Bauk kruži Crnom Gorom, bauk zvani popis.

Živković: Najavljeni popis višestruko opasan za budućnost Crne Gore, treba da masovno bojkotovati

Centralni Savjet GI „21.MAJ“ na jučerašnjoj sjednici ocijenio je da ne postoji niti jedan valjan razlog zbog koga je u postojećim okolnostima moguće sprovesti normalan popis stanovništva u Crnoj Gori, naveo je predsjednik Savjeta GI “21. maj” Miodrag Živković. 

„Popis je predviđen u okolnostima institucionalnog rasula, jer niti postoji legitimna Vlada, niti imamo funkcionalni Parlament, niti imamo ustavno odgovornog predsjednika države. Takođe, popis ne prati međunarodni stručni monitoring, niti je popis proizvod unutrašnjeg političkog i društvenog konsenzusa“, naveo je Živković. 

Kako dodaje, kao što je poznato popis treba da organizuje i sprovede Uprava za statistiku pod okriljem tzv. tehničke vlade. 

„Ova vlada nema politički legitimitet, niti je organizovala popis na način koji bi bio politički i društveno odgovoran i opšte prihvatljiv. Svima koji razumiju crnogorske prilike jasno je da se ovim popisom podilazi interesima nacionalističkog i hegemonističkog režima u Srbiji sa konačnim ciljem da se projektovani rezultati popisa upotrijebe za buduću reviziju Ustava CG i dekonstrukcijugrađanske države. Pritom, velikosrpski projektanti popisa su već angažovali političku, medijsku, logističku i crkvenu infrastrukturu kako bi se dobili projektovani rezultati popisa koji ne odgovaraju realnom stanju u Crnoj Gori“, dodaje. 

Podsjeća javnost da je Crna Gora jedina ustavno definisana građanska država u regionu i da je politička pozadinapopisa vezana za nacionalistički motivisane razloge. 

„Naime, popis treba da pokaže da ima uvećan broj stanovnika koji se izjašnjavaju kao Srbi kako bi se na osnovu te činjenice tražila revizija Ustava. Tom revizijom bi se pod tezom o “ravnopravnosti naroda” Crna Gora transformisala u državu nacija, čime bi se brisalo njeno postojanje kao građanske države“, kaže Živković. 

Prema njegovim riječima, ovaj ustavni koncept bi našu državu pretvorio u zbir nacionalnih zajednica nalik nesrećnom ustrojstvu u BiH, što bi državu vodilo u rasulo, nacionalističke sukobe i marginalizaciju manje brojnih naroda. 

„Ovo je ujedno i ključni razlog zbog čega predstojeći popis treba masovno bojkotovati. Svi kojima je stalo do građanske i evropske države i kojima je građanski identitet važniji od nacionalističkog i vjerskog prebrojavanja treba da shvate da je najavljeni popis višestruko opasan za budućnost Crne Gore“, zaključuje Živković.

Foto: PR centar

izvor: Portal analitika

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare