od neprocjenjivog značaja’’, rekao je Bečić.

On se zahvalio Fondaciji na doprinosu koji nije izostao u razvoju demokratije i poboljšanju društveno-političkog ambijenta Crne Gore.

,,U ovom istorijskom trenutku, kada je Crna Gora u proteklih par mjeseci nove vlasti napravila krupne korake na evropskom putu, ključno je nastaviti tim tempom, jer zatvaranje poglavlja postaje tema o kojoj se konačno govori kao o relanom i opipljivom cilju”, naglasio je Bečić, ističući impresivne rezultate koje je nova vlast postigla u jako kratkom periodu.

,,Izborom sedmog sudije Ustavnog suda, kompletiranjem Sudskog savjeta, odabirom guvernerke Centralne banke i, nadam se, uskoro i izborom Vrhovnog državnog tužioca, kao i brojnim drugim odluka izvršne i zakonodavne vlasti, šaljemo jasnu poruku našim građanima da je institucionalna funkcionalnost cijelog sistema povraćena“, kazao je Bečić.

Prepoznajući napore Crne Gore na evropskom putu, Devčić je pohvalio nedavne uspjehe u deblokadi pravosuđa, ukazivši na to da ,,kao što je kredibilno NATO članstvo doprinijelo sigurnosti, tako će i članstvo u EU unaprijediti demokratske procese i osnažiti institucije, dajući zamah ukupnim reformama u oblasti vladavine prava“.

Ukazujući na izazove sa kojima se Crna Gora suočava u borbi protiv narko kartela i drugih kriminalnih struktura, Bečić je obećao nastavak odlučne i hrabre borbe, navodeći da su brojne akcije, procesuiranja i hapšenja jasan pokazatelj odlučnosti nadležnih institucija u borbi protiv kriminala i korupcije.

,,Izgradnja snažnih, nezavisnih institucija i vladavina prava predstavljaju ključne korake ka stvaranju ambijenta u kojem kriminalne grupe ne mogu opstati. Povlašćenih nema, niti će ih biti, brukanja časnih znački crnogorskih bezbjednosnoh službi više neće biti i tome ćete kontinuirano svjedočiti, a od zakona i institucija države više niko neće biti jači, jer to nije samo pitanje unutrašnje ili spoljne politike, već časti, dostojanstva i budućnosti Crne Gore”, zaključio je Bečić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare